Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
25. 5. 2021,
9.08

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Natisni članek

Novak Đoković OP ZDA

Torek, 25. 5. 2021, 9.08

2 leti, 11 mesecev

Brez linijskih sodnikov

Đoković si je oddahnil: se še spomnite lanskega incidenta? #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31
Novak Đoković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Organizatorji letošnjega teniškega OP ZDA so se odločili, da na vseh igriščih ne bo linijskih sodnikov. Ta novica je verjetno veliko olajšanje za Novaka Đokovića, potem ko so ga lani zaradi incidenta z linijsko sodnico izključili s turnirja.

Ljubitelji tenisa se zagotovo spomnijo lanskega incidenta Novaka Đokovića, ki je po nesreči v vrat zadel linijsko sodnico. Srbskega teniškega zvezdnika so nato izključili s turnirja, s tem pa je tudi zapravil lepo možnost za novo zmago na turnirjih za grand slam.

Prvi igralec sveta si lahko zdaj do neke mere oddahne, saj letos ne bo moglo priti do istega scenarija, saj na igrišču ne bo linijskih sodnikov. Ameriški organizatorji so novo tehnologijo (sokolje oko, op. p.) uporabljali tudi lani, izjema sta bila le igrišča Arthur Ashe in Louis Armstrong.

Novak Đoković je moral lani predčasno končati OP ZDA. | Foto: Gulliver/Getty Images Novak Đoković je moral lani predčasno končati OP ZDA. Foto: Gulliver/Getty Images

Đoković ni videl več razloga Novak Đoković in nesrečna sodnica. | Foto: Gulliver/Getty Images Novak Đoković in nesrečna sodnica. Foto: Gulliver/Getty Images

Beograjčan je že lani dejal, da je bolj naklonjen novodobni tehnologiji. "Z vsem spoštovanjem do tradicije in kulture v tem športu ter ljudi, ki so med dvobojem na igrišču, vključno z linijskimi sodniki, res ne vidim razloga, zakaj vsak turnir v tehnološko moderni dobi ne bi imel tega, kar so imeli v Cincinnatiju in New Yorku," je lani oktobra izjavil danes 34-letni teniški igralec in imel pri tem v mislih sokolje oko.

"Pobiralci žogic da, ampak linijski sodniki … Ne vidim več razloga, zakaj, če sem povsem iskren," je razlagal 18-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam in lani v šali pripomnil: "Verjetno bi imel manj možnosti za tisto, kar se mi je zgodilo na OP ZDA."

Novak Đoković
Sportal Oglasil se je Đoković: Pustite ubogo sodnico pri miru #video

Letošnje OP Avstralije je bil pravzaprav prvi večji turnir, ko na vseh igriščih ni bilo linijskih sodnikov. | Foto: Gulliver/Getty Images Letošnje OP Avstralije je bil pravzaprav prvi večji turnir, ko na vseh igriščih ni bilo linijskih sodnikov. Foto: Gulliver/Getty Images

Melbourne prvi večji turnir, ki je bil izpeljan brez linijskih sodnikov

Linijski sodniki so se lani vrnili na OP Francije, kjer ima zadnjo besedo glavni sodnik. Čeprav se na rdečem pesku vidi odtis žogic, velikokrat med igralcem in sodnikom pride do nesoglasja. Vključitev sokoljega očesa bi razrešila marsikatero dilemo.

OP ZDA bo potekalo od 30. avgusta do 12. septembra. Na kar sedmih od devetih turnirjev na ameriški turneji bodo vključili sokolje oko. Letošnje OP Avstralije je bil pravzaprav prvi večji turnir, ko na vseh igriščih ni bilo linijskih sodnikov.

Sokolje oko | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Zgodovina sokoljega očesa

Sam sistem so testirali že leta 2005. Prvič so ga uporabili na turnirju serije ITF v New Yorku. Na začetku so ga na največjih turnirjih uporabljale le televizijske hiše. Kmalu zatem (leta 2006) so sokolje oko uporabili na Hopmanovem pokalu v Perthu, na turnirju v Miamiju, krst na turnirju za grand slam pa je sokolje oko doživelo na OP ZDA. Igralec je leta 2006 lahko dvakrat na niz zahteval poizvedbo s sokoljim očesom ("challenge"). Danes se sokolje oko uporablja že na večini turnirjev.

Sprva so organizatorji sami določali število poizvedb na niz, leta 2008 pa je Mednarodna teniška zveza sprejela pravilo, da igralec lahko trikrat na niz zahteva poizvedbo sokoljega očesa. V primeru podaljšane igre vsak igralec dobi dodatno poizvedbo, če v zadnjem nizu podaljšane igre ni, vsak igralec na vsakih 12 odigranih nizov dobi dodatne tri izzive. Če sokolje oko odpove, obvelja sodniška odločitev.

Ne spreglejte