Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2023,
6.03

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

Natisni članek

OP Avstralije

Torek, 17. 1. 2023, 6.03

1 leto, 3 mesece

Na OP Avstralije težave z visokimi temperaturami

Kaj se je dogajalo v Melbournu? Večino dvobojev so prekinili.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81
OP Avstralije | Na OP Avstralije so večkrat (pre)visoke temperature. | Foto Guliverimage

Na OP Avstralije so večkrat (pre)visoke temperature.

Foto: Guliverimage

Na teniškem OP Avstralije, prvem letošnjem turnirju za grand slam, se organizatorji spopadajo s težavami. Zaradi previsoke vročine so prekinili večino dvobojev. Odigrajo jih le tam, kjer imajo igrišča streho. Vročina je v avstralskih popoldanskih urah popustila, tako da so se igralke in igralci vrnili na igrišče.

OP Avstralije | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kako kaže vreme v Melbournu za prihodnje dni?

Vremenska napoved za prihodnje dni v Melbournu je veliko bolj prijazna za igranje tenisa. Vreme bo delno jasno, temperatura pa se bo gibala okrog 25 stopinj Celzija. V sredo je napovedano celo nekoliko dežja, četrtek bo oblačen, za tem se bo avstralsko nebo razjasnilo.

V zgodovini OP Avstralije smo že večkrat videli, kako je v Melbournu udarila visoka vročina. Tudi letos ni nič drugače, saj v Melbournu, kjer je trenutno poletje, vladajo zelo visoke temperature. Na vremenski postaji je temperatura presegla 35 stopinj Celzija, kar pomeni peto stopnjo lestvice vročinske nevarnosti. V tem primeru so organizatorji prisiljeni prekiniti vse dvoboje. Izjema so tista  igrišča, ki imajo streho. Igralke in igralci so morali počakati do poznega popoldneva, da je avstralsko sonce nekoliko popustilo.

Pred štirimi leti izdelali posebno lestvico

Leta 2019 so prireditelji izdelali posebno lestvico vročinske nevarnosti; ob upoštevanju temperatur, moči sonca, stopnje vlage v zraku in moči vetra opravljajo meritve, če bodo te pokazale najvišjo, peto stopnjo, bo sodnik dvoboje na prostem lahko prekinil oziroma odredil zapiranje strehe na igriščih, ki jo imajo. Pravilo o desetminutni prekinitvi bo veljalo za tretji niz in morebitna četrtega in petega, igralci pa ga bodo lahko izkoristili, če bodo vročinske razmere dosegle četrto stopnjo lestvice.

V preteklosti smo lahko na igriščih večkrat videli neprijetne prizore, ko so imeli igralke in igralci težave z visokimi temperaturami. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V preteklosti smo lahko na igriščih večkrat videli neprijetne prizore, ko so imeli igralke in igralci težave z visokimi temperaturami. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V preteklosti smo že lahko videli neprijetne prizore

Avstralski organizatorji za to lestvico odločili predvsem zaradi varnosti igralcev, saj smo v preteklosti videli, kako so nekateri izgubljali zavest in doživljali vročinske udare. Velikokrat so imeli težave tudi pobiralci žogic.

Preberite še:

Tamara Zidanšek
Sportal Obetala se je velika senzacija Tamare Zidanšek, potem pa …
Novak Đoković
Sportal Murray presenetljivo dobil peturni maraton, Đoković se je sprehodil
Ne spreglejte