Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
24. 10. 2023,
15.45

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

Natisni članek

Novak Đoković Goran Ivanišević

Torek, 24. 10. 2023, 15.45

6 mesecev, 2 tedna

Goran Ivanišević

Nikoli ni šparal jezika. Kdo sploh je Goran Ivanišević? #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24
Goran Ivanišević | Goran Ivanišević je kot igralec na teniških igriščih pustil poseben pečat. Bil je poseben, imel je oziroma ima še vedno dalmatinski temperament. Nekateri so to pri njem oboževali, drugi so ga kritizirali. | Foto Guliverimage

Goran Ivanišević je kot igralec na teniških igriščih pustil poseben pečat. Bil je poseben, imel je oziroma ima še vedno dalmatinski temperament. Nekateri so to pri njem oboževali, drugi so ga kritizirali.

Foto: Guliverimage

Gorana Ivaniševića, nekdanjega hrvaškega teniškega igralca, ni treba posebej predstavljati. Če je do zdaj nase opozarjal na teniških igriščih, pa je pred kratkim veliko prahu dvignila novica, da toži svojo nekdanjo ženo Tatjano Dragović. Splitčan se je med drugim znašel tudi na udaru kritik hrvaških medijev. A kdo je pravzaprav Goran Ivaniševč?

Tatjana Dragović, nekdanja žena Gorana Ivaniševića, naj bi si po pisanju hrvaškega medija Nacional od nekdanjega vrhunskega teniškega igralca z računa v Monte Carlu in Zagrebški banki izposodila velike vsote denarja. Ivenišević jo je letos januarja tožil za plačilo dolga. Očita ji, da si je v šestih letih od njega izposodila 2,9 milijona evrov. Tatjana Dragović se je zavezala, da bo ta denar vrnila do konca leta 2021, a je do takrat vrnila slabih 500 tisoč evrov. To pomeni, da mu ostaja dolžna še kar zajetno vsoto denarja. zato se je Ivanišević odločil, da bo svojo pravico iskal na sodišču.

Z Novakom Đokovićem zelo dobro sodelujeta, temu primerno naj bi bil tudi plačan. | Foto: Reuters Z Novakom Đokovićem zelo dobro sodelujeta, temu primerno naj bi bil tudi plačan. Foto: Reuters Uradno je brez stanovanja, a pri Đokoviću naj bi dobro služil

Za tem so začele v javnost curljati nekatere podrobnosti najboljšega hrvaškega teniškega igralca. Pri hrvaški spletni strani 24 sata so ga označili kot brezdomca, ki živi v stanovanju svoje zdajšnje žene Nives, ta je zanj plačala 600 tisoč evrov. Torej je edina lastnica stanovanja Nives. Stanovanje je bilo plačano z gotovino, kar pomeni, da ženi ni bilo treba jemati kredita. Namigujejo, da je bil Ivanišević tisti, ki je dal denar.

Spletni portal Nacional pa je razkril, da Ivanišević, ki je trenutno trener Novaka Đokovića, zasluži velike vsote denarja. Na teden naj bi zaslužil deset tisoč evrov, torej letno od 312 do 520 tisoč. To pa še ni vse. Dalmatinec naj bi dobil še deset odstotkov od Đokovićeve vsake lovorike na turnirjih za grand slam. Samo z zmago na OP ZDA je prejel okrog 300 tisoč evrov. Torej bi lahko letos zaslužil več kot milijon evrov.

Goran Ivanišević je leta 2001 dosegel tako želeno zmago v Wimbledonu. | Foto: Goran Ivanišević je leta 2001 dosegel tako želeno zmago v Wimbledonu.

V Wimbledonu je spisal posebno zgodbo

Goran Ivanišević pa ni samo zelo dober trener, ampak je bil zelo dober kot igralec. Kariera Gorana Ivaniševića je bila že v zatonu in le še peščica je verjela, da bi mu lahko uspelo zmagati v Wimbledonu. Leta 2001 je, tako je tudi sam dejal, imel srečo, da posebnega povabila (wild card, op. p.) ni dobil kateri izmed britanskih igralcev. Organizatorji so se na koncu vendarle odločili zanj. In še kako prav so se odločili. Ivanišević je v All England Clubu dosegel zgodovinsko zmago. Spisal je zgodbo, ki se ni pisala vse od leta 1877 in se verjetno še kar nekaj časa ne bo.

