Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 8. 2012,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

OP ZDA Andy Murray Roger Federer

Nedelja, 26. 8. 2012, 12.14

8 let

Legende verjamejo v Murrayja, kaj pa zvezde?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred vrati je odprto prvenstvo ZDA v tenisu, najglamuroznejši od vseh štirih turnirjev za grand slam, napovedati izrazitega favorita pa je tokrat zelo težko.

Letos smo v teniških arenah videli že mnogo epskih spopadov, preobratov, vzponov in padcev.Tekle so solze radosti in sreče in tudi zdaj ne bo nič drugače, le razplet je znova nepredvidljiv. Švicar Roger Federer igra kot v najboljših časih, Srb Novak Đoković je branilec naslova in igra na priljubljeni podlagi, Škot Andy Murray je z olimpijskim zlatom povsem zaslepil oboževalce, ne smemo pa pozabiti niti na Argentinca Juana Martina Del Potra, ki je tukaj osvojil svoj prvi in edini slam (2009), in bil prvi, ki mu je na istem turnirju za grand slam uspelo ugnati tako Federerja kot Španca Rafaela Nadala. Slednji bo zaradi poškodbe manjkal, kar je nenadomestljiva izguba za organizatorje, a bo njegovo odsotnost zagotovo skušal izkoristiti kdo iz ozadja, v prvi vrsti Francoz Jo-Wilfried Tsonga in navdahnjeni domačini.

Na turnirju nastopata tudi Slovenca Blaž Kavčič in Grega Žemlja, ki sta letos dosegla rekordni uvrstitvi na ATP lestvici. Kavčič (74.) se bo v prvem krogu pomeril z Italijanom Flaviem Cipollo (88.), s katerim se doslej ni srečal, je pa nasprotnik glede na ranking vsekakor premagljiv. Žemlja (100.), ki se je v glavni žreb prebil skozi kvalifikacije, je za nasprotnika prav tako dobil kvalifikanta Brazilca Ricarda Mella (168.). Naša mušketirja imata vsekakor lepo priložnost za preboj v drugi krog, kjer pa bi ju čakali že precej težji tekmeci.

Nole gre po staro slavo

Prestol na odprtem prvenstvu ZDA brani Srb Novak Đoković, ki je lani na turnir prišel kot novoustoličeni kralj svetovnega tenisa. Šampion, ki je bil v prvem delu sezone nenadkriljiv in pokal od samozavesti ter dajal zastrašujoč vtis večno nepremagljivega. Stvari so se letos malce spremenile – Nole je izgubil prvo mesto na ATP lestvici, neuspeh na olimpijskih igrah ga je precej prizadel, pa tudi številni namigi medijev o njegovih zasebnih težavah so povzročili, da ga mnogi ne vidijo več kot prvega favorite za lovoriko.

Tudi na igrišču se zdi, da bolj mehansko oddela posel in ne premore več toliko žara, ki ga je krasil ob lanski neponovljivi seriji. Seveda ne gre za nič drastičnega, konec koncev je Đoković letos osvojil OP Avstralije, bil finalist Roland Garrosa in polfinalist Wimbledona, majhni padci pa so normalen in pričakovan pojav v karieri slehernega vrhunskega športnika. Poleg tega je Nole na severnoameriških tleh po olimpijskem Londonu osvojil masters v Torontu in se prebil do finala mastersa v Cincinnatiju, kjer je resda neslavno izgubil proti Federerju, vendar je turnir dobra priložnost, da si povrne malce izgubljene aure najboljšega in se znova približa samemu vrhu lestvice ob koncu leta. Na roko mu gre vsaj na papirju tudi izjemno ugoden žreb, saj bi mu moral po napovedih največjo oviro do finala predstavljati Del Potro.

Sicer pa se je Srb v New Yorku vedno dobro znašel in tudi tokrat je optimističen: ''Počutim se sijajno in moram priznati, da se ob prihodu na turnir tako dobro še nikoli nisem. Za mano sta dva odlična tedna na betonu, potreboval pa sem tudi nekaj dni premora,'' je dejal Đoković, ki je – ne pozabimo – bil v New Yorku dvakrat polfinalist, dvakrat finalist in leta 2011 v nepozabnem finalu proti Nadalu veliki zmagovalec.

Bo Federer še šestič pomalical ''Veliko jabolko''?

