Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
26. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

tenis Wimbledon

Nedelja, 26. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Komaj se je zadrževal, da ga ni mahnil #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Athure Ashe, Jimmy Connors

V zgodovini teniškega turnirja v Wimbledonu smo bili priča nekaterim izjemnim dvobojem. Eden izmed njih je zagotovo dvoboj iz leta 1975 med Arthurjem Ashom in Jimmyjem Connorsem. Takrat se med igralcema ni dogajalo samo na igrišču, ampak tudi zunaj njega. Nista se prenašala.

Šlo je za dvoboj med starostjo in mladostjo. Arthur Ashe je imel takrat 31 let in je bil kar devet let starejši od svojega nasprotnika v finalu, Jimmyja Connorsa, ki je imel 22 let. Na koncu je zmagal  (6:1, 6:1, 5:7, 6:4) Ashe in postal prvi temnopolti igralec, ki je slavil na sveti travi.

Šlo je za dva povsem različna karakterja in vedelo se je, da se ne moreta videti. Ashe je veljal za velikega teniškega džentelmena, bil je tudi eden izmed ustanoviteljev Združenja teniških profesionalcev (ATP). Bil je prvi temnopolti igralec, ki je tekmoval za ZDA v Davisovem pokalu. To mu je veliko pomenilo, postal je tudi vzor drugim temnopoltim športnikom.

Jimmy Connors  pa je bil v tistem času edini od najboljših igralcev, ki niso podpirali tega združenja, prav tako pa je bil znan kot igralec z dolgim jezikom.

 

Raje pobral sto tisoč dolarjev kot, da bi igral za ZDA Arthur Ashe je na finale prišel v reprezentančni trenirki. | Foto: Arthur Ashe je na finale prišel v reprezentančni trenirki.

Vrhunec njunega spora sta dosegla že na začetku tistega leta, ko so ZDA na domačih tleh igrale proti Mehiki in izgubile. Connors je tisti dvoboj izpustil, saj je odšel v Las Vegas na ekshibicijski dvoboj, kjer je zaslužil sto tisoč dolarjev (90,3 tisoč evrov). Ashe je zaradi tega dejanja okrcal svojega reprezentančnega kolega in ga označil kot nekoga, ki ne podpira svoje države. Connors tega ni sprejel ravnodušno, nekaj dni pred finalom v Wimbledonu je proti Arthurju vložil tožbo in zahteval večmilijonsko odškodnino.

Arthure Ashe mu je na tožbo, ki je pozneje padla, odgovoril kar na igrišču – brez besed, ampak z dejanjem. V finalu je na igrišče prišel z reprezentančno trenirko in tako dal nasprotniku dal vedeti, kaj si misli o vsem skupaj. Že tisti trenutek se je vedelo, da bo ta dvoboj nekaj posebnega.

"Poskušam za božjo voljo, poskušam"

Pred finalom je Connors dobil vse tri medsebojne dvoboje in tudi takrat veljal za velikega favorita. A ta dvoboj se je odvil v povsem drugo smer. Bil je zelo premišljen in taktičen dvoboj. Arthur Ashe je igral povsem drugače kot sicer. S strani svojega trenerja je dobil navodila, da naj svojega nasprotnika "ubija" z nizkimi žogicami na stran forhenda, naj mu servira globoko na stran beckhenda ter da naj uporablja lob. Jimmy Connors je že v drugem nizu izgubljal živce. | Foto: Jimmy Connors je že v drugem nizu izgubljal živce.

Ta taktika se je izkazala kot zadetek v polno, saj je 31-letni Američan prva dva niza gladko dobil z izidom 6:1. V drugem nizu, ko je Connors zaostajal s 3:0, se je nekdo iz občinstva zadrl: "Dajmo, Connors!" Ta je bil v tistem trenutku že precej živčen in mu je odgovoril: "Poskušam, za božjo voljo, poskušam!"

Komaj se je zadrževal

V tretjem nizu se je Jimmy uspel vrniti, saj ga je dobil z izidom 7:5. V četrtem nizu je že imel vodstvo 3:0 in kazalo je, da bo uspel izenačiti. Izkušeni Arthur Ashe je v teh trenutkih ohranil mirno glavo. Vedel je, da bo napad njegovega nasprotnika prej ko slej minil. In še kako prav je imel. Uspel je izenačiti na 4:4, in pozneje četrti, odločilni niz dobil s 6:4. Zmago je proslavil z dvignjeno pestjo in komajda čez mrežo podal roko Connorsu. Za Asha je bila to tretja in tudi zadnja zmaga na turnirjih za grand slam. Po dvoboju je priznal, da se je komaj zadrževal, da ga v slačilnici ne bi mahnil po ustih. | Foto: Po dvoboju je priznal, da se je komaj zadrževal, da ga v slačilnici ne bi mahnil po ustih.

Da odnos med glavnima akterjema  res ni bil najboljši, je pozneje po zmagi s svojo izjavo potrdil tudi Ashe: "Prisežem, da sem se vedno, ko sem v slačilnici šel mimo Jimmyja Connorsa, komaj zadrževal, da ga nisem mahnil po ustih."

Težave s srcem in nesrečna okužba z virusom HIV

Štiri leta po tej veliki zmagi je temnopolti igralec doživel dva srčna infarkta in se moral zaradi tega upokojiti. Leta 1988 so ugotovili, da je HIV-pozitiven. Okužil pa se je med operacijo srca, ko je prejemal transfuzijo. V tistem času namreč še niso pregledovali krvi krvodajalcev in on je bil eden tistih nesrečnikov, ki se je okužil s krvjo. Leta 1993 je zaradi pljučnice umrl.

Ne spreglejte