SiolNET. Sportal Sportal +
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pred začetkom humanitarnega projekta Koraki za tačke

#MaleZmage: Pretekel bo 120 kilometrov in opozarjal na pomembnost humanega ravnanja z živalmi

0,60

termometer

Mitja Lukša Florjančič
Foto: Ana Kovač

33-letni športni maser in refleksoterapevt Mitja Lukša Florjančič bo z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti humanega ravnanja z živalmi pretekel ultramaraton od Kopra do Tacna. Štartal bo danes, 3. oktobra ob 17. uri v Kopru, cilj v Tacnu pa naj bi dosegel 24 ur pozneje. Del poti bo z njim pretekla tudi psička Bela. 

Mitja Lukša Florjančič o tem, kaj ga je privedlo do ideje za izvedbo Korakov za tačke. (Kliknite za ogled videa!)

[video: 60244 / ]

Mitja Lukša Florjančič je ljubitelj živali in športa v vseh njegovih pojavnih oblikah. To dvoje bo ob svetovnem dnevu živali, ki ga obeležujemo 4. oktobra, združil v humanitarnem ultramaratonskem projektu Koraki za tačke.

V znak osveščanja javnosti o pomembnosti humanega ravnanja s štirinožnimi prijatelji bo pretekel 120 kilometrov od Kopra do Tacna, del trase tudi v družbi psičke Bele, hkrati pa bo bo potekalo tudi zbiranje hrane za živali in sredstev, ki se bodo razdelila med društva za zaščito živali, ki sodijo pod okriljem fundacije Naš kuža.

Njen ustanovitelj je raper Rok Trkaj, ki je tudi ambasador dobrodelnega projekta Koraki za tačke, ki poteka pod okriljem športno humanitarnega društva Never give up, to je v letih 2014 in 2015 izvedlo triatlonski podvig Srce Sloveniji, s katerim so zbirali sredstva za nakup šolskih potrebščin za otroke iz socialno šibkejšega okolja, Lukša Florjančič pa je tam sodeloval kot športni maser.

Pretekel bo 120 kilometov od Kopra do Tacna, del trase tudi v družbi psičke Bele. Pretekel bo 120 kilometov od Kopra do Tacna, del trase tudi v družbi psičke Bele. Foto: Ana Kovač
Na t. i. priključitvenih točkah bo potekalo tudi zbiranje hrane za živali, dobrodošla pa so tudi finančna sredstva, ki jih lahko nakažete z SMS (geslo TACKE ali TACKE5) na 1919. Na t. i. priključitvenih točkah bo potekalo tudi zbiranje hrane za živali, dobrodošla pa so tudi finančna sredstva, ki jih lahko nakažete z SMS (geslo TACKE ali TACKE5) na 1919. Foto: Ana Kovač

"Ker sem nor in ker imam rad šport"

Na vprašanje, kaj ga je privedlo do ideje za izvedbo Korakov za tačke, Lukša Florjančič navaja tri ključne razloge.

"Eden je ta, da sem pač malo nor, drug je ljubezen do živali in zavedanje, da nekatere nimajo niti za osnovno preživetje, kaj šele za zdravstveno oskrbo, če jo potrebujejo, tretji razlog pa je ljubezen do športa. In glede na to, da sem si že dlje časa želel preseči magično mejo stotih kilometrov, približal sem se jim pred leti na ultramaratonu Celje – Logarska dolina (73 kilometrov), in da se bom ultramaratonskega zalogaja 120 kilometrov lotil tako ali drugače, sem si želel, da bi ta tek imel nek pomen in da bi z njim lahko nekomu pomagal.

Glede na to, da številni pomagajo otrokom, kar je vredno vsega spoštovanja, sem se odločil, da pomagam tistim, ki se nas ob prihodu domov najbolj razveselijo, torej kužkom in preostalim živalim," je bistvo projekta osvetlil lastnik dveletne Bele, mešanke med borderskim in škotskim ovčarjem.

Na obeh izvedbah ekstremne triatlonske akcije Srce Sloveniji je kot športni maser skrbel za dobro počutje glavnega akterja akcije Mateja Markoviča. Na obeh izvedbah ekstremne triatlonske akcije Srce Sloveniji je kot športni maser skrbel za dobro počutje glavnega akterja akcije Mateja Markoviča.

