Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2022,
18.10

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

3

Natisni članek

Roland Garros OP Francije Casper Ruud Rafael Nadal

Nedelja, 5. 6. 2022, 18.10

1 leto, 10 mesecev

OP Francije (ATP), FINALE

Kakšna predstava Nadala! Rekordi padali drug za drugim.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

3

Nadal Ruud | Rafael Nadal je osvojil že 22. turnir grand slam, s čimer je izboljšal svetovni rekord. V finalu OP Francije je bil boljši od Norvežana Casperja Ruuda. | Foto Reuters

Rafael Nadal je osvojil že 22. turnir grand slam, s čimer je izboljšal svetovni rekord. V finalu OP Francije je bil boljši od Norvežana Casperja Ruuda.

Foto: Reuters

Španec Rafael Nadal je v finalu odprtega prvenstva Francije v dobrih dveh urah nadigral Norvežana Casperja Ruuda (6:3, 6:3 in 6:0) ter se vpisal v zgodovino kot prvi Zemljan, ki je na pariškem pesku dvignil lovoriko v zrak 14-krat, hkrati pa se lahko pohvali že z 22 lovorikami na turnirjih grand slam! Po bleščeči predstavi kralja peščenih igrišč je v Parizu s polnih tribun odmevalo "Rafa, Rafa".

Rafael Nadal
Sportal Srhljivo razkritje španskega teniškega kralja

OP Francije (ATP), finale:

Rafael Nadal (Špa/5) : Casper Ruud (Nor/8) 6:3, 6:3, 6:0

Moški finale OP Francije se je začel z vodstvom Rafaela Nadala, ki je najprej osvojil igro na svoj servis, nato pa hitro prišel še do prvega "brejka". Ko je občinstvo v Parizu že pomislilo, da se obeta lahko delo za izkušenega Španca, ki je lovil rekordno 14. lovoriko na pariškem soncu, pa je Casper Ruud, prvi Norvežan v zgodovini teniške igre, ki je zaigral v sklepnem dejanju OP Francije, vrnil udarec in dobil igro na Nadalov servis (1:2).

Rafael Nadal je v finalu OP Francije še enkrat več upravičil vlogo favorita. | Foto: Reuters Rafael Nadal je v finalu OP Francije še enkrat več upravičil vlogo favorita. Foto: Reuters

S tem pa ni bilo konec festivala brejkov, Nadal je že v naslednji igri prišel do novega brejka, nato boljšo igro vnovčil še z igro, dobljeno na lasten servis, in znova prišel do otipljive prednosti (4:1). V nadaljevanju sta finalista dobivala igre na svoj servis, španski specialisti za peščeno podlago pa je po 51 minutah vknjižil prvo zaključno žogico za osvojitev prvega niza in zmagal s 6:3.

Norvežan povedel s 3:1, a ...

Nadal je drugi niz zaključil s petimi zaporednimi osvojenimi igrami. | Foto: Reuters Nadal je drugi niz zaključil s petimi zaporednimi osvojenimi igrami. Foto: Reuters Drugi niz se je začel s tremi zapravljenimi priložnostmi Nadala za odvzem servisa tekmecu. Ruud je zdržal pritisk in povedel z 1:0, nato pa pri vodstvu 2:1 zablestel do te mere, da mu je uspel brejk brez izgubljene točke! Norvežan je tako povedel s 3:1 in namignil, da bi lahko ljubitelji tenisa danes v francoski prestolnici spremljali še kako zanimiv in nepredvidljiv finale.

Tega pa vendarle ni bilo. Skandinavec je z vodstvom 3:1 "razjezil" Nadala, ta pa je nato zaigral kot prerojen ter vrnil Ruudu z obrestmi. Dobil je tri igre zapored, se z dvema brejkoma vrnil v vodstvo (4:3), nato pa nadaljeval kot v transu, dobil še dve naslednji igri in prednost v nizih povišal na 2:0! Tudi drugi niz je dobil s 6:3 po 51 minutah. Izkoristil je četrto zaključno žogico za osvojitev niza. Mladi Skandinavec ni bil kos pritisku in storil dvojno napako. 

