Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2022,
13.15

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Wimbledon Grand Slam Aljaž Bedene Novak Đoković

Četrtek, 14. 7. 2022, 13.15

1 leto, 9 mesecev

Visoko v bosni in hercegovini

Đoković zabaval otroke na odprtju igrišč v raju na zemlji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Novak Đoković | Novak Đoković je teniška igrišča odprl v "piramidnem parku" v mestu Visoko v Bosni in Hercegovini. | Foto Reuters

Novak Đoković je teniška igrišča odprl v "piramidnem parku" v mestu Visoko v Bosni in Hercegovini.

Foto: Reuters

Novak Đoković je odprl teniška igrišča v "piramidnem parku" v mestu Visoko v Bosni in Hercegovini. Zmagovalec Wimbledona, znan po svojih duhovnih interesih, ima rad to hribovsko mesto, kamor se redno vrača, da si napolni baterije.

Novak Đoković
Sportal Đoković po zmagi v Wimbledonu: Nisem cepljen in se ne nameravam cepiti

Na tisoče ljudi vsako leto obišče Visoko, da bi si ogledali domnevne piramide, za katere nekateri verjamejo, da so jih zgradili starodavni ljudje in imajo zdravilno moč. A to trditev znanstveniki zanikajo.

Petintridesetletni Novak Đoković, ki je v nedeljo osvojil že svoj 21. turnir za grand slam, je piramide prvič obiskal leta 2020 in jih poimenoval kot "raj na zemlji." Najbolj znano Bosansko piramido Sonca je obiskal vsaj štirikrat, tako sam kot z družino, vedno pa ga prijazno pričaka ustanovitelj te nenavadne znamenitosti Semir Osmanagić.

Sportal Veličasten sprejem za Đokovića: To so najlepši trenutki v mojem življenju #video #foto

Kot pravi Osmanagić, se je ideja Đokoviću, da bi zgradil regijski center za treninge z dvema igriščema, porodila marca, ko je nekdanji prvi igralec sveta zadnjič obiskal Visoko. "To je poseben dan za Visoko, za Bosno in Hercegovino, za celotno regijo, za tenis ter za šport," je po prihodu na novi igrišči dejal 35-letnik. "Sporočilo tega dneva je mir, šport, prihodnost in zdravje," je še dodal Đoković.

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Srb je skupaj z najboljšim slovenskim teniškim igralcem Aljažem Bedenetom, Hrvatom Ivanom Dodigom in Bosancem Aldinom Šetkićem na odprtju odigral tudi nekaj ekshibicijskih dvobojev. Med njimi je bil Đoković zelo sproščen, občinstvo pa je spravljal v smeh s tem, ko se je pretvarjal, da se prepira s sodniki oziroma jih poskuša podkupiti.

Aktualni zmagovalec Wimbledona se je v Visokem z otroki in na ekshibicijskem dvoboju silno zabaval. Vprašanja novinarjev pa so bila usmerjena v njegov status necepljenega, zaradi česar ne sme v Avstralijo in ZDA. "Rad imam Avstralijo. V tej državi imam najboljše grand slam rezultate. Zato upam, da bom januarja lahko tam, ker si želim biti tam. Želim pa si biti tudi v New Yorku. Rad bi bil v Ameriki. Rad bi bil povsod, kjer lahko igram. Sem profesionalni igralec tenisa. Ne ukvarjam se s politiko. V druge stvari se ne spuščam, saj me to ne zanima. Imam pa svoje stališče in zagovarjam, da lahko svobodno izbereš, kar je najboljše zate."

Osmanagić, ljubitelj starodavnih civilizacij, trdi, da je v zadnjih 20 letih odkril več piramid, ki so jih zgradile skrivnostne starodavne civilizacije v bližini mesta Visoko. Zadnjih nekaj let skupaj s svojo ekipo čisti tudi podzemne predore v bližini piramide Sonca in trdi, da naj bi ta imela zdravilno moč za obiskovalce.

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Đoković tu tudi meditira in med vsakim obiskom prehodi več kilometrov "energijskih" predorov, ki so po mnenju arheologov starodavni rudnik zlata. "Tukaj preprosto čutimo energijo, vsak na svoj način. Zame je to eden izmed najmočnejših energijskih krajev na svetu in videl sem jih že veliko," je po ekshibicijskih dvobojih povedal 35-letni Srb. "Preprosto čutim, da me vsak trenutek, ki ga preživim tukaj, napolni z energijo in mi da moč za prihodnje izzive v tenisu in življenju," je dodal.

Odkar je Nole redno začel prihajati v Visoko, se je število obiskovalcev z območja nekdanje Jugoslavije pomnožilo. S tem je Đoković pridobil tudi zaupanje lokalnih prebivalcev. "On je tako bogat, da bi si lahko privoščil dopust na Marsu, ampak raje prihaja sem," je dejal eden izmed prodajalcev spominkov.

Wimbledon finale Đoković
Sportal Kyrgiosa vznemiril navijač in Đoković je osvojil 21. grand slam
Novak Đoković
Sportal Đoković kljub zmagi zdrsnil na sedmo mesto, Bedene zunaj 250-erice
Ne spreglejte