Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2023,
11.40

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,78

9

Natisni članek

Natisni članek

tenis Novak Đoković OP Avstralije

Ponedeljek, 23. 1. 2023, 11.40

1 leto, 8 mesecev

OP AVSTRALIJE (ATP), 8. DAN

Đoković je hitro zapustil osrednje igrišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,78

9

Novak Đoković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novak Đoković je zelo hitro zapustil osrednje igrišče, potem ko je v osmini finala na OP Avstralije gladko zmagal proti domačinu Alexu de Minaurju. Srb je za zmago potreboval le nekaj več kot dve uri. V četrtfinale se je že pred tem uvrstil Andrej Rubljov, potem ko je po teniškem maratonu premagal danskega najstnika Holgarja Runeja. Posebno zgodbo v Melbournu pa piše 20-letni Američan Ben Shelton.

Donna Vekić
Sportal Hrvatica piše avstralsko pravljico, Poljakinja ne more verjeti

Dobra novica za njegove navijače: Ničesar nisem čutil

Pred tem dvobojem se je zdelo, da ima Novak Đoković iz dvoboja v dvoboj vse več težav z levo nogo. Nekateri so menili, da Srb hlini težave, medtem ko so bili nekateri prepričani, da bo moral spremeniti način igre, če želi priti do konca in osvojiti še deseto zmago na OP Avstralije. A danes je bil videti povsem drugače. Veliko bolje se je gibal po igrišču in bil je videti nepremagljiv. Po koncu dvoboja so ga vprašali, kako je s poškodbo noge. Njegov odgovor je bil presenetljiv.

"Nocoj je bilo očitno, da nisem imel težav s poškodbo. Ničesar nisem čutil. Hvala moji ekipi in bogu, da je tako. Vem, da se stvari lahko hitro spremenijo, zato ničesar ne jemljem za samoumevno," je takoj po dvoboju razkril 35-letni teniški zvezdnik.

Novak Đoković je prvi niz dobil po vsega 38 minutah. | Foto: Reuters Novak Đoković je prvi niz dobil po vsega 38 minutah. Foto: Reuters

Prvi niz je gladko dobil Đoković

Prvi niz se je končal po vsega 36 minutah, ki ga je s 6:2 dobil Novak Đoković. Igralca sta bila do pete igre izenačena, potem pa je igro prevzel Srb. Najprej je Avstralcu vzel servis v šesti igri in povedal s 4:2. Nato mu je "break" uspelo doseči še v osmi igri in uvodni niz je dobil s 6:2.

Že v uvodu dvoboja naj bi imel Đoković težave z dihanjem. Nole je nekaj govoril svojemu fizioterapevtu Miljanu Amanoviću. Ekipa je takoj ukrepala, saj je Amanović prek pobiralca žogic Đokoviću poslal plastenko s pijačo.

V drugem nizu je šlo še lažje

Drugi niz se je začel povsem po notah 35-letnega Beograjčana, ko je že na začetku drugega niza povedal s 3:0. Četrta igra je bila do tistega trenutka dvoboja najdaljša, v kateri je Nole izkoristil šele peto žogico za odvzem servisa. Uspelo mu je dobiti še osmo igro zaporedoma in povedel je s 4:0. Devetkratni zmagovalec OP Avstralije te prednosti ni izpustil ter drugi niz dobil z izidom 6:1. Ta pa je trajal 40 minut.

Novak Đoković se v tem dvoboju ni prav veliko preznojil. | Foto: Reuters Novak Đoković se v tem dvoboju ni prav veliko preznojil. Foto: Reuters

Tudi tretji niz je šel gladko

V tretjem nizu ni bila dosti drugačna zgodba od predhodnih dveh, saj je Novak Đoković že takoj povedel s 3:0, ko je Alexu v prvem in tretjem nizu vzel servis. V četrti igri je še dodatno potrdil svojo prednost in povedel s 4:0. Takrat je bilo že bolj kot ne jasno, da si je eden najboljših teniških igralcev vseh časov zagotovil četrtfinalno vstopnico v Melbournu. V sedmi igri je imel že žogico za zmago, a je ni izkoristil. Zato je bil suveren v osmi igri in tretji, odločilni niz dobil s 6:2. Dvoboj je trajal le dve uri in sedem minut.

