Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
18.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro Vincenzo Nibali

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 18.50

8 let

Vincenzo Nibali: šampion nove generacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preteklo nedeljo se je v Brescii zaključila 96. kolesarska dirka po Italiji. Suvereno zmago je slavil 28-letni Vincenzo Nibali, ki je postal nova ikona italijanskega kolesarstva.

Nibali je zagotovo najbolj zaslužen zmagovalec letošnje dirke. Odlično je dirkal prav ves čas dirke in krojil razplete tako v lepih kot v nemogočih vremenskih razmerah. Slednjih je bilo tokrat žal veliko več. Poleg tega je Nibali še enkrat potrdil, kako odličen je na spustih in vzponih, medtem ko je naredil še korak naprej v kronometru. Še enkrat je potrdil, da je odličen kolesar za etapne dirke. V Italiji vlada prava evforija po njegovi zmagi, saj so bili zadnji trije italijanski zmagovalci dirke po Italiji povezani z dopingom. Ivan Basso (2010), Michele Scarponi (2011) in Danilo Di Luca, ki je dirko dobil leta 2007 in je tudi tokrat poskrbel za nov škandal. Vsekakor lahko le upamo, da je minilo desetletje škandalov, ter da je Nibali pravi predstavnik mladega rodu, ki vse bolj stopa v ospredje. Zmaga na dirki po Italiji je bila zanj le vprašanje časa, a mu pomeni največ do zdaj. Na slednji ima zdaj vse tri uvrstitve na stopničke zmagovalnega odra, saj je bil 2. leta 2011 in 3. leta 2010. Tega leta je zmagal na dirki po Španiji, tako da je zdaj edina tritedenska dirka, ki je še ni dobil, dirka po Franciji. Slednjo je lani končal na 3. mestu in na njej letos zagotovo ne bo nastopil. Nastopil bo namreč na dirki po Španiji, na kateri se bo verjetno pripravljal za svetovno prvenstvo, ki bo letos na sporedu v Firencah. Trasa cestne dirke bo najbolj zahtevna v zadnjih desetih letih in vsekakor bo Nibali eden izmed favoritov za mavrično majico. "Zelo smo zadovoljni z razpletom dirke. Slednja je bila za kolesarje peklenska, saj jim vreme ni prizanašalo. Resnično so se mi smilili, a na vreme žal ne moreš vplivati. Vesel sem, da nam je uspelo ter da smo imeli dirko ves čas pod nadzorom. Nibali je bil resnično najboljši kolesar na dirki," je za Sportal povedal Gorazd Štangelj, ki v ekipi Astana opravlja delo športnega direktorja.

Poleg Nibalija so bili na dirki najbolj opazni Kolumbijci s Carlosom Albertom Betancurjem in Rigobertom Uranom na čelu. V letošnji sezoni nastopajo izjemno, saj so kar štirje (Uran, Betancur, Henao in Quintana) uvrščeni med najboljših 14 kolesarjev na lestvici točkovanja dirk svetovnega koledarja. Izjemen je bil tudi Mark Cavendish, ki je dobil vseh pet etap, v katerih mu je uspelo v cilj prikolesariti z glavnino. Z osvojitvijo majice najboljšega kolesarja v skupnem seštevku po točkah je osvojil "hat trick" na vseh treh tritedenskih etapnih dirkah (Giro, Tour in Vuelta). Po zadnji etapi je za medije priznal, da je zasvojen z zmagovanjem. Cavendish je peti kolesar v zgodovini, ki mu je uspelo osvojiti majico najboljšega po točkah na vseh treh tritedenskih dirkah. A poleg Nibalija, Cavendisha ter Kolumbijcev Betancurja in Urana so se na dirki v dobri luči pokazali še Cadel Evans (BMC Racing), Giovanni Visconti, Benat Intxausti (oba Movistar), Rafal Majka (Saxo-Tinkoff), Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia), Fabio Aru in Tanel Kangert (oba Astana).

V ospredje je na dirki po Italiji že v svoji prvi pravi članski sezoni stopil tudi 24-letni Slovenec Luka Mezgec. Nekdanji član kranjske Save je po izjemni lanski sezoni podpisal dvoletno pogodbo z nizozemsko ekipo Argos-Shimano. V slednji so hitro odkrili njegov talent in vse sile usmerili v izboljšanje njegovega šprinta. Ne moremo mimo dejstva, da je bil kar v dveh etapah zrel za zmago. Predvsem zadnja nedeljska, ko je s šprintom začel iz dvanajste pozicije in etapo končal na 5. mestu, pri čemer je nadoknadil več kot polovico zaostanka za Cavendishem, s katerim sta hkrati začela šprint, bi lahko prinesla več kot 5. mesto. Mezgec bi v primeru, da bi šprint začel v zavetrju Cavendisha, lahko tudi dvignil roke v zrak zmagoslavja. "Zadovoljen sem s svojim nastopom, s katerim je zadovoljno tudi vodstvo ekipe. Presenečeni so tako oni kot jaz. A zavedam se, da je to plod trdega in načrtnega dela, s katerim sem zelo zadovoljen. Ko se ozrem nazaj, bi lahko dosegel kakšno mesto višje, a je, kar je in za to bo še čas. Zdaj me čaka nekaj dni aktivnega odmora, nato pa nastop na etapni dirki na Nizozemskem. Sledil bo nastop na enodnevni dirki ter prvenstvo Slovenije. To je ves program dirk, ki ga imam za naslednji mesec. Veseli me, da sem dirko končal v dobrem stanju," je za Sportal povedal Mezgec. Poleg njega je v cilj dirke prikolesaril še Robert Vrečer. Slednji zagotovo ne more biti zadovoljen s svojimi predstavami, saj bi moral biti nekoliko bolj v ospredju v zahtevnih etapah s številnimi klanci. Kolesarjenje v klanec je njegova najboljša prvina, v kateri zagotovo ni bil opažen. A izpolnil je cilj, ki si ga je zadal pred dirko in slednjo končal. Če bo imel zdaj kakšno dirko, bo lahko na njej pokazal kaj več, v nasprotnem primeru pa se bo njegovo garanje na dirki hitro pozabilo. Tudi Grega Bole je dosegel manj, kot je sam pričakoval. Poleg tega ga je v zadnjih dneh dirke povsem izdalo zdravje in je moral predčasno domov.

Ne spreglejte