Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2016,
22.37

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Tokio olimpijske igre plezanje

Sreda, 3. 8. 2016, 22.37

7 let, 8 mesecev

Plezanje in še štirje športi v Tokiu 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
plezanje | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na zasedanju skupščine Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki v Riu poteka v dneh pred odprtjem olimpijskih iger, so odločili o uvrstitvi petih novih panog na spored iger v Tokiu leta 2020, kjer bo premierno na sporedu tudi športno plezanje. Poleg njega pa še baseball, surfanje, skateboarding in karate.

Slovenija je ob dolgoletnih uspehih naših tekmovalcev prava športnoplezalna velesila, zato je odločitev o olimpijski prihodnosti tega športa prinesla veliko veselja, pa tudi nekaj tehtnih premislekov. Dan prej je tekmovalno turno smučanje postalo šport, priznan s strani MOK, kar mu daje možnost, da se pojavi na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah.

Športno plezanje uteleša temeljne vrednote olimpijskega gibanja – je razburljivo, zdravo, cenovno dostopno in razširjeno na vseh celinah. Ženske in mladi so v športu dobro zastopani, prav tako sodelujejo osebe s posebnimi potrebami. Njegova priljubljenost narašča in več vodilnih športnikov prihaja z Japonske, gostiteljice OI 2020. Tudi Slovenija je ob dolgoletnih uspehih slovenskih športnih plezalcev prava velesila, zato je odločitev o olimpijski prihodnosti športnega plezanja prinesla veliko veselja, pa tudi nekaj tehtnih premislekov.

"Olimpijski komite Slovenije je zelo vesel te novice in čestita Planinski zvezi Slovenije, ker je stopila v družino olimpijskih športnih panog. Odločitev je pomembna za slovenski šport, ker smo zelo uspešni v športnem plezanju in si tako na olimpijskih igrah v Tokiu povečujemo možnosti za slovenske medalje, hkrati pa je velika spodbuda in dosežek za sam šport, saj je pridobil bistveno večje možnosti za nadaljnji razvoj," je povedal generalni sekretar Olimpijskega komiteja – Združenja športnih zvez Edvard Kolar.

 

 

Ne spreglejte