Dražen Petrović | Foto: Guliverimage/Getty Images Dražen Petrović Foto: Guliverimage/Getty Images Zmago posvetil legendarnemu Draženu Petroviću

Na podelitvi se je spomnil na svojega velikega prijatelja in idola. Največjo zmago je namreč posvetil legendarnemu hrvaškemu košarkarju Draženu Petroviću, ki je leta 1993 umrl v prometni nesreči. "Če me vidiš, počivaj v miru in hvala ti za vse," je povedal na osrednjem igrišču All England Cluba. Danes 52-letni Ivanišević je v svoji karieri osvojil deset turnirskih lovorik.

 

Goran Ivanišević še v času kariere. | Foto: Gulliver/Getty Images Goran Ivanišević še v času kariere. Foto: Gulliver/Getty Images Še vedno je edini …

Goran Ivanišević je bil vedno odkrit igralec. Povedal je, kar je mislil, na trenutke tudi zelo neposredno. Kljub njegovim izpadom so ga imeli ljubitelji tenisa radi. Vseeno se zdi, da je šel Splitčan pri svojem "izvirnem" izražanju včasih predaleč. Nekateri so ga obsojali, drugi so ga sprejemali takšnega, kot je, in ga oboževali. Še danes, ko je trener v ekipi Novaka Đokovića, poskrbi za kakšno sočno izjavo, ki odmeva v medijih.

Ob tem ne smemo pozabiti, da je do danes edini teniški igralec, ki je moral dvoboj predčasno predati, ker ni imel več loparjev. Samo enkrat lahko ugibate, kaj je naredil z njimi. V besu je vse polomil, tako da ni mogel nadaljevati dvoboja.

Družina mu je vedno veliko pomenila

Družina mu je veliko pomenila. Bili so zelo povezani in veliko je pomagal tudi zdaj že pokojni sestri. Ta ga je ob njegovih uspehih vedno spodbujala, on pa ji je ob njeni bolezni vedno stal ob strani. Goran je bil star šele 17 let, ko je izvedel za sestrino bolezen in ni mu bilo lahko. Takrat se je uvrstil v glavni del turnirja OP Avstralije in se prebil do četrtfinala. Denar, ki ga je takrat zaslužil, je dal za sestrino zdravljenje.

"Ljudje mislijo, da je delo z Novakom lahko, ampak ni." | Foto: Guliverimage "Ljudje mislijo, da je delo z Novakom lahko, ampak ni." Foto: Guliverimage

"Ljudje mislijo, da je delo z Novakom lahko, ampak ni"

Mnogi so dejali, da Goran Ivanišević nikoli ne bo vrhunski trener, a v zadnjih letih dokazuje nasprotno. Spomnimo, da je turnir za grand slam prvič osvojil s Hrvatom Marinom Čilićem, ki je leta 2014 zmagal na OP ZDA. Med drugim je treniral Tomaša Berdycha, Miloša Raonica … Nato ga je v svoje vrste povabil Novak Đoković. Čeprav je videti vse lepo in lahko, je Ivanišević že pred časom priznal, da je biti trener Novaka Đokovića zelo stresno.

"Ljudje mislijo, da je delo z Novakom lahko, ampak ni. Lahko bi ga prepustil nekomu teden dni in potem bi rad videl, ali bi mi vrnil delo. Lepo je delati s takšnim športnikom, ampak prav tako tudi zelo stresno. Finale ni dovolj dober, treba je osvojiti lovoriko. Računamo samo na zmage in na zmage na turnirjih za grand slam. To je velik stres, ampak to sem izbral in to imam rad. Sili me k temu, da se še več učim. Da sem boljši trener in oseba. Zares uživam."

Preberite še:

Novak Đoković finale OP ZDA
Sportal Znano, kdaj bo sezono odprl Novak Đoković
Boris Becker
Sportal Še kako zanimivo bo. Je Đoković ogrožen? #video
Boris Becker
Sportal Se nekdanji trener Đokovića po izhodu iz zapora vrača v stare tirnice?
Goran in Tatjana
Trendi Ivanišević obračunal z bivšo ženo in hčerko: Nazaj hočem, kar sem zaslužil
Ne spreglejte