Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
26. 11. 2018,
16.38

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

Natisni članek

Marijana Veljović Davisov pokal

Ponedeljek, 26. 11. 2018, 16.38

5 let, 5 mesecev

Srbska sodnica jih je najprej ignorirala, nato pa jim je le pomahala

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46
Marijana Veljović | Sprva je srbska sodnica ignorirala hrvaške navijače, nato pa jih je le pozdravila. | Foto Gulliver/Getty Images

Sprva je srbska sodnica ignorirala hrvaške navijače, nato pa jih je le pozdravila.

Foto: Gulliver/Getty Images

V nedeljo je hrvaška teniška reprezentanca še drugič v osvojila Davisov pokal, potem ko je v finalu s 3:1 premagala Francijo. Veliko pozornosti je med hrvaškimi navijači požela glavna teniška sodnica Marijana Veljović iz Srbije.

Marijana Veljović, rojena v Kragujevcu, je ena od najboljših teniških sodnic in je v teniškem svetu zmeraj bolj priznana. Marijana je sodila dva dvoboja tudi na zadnjem Davisovem pokalu in postala je šele tretja ženska sodnica, ki je sodila v finalu Davisovega pokala. Pravzaprav je srbska sodnica na račun hrvaških navijačev čez noč postala zvezda.

Hrvaška tenis Davisov pokal
Sportal Čiliću uspelo, hrvaški tenisači drugič v zgodovini zmagovalci Davisovega pokala

"Mnogi so se spraševali, ali sem sposobna opravljati to delo, samo zato, ker sem ženska." | Foto: Gulliver/Getty Images "Mnogi so se spraševali, ali sem sposobna opravljati to delo, samo zato, ker sem ženska." Foto: Gulliver/Getty Images Po koncu dvoboja je le pozdravila hrvaške navijače

Hrvaški teniški navijači so bili navdušeni nad njo in so ji že med dvobojem peli verze znane hrvaške pesmi Dubrovniških trubadurjev: "Marijana, slatka mala Marijana, ja ću te čekati, dok ne svane dan. Marijana, slatka mala Marijana …"

Med drugim so ji tudi kričali: "Marijana, javi se." Enaintridesetletna sodnica je ostala ostala profesionalna in je ignorirala njihove pozive. Po končanem dvoboju so hrvaški navijači le prišli na svoj račun. Ko je sodnica odhajala proti slačilnici, je šla mimo hrvaških navijačev. Ti so ji znova zapeli in jih je ta le pozdravila in jim zaploskala.

Dvomili so o njej, ker je ženska

Že pred finalom Davisovega pokala, ki je bil zadnjič v takšnem formatu, je Marijana Veljović dala krajši intervju za ITF. In kot je dejala, si ni nikoli mislila, da bo v svojem življenju opravljala takšno delo. Nekdanja teniška igralka je imela željo, da bi bila vsaj enkrat v Wimbledonu in gledala dvoboj, a danes sodi na največjih dvobojih.

Številni menijo, da ima idealno službo, a kot je poudarila, da so velikokrat dvomili o njej samo zato, ker je ženska. "Občutek je neverjeten glede na to, kaj nam omogoča to delo. Čeprav so se mnogi spraševali, ali sem sposobna opravljati to delo samo zato, ker sem ženska. Mislim, da to ni pošteno, ampak mi je uspelo."

Marijana Veljović je letos na OP Avstralije sodila v ženskem finalu. | Foto: Gulliver/Getty Images Marijana Veljović je letos na OP Avstralije sodila v ženskem finalu. Foto: Gulliver/Getty Images

"Potujem, delam in se zabavam"

Zaradi tega je Mednarodna teniška zveza (ITF) organizirala klub teniških sodnic, da bi se jim pridružilo čim več žensk. Predvsem je njihova ideja, da bilo razmerje med moškimi in ženskimi sodniki približno enako. "Če si dovolj dober, si lahko v vrhu. Zame je to zelo lepa služba. Potujem, delam in se zabavam. Gledam dvoboje, spoznavam teniške igralce in legende iz raznih športov."

Dekleta poziva, naj poskusijo. Marijana Veljović je letos že sodila v ženskem finalu na OP Avstralije, ta konec tedna ji je pripadla čast, da je sodila v finalu Davisovega pokala. "V Srbiji sem to delo opravljala kot linijska sodnica in bila je posebna izkušnja. Zamislite, kako je to. To je odlična življenjska izkušnja. Včasih stvari ne gredo tako, kot si zamisliš, ampak vseeno dekletom priporočam, da poskusijo. Življenje je lepo, res lepo," je še povedala srbska sodnica.

Davisov pokal, hrvaška
Sportal Hrvaški teniški igralci se bodo poskušali Francozom oddolžiti za poraz v finalu nogometnega SP
Ne spreglejte