Federer je pred New Yorkom v tako rekoč idealnem položaju, osvojil je Wimbledon, olimpijsko medaljo in se vrnil na prvo mesto ATP lestvice, potem ko se je zdelo, da mu to ne bo nikoli več uspelo. Gladko je slavil na zadnjem mastersu v Cincinnatiju in izpolnil skoraj vse cilje za to sezono, zato bo lahko nastopil popolnoma neobremenjen in še bolj nevaren. Federer je znan tudi po ambicioznosti in motivaciji na vsakem koraku, nikoli še nismo slišali, da se je zasičil s tenisom. V Flushing Meadowsu je doslej pokal dvignil petkrat in si želi še šeste lovorike, vendar je zadnjič slavil oddaljenega leta 2008, leta 2009 ga je v finalu zaustavil Del Potro, v naslednjih dveh sezonah pa v polfinalu ni mogel prek Đokovića. Prav po lanskem porazu se je začela njegova renesansa, saj igra kot prerojen in zmaguje z lahkoto. Če bo šlo vse po načrtih, ga v četrtfinalu čaka Čeh Tomas Berdych, ki v zadnjem času ni blestel, nato pa naj bi sledil polfinale z Murrayjem, kar bi bil zagotovo eden najtežje pričakovanih dvobojev ne le na turnirju, ampak v celotni sezoni. Do takrat je še dolga pot, toda statistika je več kot briljantna – v New Yorku je zmagal petkrat zapored (2004 – 2008) in v zadnjih osmih letih vedno prišel najmanj do polfinala.

Murray želi odčarati urok

Seveda teniški svet najbolj zanima, kaj bo po olimpijskem zmagoslavju pokazal Murray, ki kljub štirim finalom še nima osvojenega turnirja velike četverice. Prav v New Yorku se je prvič uvrstil v finale grand slama (2008), ko je izgubil proti Federerju, lani pa je svojo pot končal v polfinalu. Podlaga mu torej ustreza, v zadnjih petih letih je vedno prišel vsaj do trejega kroga, kar pa ga tokrat kakopak ne bo zadovoljilo. Ugibanja o njegovi formi so še bolj negotova, ker je po Londonu nastopil le na mastersu v Cincinnatiju, kjer pa je izpadel že v tretjem krogu. Gotovo bo izjemno nevaren, in če mu uspe priti do konca, lahko stavimo, da ne bo zadnjič. Zanimiva so tudi razmišljanja nekaterih legendarnih zvezdnikov, ki prav tako ne dvomijo, kdo bo končni zmagovalec.''Mislim, da bo slavil Andy. Ne zato, ker je osvojil olimpijske igre, ampak ker je drugačen mož. Menim, da mu je novi trener Ivan Lendl zelo pomagal, postal je fizično močnejši, njegov forhend je boljši, največja razlika pa je na psihološkem področju. Je bolj pozitiven in tudi ne bo čutil toliko pritiska kot v Wimbledonu,'' je dejal Šved Mats Wilander, ki je v New Yorku slavil pred 24 leti. ''Sedaj ve, da lahko Đokovića in Federerja premaga enega za drugim, z njegovim novim odnosom pa mu gre na roko tudi igra na tri dobljene nize. In ko igra s pravim odnosom, je vsaj tako dober, kot ostali trije. Poleg tega ne bo Nadala, zato bo njegova naloga še lažja. Moja napoved je, da bo v finalu slavil proti Đokoviću ali Federerju,'' še zaključuje Wilander, ki meni, da so pogoji v ''Velikem jabolku'' pisani na kožo Škotu.

Podobnega mnenja je Hrvat Goran Ivanišević, ki verjame, da bi Murrayju uspelo tudi ob prisotnosti Nadala.''Mislim, da to ni pomembno. Andy je pripravljen z Nadalom ali brez njega, poleg tega ga je že premagoval. Res bi ga rad videl zmagati, saj si zasluži. Odigral je sijajen olimpijski turnir in pridobil še dodatno samozavest ter motivacijo. Podlaga v ZDA mu najbolj ustreza, zato menim, da bo zmogel.'' Skratka, Andy ima priložnost, da se maščuje za vse boleče poraze in odpre novo poglavje v zlati dobi tenisa, kot je obdobje, ki ga lahko spremljamo, poimenoval Đoković.

Ne spreglejte