Norvežan je po spodbudnem vodstvu v drugem nizu s 3:1 izgubil kar pet iger zapored in se znašel v hudih težavah, saj je za zmago potreboval izjemen preobrat, obenem pa se je zavedal, da Nadal v svoji bogati karieri ni niti enkrat izgubil v finalu pariškega turnirja.

Nadal je osvojil že 22 turnirjev za lovoriko grand slam. S tem je na večni lestvici še nekoliko pobegnil Novaku Đokoviću in Rogerju Federerju (oba 20). | Foto: Reuters Nadal je osvojil že 22 turnirjev za lovoriko grand slam. S tem je na večni lestvici še nekoliko pobegnil Novaku Đokoviću in Rogerju Federerju (oba 20). Foto: Reuters

36-letni Majorčan je odlično vstopil v tretji niz. Takoj, ko je prejel priložnost, je napravil brejk in povedel z 2:0. Takrat je statistični kazalec pokazal, kako je Španec na nedeljskem finalu dobil 70, norveški izzivalec pa le 50 točk. Dominance pa s tem ni bilo konec, ampak se je še nadaljevala. V nadaljevanju je le še stopnjeval igro, dobival točke kot po tekočem traku, nato pa pri vodstvu s 5:0 izkoristil drugo zaključno žogico za zmago in se vpisal v zgodovino. Nadal je po zaostanku z 1:3 v drugem nizu dobil kar 11 naslednjih iger in popravil kar nekaj rekordov.

Nadal je v karieri na OP Francije v 17 letih izgubil le tri dvoboje (dva proti Novaku Đokoviću in enega proti Robinu Söderlingu), dobil pa jih kar 112. | Foto: Reuters Nadal je v karieri na OP Francije v 17 letih izgubil le tri dvoboje (dva proti Novaku Đokoviću in enega proti Robinu Söderlingu), dobil pa jih kar 112. Foto: Reuters

Popolna statistika Nadala v finalih

Nadal je s tem ohranil stoodstotno učinkovitost v finalu Rolanda Garrosa. V sklepnem dejanju OP Francije je zaigral 14. in ulovil še 14. lovoriko! Slavil je v letih 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020 in 2022, poraja pa se vprašanje, ali bo zaradi vse pogostejših zdravstvenih težav s kolenom in stopalom prihodnje leto lahko branil lovoriko.

Nadal je s 36 leti postal najstarejši zmagovalec OP Francije v odprtem obdobju modernega tenisa. Starejši je bil le Američan Bill Tilden, ki je bil leta 1930 najboljši pri 37 letih. | Foto: Reuters Nadal je s 36 leti postal najstarejši zmagovalec OP Francije v odprtem obdobju modernega tenisa. Starejši je bil le Američan Bill Tilden, ki je bil leta 1930 najboljši pri 37 letih. Foto: Reuters

Roland Garros Nadal Zverev
Sportal Skrušeni Zverev se boji, da je staknil "zelo hudo poškodbo" #video

Casper Ruud se bo v ponedeljek na svetovni jakostni lestvici povzpel na šesto mesto in s tem poskrbel za vrhunec kariere. | Foto: Reuters Casper Ruud se bo v ponedeljek na svetovni jakostni lestvici povzpel na šesto mesto in s tem poskrbel za vrhunec kariere. Foto: Reuters

Norvežan nikoli ni prišel dlje kot do četrtega kroga, kar mu je uspelo na OP Avstralije na začetku leta. V Parizu se je prvič prebil v četrti krog, nato pa je 23-letnik iz Osla, ki od leta 2018 živi in trenira na Majorki v teniški akademiji Rafaela Nadala, storil še dva velika koraka naprej v že tako zelo konstantnem napredku proti vrhu teniške lestvice. V ponedeljek bo tako na svetovni jakostni lestvici zasedal šesto mesto.

Rafael Nadal
Sportal Rafael Nadal tvegal, da je sploh prišel v Pariz
Martina Trevisan
Sportal Najlepša zgodba Pariza: po družinskih težavah in anoreksiji vse do polfinala prestižnega turnirja
Roland Garros protestnica
Sportal Kdo je ženska, ki je prekinila polfinale Roland Garrosa, in kaj sporoča? #video
Iga Swiatek finale OP Francije 2022
Sportal Iga Swiatek ekspresno do drugega grand slama!
Ne spreglejte