Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
18.45

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

1

Natisni članek

Novak Đoković Rafael Nadal teniški globus

Nedelja, 19. 5. 2019, 18.45

4 leta, 11 mesecev

Teniški globus, 19. maj

Rafael Nadal v finalu premagal Đokovića in mu prvič "zavezal kravato" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

1

Rafael Nadal | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Rafael Nadal je še devetič zmagal na turnirju serije masters v Rimu, potem ko je po treh nizih premagal Novaka Đokovića, prvega igralca sveta (6:0, 4:6, 6:1). Ta dvoboj je bil še toliko bolj poseben, ker je Španec prvič v karieri Srbu "zavezal kravato" (6:0).

Novak Đoković
Sportal Je Đokoviću sploh še ostalo kaj moči? #video

Novak Đoković in Rafael Nadal nimata skrivnosti, saj sta odigrala že 54. medsebojni dvoboj. V zmagah kljub tokratnemu porazu Đokovića še vedno vodi Srb (28:26). Nadal se je s to zmago zavihtel na prvo mesto lestvice po zmagah na turnirjih serije masters. Do zdaj jih je zbral 34, Đoković pa ime eno manj. Za Nadala je to šele prva letošnja turnirska lovorika. Đokoviću se je videlo, da po dveh napornih dvobojih ni bil pri močeh. Vseeno je ta zmaga Rafaela Nadala čista kot solza, saj je ves teden kazal odlične teniške predstave.

Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Nadal prvič v karieri Novaku Đokoviću "zavezal kravato"

Dvoboj se za Novaka Đokovića ni začel najbolje, saj je že uvodoma izgubil igro na svoj servis. V naslednji igri je Rafa brez izgubljene točke dobil drugo igro in povedel z 2:0. Đoković je izgubil še drugi zaporedni servis, Nadal je imel že vodstvo s 3:0. Drugi igralec sveta je še drugič potrdil "break" in povedel že s 4:0. Nič drugače ni bilo v peti igri, ko je imel Nadal po 34 minutah dvoboja prednost 5:0. Izkušeni Majorčan seveda te prednosti ni zapravil in Đokoviću prvič v karieri "zavezal kravato" (6:0). Prvi niz je trajal 39 minut.

Zadnji, ki je Novaka Đokovića pustil na ničli, je bil pred tem Avstrijec Dominic Thiem. To mu je uspelo leta 2017 v četrtfinalu OP Francije.

Novak Đoković | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images V drugem nizu se je Đoković prebudil

Sedma igra oziroma uvodna v drugem nizu je bila za Srba prelomna, saj je prvič v tem dvoboju dobil igro in se tako zapisal na rezultatski ekran. V drugi igri je Nadal brez težav izenačil na 1:1. Tretja igra je bila zanimiva. Nole je zaostajal že s 15:30, a se mu je uspelo izvleči iz težav in povesti z 2:1. Takrat se je na tribunah zbudilo tudi italijansko občinstvo, ki se je postavilo na stran Beograjčana.

Novak je prvič zapretil v četrti igri, ko je imel prvo žogico za "break", a je ni izkoristil. Rafa je za tem dvakrat odlično serviral in izenačil na 2:2. Pravi triler smo lahko videli v sedmi igri. Nadal je imel v rokah vodstvo z 0:40, a Nole se ni predal. Dobil je pet točk zapored in igro na svoj servis ter povedel s 4:3. Spet je bilo napeto v deveti igri, ko je imel kralj peska žogico za odvzem servisa. Novak se je še enkrat rešil, dobil igro in povedel s 5:4. Nato je sledilo presenečenje. Novak je začutil slab trenutek Nadala, to izkoristil in drugi niz - ta je trajal 59 minut - dobil s 6:4.

Novak izgubil živce v uvodni igri tretjega niza

V tretjem nizu je Novaku "počil film". V uvodni igri tretjega niza je imel tako rekoč vse pod nadzorom. Naredil je nekaj nepotrebnih napak in izgubil igro na svoj servis. Prvega igralca na svetovni teniški lestvici je to tako razjezilo, da se je znesel nad svojim loparjem in ga zlomil. V drugi igri je Novak nasprotniku zapretil, a je Nadalu uspelo dobiti igro in povesti z 2:0. V tretji igri je Novak znova "visel", ko je moral spet reševati žogico za odvzem servisa. To mu je s težavo uspelo in izid je znižal na 2:1. Rafa je še enkrat udaril v peti igri in povedel s 4:1. Kralj peska tudi v nadaljevanju ni popustil, dobil naslednji dve igri in na koncu v tretjem nizu zasluženo zmagal s 6:1.

Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

 

Karolina Pliškova | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Karolina Pliškova z naslovom v Rimu do drugega mesta na svetu

Sedemindvajsetletna in 186 centimetrov visoka Čehinja Karolina Pliškova je zmagovalka 3,4 milijona evrov vrednega turnirja v Rimu. V finalu je po uri in 25 minutah igre premagala Britanko Johanno Konto s 6:3, 6:4.

Za Pliškovo je to trinajsti naslov na turnirjih WTA, drugi na turnirjih serije premier in drugi letos. Z naslovom bo hkrati skočila s sedmega na drugo mesto računalniške lestvice. Pred njo bo le še Japonka Naomi Osaka.

WTA 

Ne spreglejte