SiolNET. Sportal Sportal +
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

''Olimpija ne bo nobenega prosila, da igra za klub''

2

termometer

Olimpija piše novo nogometno zgodbo, v kateri igrajo pomembno vlogo mlajši upi. ''Smo na pravi poti. Odkar je 'nova' Olimpija, jesen še nismo zaključili tako visoko,'' pravi direktor Sanel Konjević.

Čeprav zaostajajo v 1. SNL za Mariborom krepkih devet točk, so lahko nogometaši Olimpije zadovoljni z doseženim. Na zimski počitek so se podali z drugega mesta, pod vodstvom Andreja Razdrha pa hitro pozabili na težave, s katerimi so se soočali v uvodnih mesecih. Začela se je pisati nova nogometna zgodba, ki je poskrbela za pospešeno dokazovanje mlajših kandidatov, na katerih gradi ljubljanski klub prihodnost. Direktor Sanel Konjević bo imel v zimskem premoru veliko dela, saj želi povzdigniti klubsko raven na številnih področjih. Kar se tiče kadrovskih vprašanj, se bosta januarja poslovila Davor Škerjanc in Inigo Sarasola, Boban Jović pa bo v primeru, če ne bo pristal na podaljšanje pogodbe, ostal brez priložnosti. Prag ljubljanskega kluba bi lahko prestopilo tudi božično presenečenje ...

Jesenski del se je za igralce zaključil, za vas verjetno ne? Tako je. Tekmovalni premor bomo izkoristili za dvig na vseh ostalih ravneh, tudi marketinga in prodaje klubskih artiklov. Novo zgodbo smo začeli s podpisom pogodb s petimi mladimi in obetavnimi nogometaši, ki predstavljajo prihodnost Olimpije. Nato smo nadgradili sodelovanje s trenerjem Andrejem Razdrhom in njegovim štabom, ki mu zaupamo. Glede na turbulence, ki smo jih doživljali letos, številne menjave in odhode iz kluba, je postavil zelo dober rezultat.

Bi si upali staviti, da bo Razdrh leta 2017, ko se mu po novem izteče pogodba z Olimpijo, še vedno vaš trener? Upam. Enostavno moramo vztrajati. Andrej je dokazal, da je iz pravega testa. Skupaj z njim lahko udejanjimo filozofijo, ki smo si jo pri Olimpiji želeli že dolgo časa. Zdaj si jo upamo.

Pa pri delu kaj pogrešate športnega direktorja? Navsezadnje bo kmalu napočil zimski prestopni rok ... Z odhodom Milenka Ačimovića so nekatere stvari prešle na klubsko vodstvo. Na čelu s trenerjem. Po ''Miletu'' je težko najti športnega direktorja, ki bi pri Olimpiji obul tako velike čevlje, zato o tem, da bi iskali njegovega naslednika, ne razmišljamo. Drastičnih sprememb, kar se tiče kadra, niti ni. Imamo ekipo, ki je bila poleti kar precej okrepljena, nato slabo začela sezono, a nato zelo dobro speljala zaključek. Prvič, od kar obstaja ''nova'' Olimpija, je jesen končala na drugem mestu. Zanimiv rezultat. Rezultat je dober, obisk na štadionu pa malce manj. Tribune v Stožicah še vedno samevajo. To je ljubljanska realnost, ki se lahko sem ter tja skozi ''meglo'' malce spremeni. ''Megla'' so derbiji z Mariborom, ki pa jih mediji in vsi ostali kritiki dodatno napihnejo do te meje, da ljudje sploh več ne upajo na njih hoditi. Imamo 4-5 domačih fantov, starih 18 let, ki jim trener ponuja veliko priložnosti. Ljubljana je hrepenela po domačih fantih. Zdaj jih ima. Mi se bomo v klubu še naprej trudili, da pripeljemo Ljubljančane na štadion, je pa zanimivo, da ima Olimpija največ navijačev takrat, ko ji gre slabo, najmanj pa takrat, ko ji gre dobro.

Je vaš klub finančno dovolj stabilen, da se lahko prebije do konca sezone brez krize oziroma vzorcev neplačevanja, ki so postali že zaščitni znak 1. SNL? Smo likvidni. Tekoče poravnamo svoje stroške. Igralci so plačani, in v tem času je to ključnega pomena. Imamo predsednika kluba, ki prek svojega podjetja dejansko zagotavlja likvidnost, in je tudi največji sponzor.

Bi lahko kdaj njegov finančni potok tudi presahnil? Upam, da ne. Je pa potrebno delati na teh stvareh, da privabimo čim več takšnih sponzorjev, ki bodo Olimpijo dvignili na višjo raven. Do takrat pa bomo delali tako, kot delamo sedaj. Preveč razsipniški ne bomo, ampak skromni. Vemo, kaj je naše poslanstvo in na podlagi česa lahko finance pridobivamo. Ključna je vzgoja svojih igralcev, lansiranje na tržišče, kjer jih lahko prodaš in nato ustvarjanje novih. Zato bo treba v bližnji prihodnosti urediti infrastrukturo. Trenutno še zadostuje, ni pa idealna. Še zdaleč.

Kakšen je v tej zgodbi status Bobana Jovića, nekdanjega nadomestnega kapetana in dobitnika navijaške nagrade ''zmajevo srce''? Boban je eden izmed tistih, ki smo ga naredili. Veliko je dal Olimpiji, se uveljavil in bil po Daretu Vršiču mišljen kot naslednji za prodajo, s katero bi zaslužila tako klub, ki potrebuje sredstva za normalno delovanje, kot tudi on. Radi bi z njim podpisali pogodbo, da bi ga lahko potem lažje prodali. To je cilj in tega ne skrivamo. Poleti smo se začeli pogovarjati o možnosti podaljšanja pogodbe. Na žalost ni sprejel naše ponudbe, ki bi ga v danem trenutku naredila najbolj plačanega nogometaša. Obljubljati nekatere stvari, ki jih ne moremo realizirati? Tega ne bomo delali. Te stvari so v nekaterih Olimpijah že delali, mi jih ne bomo. Boban se je tako odločil, vmes sklenil pogodbo z nekimi zastopniki, ki pa so ga še bolj oddaljili od podaljšanja pogodbe z Olimpijo.

Če bo Jović, njegova pogodba se z Olimpijo izteče po koncu sezone, še vedno vztrajal pri svojem in ne bo hotel podaljšati sodelovanja, boste potem razmišljali o prodaji v zimskem prestopnem roku? Junija bo imel proste roke, vi pa bi se lahko tako dokončno obrisali pod nosom za odškodnino. Bomo videli. To je stvar dogovora. V začetku prestopnega roka se bomo naknadno pogovarjali o možnostih. Je igralec, na katerem smo gradili ekipo. Želi ga tudi trener, in verjetno bi imel v tem času že kak nastop za člansko reprezentanco. A višje od dane ponudbe ne moremo iti. Moramo biti realni. Smo v času, ko so ljudje na cestah, tovarne brez delavcev, ljudje pa izgubljajo službe na dnevni bazi. V klubu moramo zagotavljati plače za več kot 50 ljudi.

Se za Jovića zanima tudi Maribor? Na naš naslov nismo prejeli nobene uradne ponudbe, so pa bila povpraševanja. Od Maribora ne. V jesenskem delu se je v ''nemilosti'' kluba znašel tudi Miha Zajc. Nadarjeni najstnik je zablestel na tekmi z Muro 05, ki pa je bila na koncu tudi njegova edina v dresu Olimpije. K članski ekipi smo ga priključili z namenom, da se lažje dogovorimo za prestop. V tistem času je že imel profesionalno pogodbo in se nagibal k temu, da bi prišel k nam. Dogovorili smo se za posojo z možnostjo odkupa, ki se je pred kratkim končala z zadnjo tekmo mladinskega staža. Pred tekmo z Muro smo podali ponudbo za odkup, a je nastopila težava, saj ima posrednike, ki so dejansko ključni pri tem, da še ni ali sploh ne bo nikdar v Olimpiji. Več kot podati ponudbo Bravu, katerega lastnik je, ne moremo. Fant ima okrog sebe preveč igralcev, ki imajo svoje interese in vplivajo na razplet. Škoda, za njegov razvoj bi bila Olimpija idealno okolje za razvoj, z glavo skozi zid pa ne moremo. Na nek način želi v tujino, a se bojim, da sploh ni on tisti, ki tako želi. Ko smo se pogovarjali z njim osebno, je bil zelo naklonjen Olimpiji. A v to zgodbo je vpletenih preveč ljudi. Vmes je bil tudi na preizkušnji pri Manchester Cityju. Trener bi si ga želel, tudi soigralci so ga dobro sprejeli, a Olimpija ne bo nobenega moledovala oziroma prosila, da igra za klub. Smo le prevelik klub. Če se ne bo tako odločil, bo pač prišel naslednji.

Kdo pa bo po jesenskem delu zapustil zelenobela vrata? Davor Škerjanc in Bask Inigo Sarasola. Sporazumno smo se dogovorili, da bosta januarja zapustila klub. Razmišljamo tudi o novincih, morda pričakamo že kakšno božično presenečenje (smeh). Vemo tudi to, da bomo spomladanske priprave opravili v Španiji, saj smo dobili povabilo na turnir v La Mangi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin