Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
10.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rim Novak Đoković Rafael Nadal Roger Federer Marija Šarapova

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 10.44

8 let, 3 mesece

Ko ti policist sredi Rima reče "complicato"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec tedna sem se na dopust odpravil v Rim. Doživel sem stavko javnega pometa, prometni kaos, zmedenost policista ... A vse to je odtehtal že dober teniški dvoboj.

Kljub vsem znamenitostim v večnem mestu si nisem mogel kaj, da si ni bi odšel ogledat nekaj teniških dvobojev. Prejšnji teden je namreč v Rimu potekal teniški turnir serije masters. Lahko rečem, da je teniške igralce v živo še lepše spremljati. Fantje in dekleta res "pokajo". Še enkrat sem ugotovil, da je v Italiji šport številka ena nogomet in da je zanimanja za tenis bolj malo. Na ulicah Rima namreč nisem zasledil niti enega plakata za največji teniški dogodek v Italiji. Medtem ko sem sam vsako točko posebej požiral z očmi, so določeni gledalci zdolgočaseno gledali v svoje telefone, nekateri pa so tribune zapuščali predčasno.

V četrtek zvečer sem si ogledal prvega igralca sveta Novaka Đokovića, ki se je pomeril z Brazilcem Thomazom Belluccijem. Teniško občinstvo je veliko bolj mirno kot na primer nogometno, a vedno se najde kakšen, ki mu na dan privrejo čustva. Nabito poln osrednji stadion, prva točka, Đoković zgreši. "Ajde u …" se je slišalo s tribun. Še sam Novak se je obrnil proti tribunam in nekaj zamomljal pri sebi. Kakorkoli že, oba glavna akterja sta prikazala zares zanimiv tenis.

Za nekaj več kot deset kilometrov sem potreboval skoraj tri ure

Naslednji dan sem se zbudil poln lepih vtisov s prejšnjega večera in še toliko bolj zadovoljen, ker sem vedel, kaj me še čaka na turnirju. A se je že dopoldne vse obrnilo na glavo. Uslužbenci javnega prometa so stavkali, tako da je bil na cestah pravi kaos. Brez podzemne železnice in ob le nekaterih delujočih avtobusnih linijah sem bil v tako velikem mestu izgubljen. Po pomoč sem se obrnil na policista, ki mi je odgovorili: "Uuu, complicato!" (Uuu, zapleteno! op. p.) Še najhuje je bilo, da me je poslal v popolnoma napačno smer, nekateri od njih niso imeli volje ali pa sploh niso znali razložiti, kako priti do prizorišča Foro Italico. Na koncu mi je uspelo dobiti taksi, kar je bila vse prej kot lahka naloga. Žal sem zaradi vseh zapletov zamudil četrtfinalni dvoboj v ženskih dvojicah, kjer je igrala naša Katarina Srebotnik.

Marija Šarapova ni pobrala niti ene žogice, Nadal je že na treningu odkimaval

Na manjših igriščih je bilo mogoče spremljati treninge igralcev. Pred petkovim večernim dvobojem sta se ogrevala Marija Šarapova in Rafael Nadal. Med igralci in trenerji ni skoraj nobene komunikacije. Vse poteka po ustaljenem ritmu. Presenečen sem bil nad močjo udarcev druge igralke sveta, ki na treningu ni pobrala niti ene žogice. Za to je bil odgovoren kondicijski trener.

Nekaj minut za njo je imel trening Rafael Nadal. Že ko je na igrišče stopil njegov stric in trener Toni Nadal, je završalo med gledalci. Tonija med dvoboji ponavadi vidimo z resnim in mrkim obrazom, tokrat pa je na igrišču deloval precej bolj sproščeno kot njegov varovanec. Rafa je zelo priljubljen med italijanskimi ljubitelji tenisa, saj je za vsako najmanjšo potezo dobil huronski aplavz. Videlo se je, da kralj peska ni bil najbolj zadovoljen s treningom. Predvsem je imel težave z začetnim udarcem. Kot da bi slutil, da ne bo šlo vse po načrtih. In še kako prav je imel. Tisti večer ga je v četrtfinalu izločil Stan Wawrinka.

Tudi Federerju uide kakšna beseda

Priznam, da sem si od švicarskega polfinalnega dvoboja med Stanom Wawrinko in Rogerjem Federerjem obetal veliko več. Kljub vsemu je 33-letni Švicar na igrišču pokazal, zakaj je eden izmed najboljših teniških igralcev vseh časov. Užitek je bilo gledati njegovo prefinjeno tehniko. Tudi Rogerju, ki velja za pravega gospoda med igralci, včasih uide kakšna beseda. Na osnovni črti je bilo očitno igrišče bolj mehko kot sicer, kar je drugega igralca v eni izmed točk precej zmotilo. "What the f***," je pripomnil. Že v naslednjem trenutku so bili na igrišču vzdrževalci igrišča, ki so hiteli krpati luknje.

Finale med Rogerjem Federerjem in Novakom Đokovićem sem si ogledal na letališču. Zaslužena zmaga Srba.

Ne spreglejte