Ve, kaj lahko pričakuje od telesa

Na tekaški zalogaj se sistematično ni pripravljal. "Nič ne de," zamahne z roko. "Glede na to, da skrbim za športnike, približno vem, kako se njihovo telo odziva ob takih naporih, in vem, kaj lahko od projekta pričakujem.

Nanj sem se pripravljal s tekom in ga kombiniral s kolesarjenjem, z nasveti mi je pomagal Marković, medtem ko mi je fizioterapevtka Nežka Poljanšek (nekdaj je sodelovala tudi s Tino Maze) pomagala s psihično in fizično pripravo. 'Ti samo laufej!' mi je predlagala."

Mitja Lukša Florjančič Foto: Ana Kovač

Štart v Kopru, cilj v Tacnu

Lukša se bo na pot iz Kopra proti Ljubljani in naprej proti zaključku poti v Tacnu podal v ponedeljek, 3. oktobra ob 17. uri v Kopru, cilj pred Policijsko akademijo v Tacnu pa naj bi dosegel v torek, 4. oktobra ob 17. uri.

"Prve kilometre bom tekel z Belo, potem pa bo to odvisno od varnosti," je dejal.

"Verjetno bi te kilometre lahko pretekel v 12 urah, a je čas pri tem drugotnega pomena. Bolj pomembno je, da zberemo dovolj sredstev," je dodal 33-letni Ljubljančan.

Želi si, da bi se mu na poti (za to so predvidene t. i. priključitvene točke, ki so zapisane spodaj) pridružili tudi drugi tekači, po možnosti s svojimi psički.

Časovnica projekta Koraki za tačke  (na teh točkah se lahko Mitju pridružite pri teku ali prinesete hrano za živali):

Štart: 3.10.16 ob 17. uri: Koper glavna avtobusna postaja - tek do Bertokov

2. točka pridružitve tekačev, 4. 10. 16 predvidoma ob 7. uri zjutraj – igrišče nasproti Petrola v Logatcu
3. točka pridružitve tekačev, 4. 10. 16 predvidoma ob 9. uri zjutraj – Lidl Vrhnika
4. točka pridružitve tekačev, 4. 10. 16 predvidoma ob 12. uri – Dolgi most
5. točka pridružitve tekačev, 4. 10. 16 predvidoma ob 16.30 – na travnati površini pred hotelom Nox - Ljubljana Vižmarje

Cilj:  4. 10. 16 predvidoma ob 17. uri - štadion pri policijski šoli v Tacnu in zaključni dogodek s srečelovom

   Trkaj opozarja na težave v zvezi z nehumanim ravnanjem z živalmi. Trkaj opozarja na težave v zvezi z nehumanim ravnanjem z živalmi. 

 

 

Glavne težave na področju skrbi za pse

Da je na področju skrbi za živali, predvsem pse, veliko težav, opozarja tudi Rok Trkaj, znani raper, sicer pa predsednik fundacije Naš kuža. Izpostavil je več perečih točk:

  • pes ni igrača in ko se ga naveličaš ali imaš težave, ga ne moreš kar zapustiti,
  • nastavljanje pasti ali izživljanje nad živalmi,
  • opuščanje sterilizacije in kastracije psov ali mačk, kar posledično vodi v čezmerno razmnoževanje živali, številne izmed njih pa pristanejo v zavetiščih za živali,
  • slaba skrb za pse na področju nekdanje Jugoslavije, ki jih dobri ljudje pripeljejo v Slovenijo, potem pa zanje ne morejo skrbeti,
  • pasje borbe, kjer lastniki svoje pse izkoriščajo zaradi zaslužka in
  • razplojevanje, kjer se psičke izkorišča samo kot mašino za rojevanje novih živali.

Trkaj je težavo opisal kot vroč krompir, ki se ga nihče ne želi celostno lotiti, ali za to niti ni volje, zato ostaja na točki, kjer je.

Kako lahko pomagate projektu Koraki za tačke:

1. Akcijo lahko podprete z donacijo pakirane pasje hrane v kakršnikoli obliki (briketi, konzerve, prigrizki) in jo dostavite na spodaj naštete lokacije,
ali
2. s kratkim sporočilom (SMS) z geslom TACKE ali TACKE5 na številko 1919 in tako darujete en oziroma pet evrov. 

Vsa omenjena sredstva in donacije, zbrana pri projektu Koraki za tačke, se bodo razdelila društvom za zaščito živali, ki so pod okriljem fundacije Naš kuža, katere ustanovitelj je Rok Terkaj.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 83
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin