Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2022,
10.39

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

5

Natisni članek

protest Casper Ruud Rafael Nadal Roland Garros

Sobota, 4. 6. 2022, 10.39

1 leto, 10 mesecev

"Ostalo nam je še 1028 dni"

Kdo je ženska, ki je prekinila polfinale Roland Garrosa, in kaj sporoča? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

5

Roland Garros protestnica | Zaradi vdora protestnice, ki je opozorila na pereč problem klimatskih sprememb, je bil na OP Francije za nekaj minut prekinjen polfinalni obračun med Casperjem Ruudom in Marinom Čilićem. | Foto Reuters

Zaradi vdora protestnice, ki je opozorila na pereč problem klimatskih sprememb, je bil na OP Francije za nekaj minut prekinjen polfinalni obračun med Casperjem Ruudom in Marinom Čilićem.

Foto: Reuters

Zaradi vdora protestnice na teniško igrišče osrednjega pariškega stadiona so včeraj morali prekiniti polfinalni dvoboj med Norvežanom Casperjem Ruudom in Hrvatom Marinom Čilićem. Kdo je ženska, ki se je privezala na teniško mrežo, in na kaj opozarja?

Ostalo nam je še 1028 dni, opozarja okoljevarstvenica Alizee. | Foto: Reuters Ostalo nam je še 1028 dni, opozarja okoljevarstvenica Alizee. Foto: Reuters

Gre za protestnico francoske okoljevarstvene skupine Derniere Renovation (Zadnja prenova, op. a.), ki se zavzema za spremembo na področju energetskih virov.

Kot je organizacija zapisala na Twitterju, je 22-letna Alizee s svojim vpadom na osrednje teniško igrišče Philippe-Chatrier, kjer sta svoj polfinalni dvoboj ravno igrala Ruud in Čilić, želela opozoriti na klimatske spremembe.

Kratko izjavo so objavili tudi na svoji spletni strani, kjer so zapisali: "Smo v letu 2022 in čas je, da se soočimo z resničnostjo. Svet, v kakršnega nas pošiljajo politiki, je svet, v katerem teniški turnir Roland Garros ne bo mogel več obstajati."

In še: "Imamo še 1028 dni, da določimo, kakšna bo prihodnost človeštva. Manj kot tri leta. Odštevanje se je začelo 28. marca 2022, z iztekom ultimata, ki smo ga poslali (francoski) vladi, in na dan, ko so državljani začeli civilni odpor. Francijo so zaradi klimatske pasivnosti obsodila lastna sodišča. Prihodnost te države ne dobesedno uničena. Izgubljanje časa pomeni propasti."

protestnica Roland Garros 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zapisu so dodali še odziv protestnice: "Danes sem vstopila na igrišče zato, ker ne morem več sprejemati tveganja, da v luči klimatske urgentnosti ničesar ne storim."

Zaradi vdora protestnice, ki je z napisom na majici opozarjala, da nam je preostalo le še 1.028 dni, je bila tekma za nekaj minut prekinjena, glavna protagonista pa sta se ta čas umaknila z igrišča.

Casper Ruud bo v velikem finalu izzval Rafaela Nadala. | Foto: Reuters Casper Ruud bo v velikem finalu izzval Rafaela Nadala. Foto: Reuters

Drugi polfinale se je sicer končal z zmago Norvežana Ruuda, ki je po štirih nizih Čilića premagal s 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 in se bo jutri ob 15.00 v velikem finalu pomeril s Špancem Rafaelom Nadalom. Ta se je že 14. uvrstil v finale Roland Garrosa in ima ravno toliko zmag. Na zadnji stopnički pariškega grand slama do zdaj še ni izgubil.

V Parizu je danes ob 15.00 na sporedu ženski finale, v katerem se bosta pomerili Poljakinja Iga Swiatek, ki je na pariškem pesku slavila pred dvema letoma, ali 18-letna Američanka Coco Gauff.

Preberite še:

Martina Trevisan
Sportal Najlepša zgodba Pariza: po družinskih težavah in anoreksiji vse do polfinala prestižnega turnirja
Roland Garros Nadal Zverev
Sportal Skrušeni Zverev se boji, da je staknil "zelo hudo poškodbo" #video
Roland Garros polfinale Zverev Nadal
Sportal Zverev predal v krikih bolečin, Nadal v finalu z norveško senzacijo
Ne spreglejte