Andrej Rubljov je dvoboj dobil po petih nizih in po skoraj štirih urah. | Foto: Reuters Andrej Rubljov je dvoboj dobil po petih nizih in po skoraj štirih urah. Foto: Reuters

Pravo teniško poslastico sta prikazala Rus Andrej Rubljov in danski najstnik Holger Rune, potem ko sta igrala dolgih pet nizov, dvoboj pa se je končal z izidom  6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (11:9). V dvoboju smo lahko videli veliko preobratov, potem ko je Rune v odločilni, podaljšani igri vodil že s 5:0. Kazalo je že, da bo dvoboj dobil. Rubljov je v nadaljevanju dvignil svojo raven igre in zmagal. Za Danca je bila še najbolj boleča zadnja točka, ko je Rus zadel vrh mrežice, žogica pa je padla takoj za mrežo.

Ben Shelton se je na svojem prvem turnirju v tujini prebil v četrtfinale OP Avstralije. | Foto: Reuters Ben Shelton se je na svojem prvem turnirju v tujini prebil v četrtfinale OP Avstralije. Foto: Reuters

Neverjetna zgodba Bena Sheltona

Končal se je že tudi ameriški dvoboj. Loparja sta prekrižala Ben Shelton in Jeffrey John Wolf. Na koncu je po petih nizih dvoboj dobil Ben Shelton, ki sploh prvič igra svoj turnir zunaj ZDA. Dvajsetletniku pa se je že uspelo prebiti v četrtfinale turnirja za grand slam. Svojega rojaka je premagal z izidom 6:7 (5), 6:2, 6:7 (4), 7:6 (4), 6:2.

Trenutno živi svoje sanje

Še eno leto nazaj je bil 569. igralec sveta in je še študiral na univerzi na Floridi. Z uvrstitvijo v četrtfinale se je že prebil na 43. mesto svetovne lestvice, ko se je šele drugič pojavil na turnirju za grand slam. Prvič je igral lani na domačem OP ZDA, ko se je poslovil v prvem krogu.

"Živim sanje. Hvala vsem, ki ste prišli danes. Najboljši ste. Bil je naporen dvoboj. Skozi dvoboj je bilo veliko nihanj. Osredotočen sem bil, da sem imel vseskozi dovolj energije. Zaupal sem v svojo telesno pripravljenost in se trudil. Bil sem pogumen in mislim, da sem v petem nizu igral na najvišji ravni," po dvoboju povedal Shelton.

Robert Bautista Agut, ki je v tretjem krogu domov poslal Andyja Murrayja, je v osmini finala igral proti Američanu Tommyju Paulu. Dvoboj je po štirih nizih dobil zadnji. Končni izid je bil 6:2, 4:6. 6:2, 7:5.

OP Avstralije, osmina finala (m):

Andrey Rubljov (Rus, 5) – Holger Rune (Dan, 9) 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (11:9)
Ben Shelton (ZDA) –  Jeffrey John Wolf (ZDA) 6:7 (5), 6:2, 6:7 (4), 7:6 (4), 6:2
Novak Djokovic (Srb, 4) – Alex de Minaur (Avs, 22)  6:2, 6:1, 6:2
Tommy Paul (ZDA) – Roberto Bautista Agut (Špa, 24) 6:2, 4:6. 6:2, 7:5

Preberite še:

Stefanos Cicipas
Sportal Cicipas le strl odpor Italijana, Čeh poskrbel za presenečenje
OP Avstralije Novak Đoković
Sportal Đoković podprl Murrayja, da je urnik dvobojev nevzdržen
Novak Đoković
Sportal "Ranjeni" Đoković opravil z Dimitrovom, žilavi Murray se je poslovil
 
Ne spreglejte