SiolNET. Sportal Sportal +
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Športnovzgojni karton v obtoku že 30 let

Novosti na področju športnega kartona: le klik do podatkov in nasvetov

1,13

termometer

 | Foto: Klemen Korenjak
Foto: Klemen Korenjak

Dekleta so danes bolj zmogljiva, kot so bile njihove mame, za fante pa velja ravno obratno. Bolj so naklonjeni igram za zabavo, na primer računalniškim igricam, posledično pa so šibkejši v ramenskem obroču in rokah. To je le nekaj izsledkov podatkov iz športnovzgojnega kartona, ki ga je v 30 letih izpolnilo že več kot milijon Slovencev. V prihodnjih treh letih se obetajo novosti.  

[video: 62334 / ]

Se ga spomnite? Rumenega in pozneje belega kartona, ki smo ga na osnovnih in ponekod tudi na srednjih šolah izpolnjevali v prvih spomladanskih dneh. Športnovzgojni karton so v slovenski šolski sistem vpeljali leta 1987.  V tem obdobju jih je bilo izpolnjenih že šest milijonov, v sistem športnovzgojnega kartona pa je vključenih več kot milijon Slovencev.

Boljši odziv kot pri obveznem cepljenju

"Radi se pohvalimo, da imamo boljši odziv, kot je odziv na obvezno cepljenje," poudarja nosilec projekta Janko Strel. Karton danes izpolnjuje 96 odstotkov vseh slovenskih osnovnošolcev, precej nižji pa je odstotek pri dijakih.

V 30 letih je bilo izpolnjenih že šest milijonov športnovzgojih kartonov (nekateri so jih izpolnjevali v različnih ustanovah), v sistem pa je vključenih več kot milijon Slovencev. Nosilec projekta Janko Strel ob tem poudarja: Gre za dragocene podatke, ki jih nikoli nismo zlorabljali. | Foto: V 30 letih je bilo izpolnjenih že šest milijonov športnovzgojih kartonov (nekateri so jih izpolnjevali v različnih ustanovah), v sistem pa je vključenih več kot milijon Slovencev. Nosilec projekta Janko Strel ob tem poudarja: Gre za dragocene podatke, ki jih nikoli nismo zlorabljali.

Kaj pomenijo meritve iz športnovzgojnega kartona?

V športnovzgojnem kartonu je 11 meritev (od tega so tri telesne), iz njih pa je mogoče razbrati marsikaj. Na primer, meritev kožne gube nadlahti ugotavlja zamaščenost telesa. Manjša kot je, boljše je.

Pri predklonu se meri gibljivost. Ta se od 1. leta naprej, če ne ukrepamo, vztrajno slabša. Strel vzroke za zmanjšano gibljivost išče v permisivni vzgoji. "Vse vaje za večjo gibljivost vsebujejo nekaj bolečine. Tudi če gre za vaje z amplitudo ali raztezanje, gre za prisotnost delne bolečine, ki se ji želimo izogniti. Razlog je v permisivnosti, saj nič ne sme biti ne težko in ne boleče. Težave z gibljivostjo se pojavljajo v vsej populaciji, obetajo se ji velike težave s sklepi. Že zdaj je ena tretjina obiskov pri zdravniku na račun gibal; sklepov in mišic," opozarja Strel.

Pri vaji iz dotikanja plošče z roko ali po domače tapkanja gre za izmero gibalne informiranosti, ki je najbližje povezana s kognitivnimi sposobnostmi oziroma pametjo. Vesa v zgibi je generator mišične moči ramenskega obroča, ki je zelo pomembna za držo telesa. Če imam dovolj moči, lahko vzdržujem pokončno držo.

Dviganje trupa – ni ravno najboljši test za izmero trebušne muskulature, priznava Strel, a česa boljšega, kar bi bilo uporabno tudi v praksi, še niso iznašli.

Poligon nazaj nakazuje, kakšen je naš občutek za globalno koordinacijo. V laičnem jeziku, če ste dobri v poligonu nazaj, ste dobri tudi v orientaciji v prostoru.

Video: Poligon nazaj kaže na občutek za globalno koordinacijo.

[video: 62291 / ]

Skok v daljino z mesta kaže na eksplozivno moč, iz dolžine skoka pa je mogoče razbrati, ali ima otrok potencial, da bi se usmeril v kako športno zvrst, medtem ko posebne vrednosti za vsakdanji način življenja Strel v njem ne vidi. "Gre za to, koliko se lahko otrok angažira v najkrajši časovni enoti."

Tek na 60 metrov: pri šprintu je zgodba podobna kot pri skoku v daljino z mesta. "Če se ti dve meritvi pokrijeta v pozitivni smeri, potem je to res lepa celota. Zanimivo pri tem pa je, da raziskave kažejo, da otroci, ki imajo skok v daljino z mesta in tek na 60 metrov nadpovprečen, preostalo pa bolj povprečno ali podpovprečno, običajno spadajo med najbolj težavne otroke. "Ti v kratkem času dajo od sebe izjemne rezultate, nimajo pa nobene vzdržljivosti, upade jim motivacija in zgodbe je hitro konec," poudarja Janko Strel.

 

Dekleta so bolj zmogljiva kot njihove mame, fantje ravno obratno

Analiza podatkov zadnjih desetih let po eni strani kaže na pozitivne spremembe, po drugi pa na vse večji razkorak med fanti in dekleti.

"Dekleta so danes nad ravnjo telesne zmogljivosti svojih mam izpred 25 in 30 let, medtem ko je pri fantih ravno obratno. Ti so danes na nižji ravni kot njihovi očetje in to je zelo skrb zbujajoče," opozarja Strel, ki se s projektom ukvarja vse od njegovih začetkov.

Video: Zakaj prihaja do razkoraka med zmogljivostjo deklet in fantov?

[video: 62307 / ]

Okrepljen trup in slabša moč ramenskega obroča in rok

Analize meritev iz športnovzgojnega kartona kažejo tudi na strukturne spremembe pri mladini, poudarja. "Opažamo napredek pri krepitvi moči trupa, po drugi strani pa izjemno poslabšanje moči ramenskega obroča in rok."

To ima lahko dolgoročne posledice v telesni drži, predvideva tudi bolečine v vratnem delu in prsnem delu hrbtenice, zelo se je poslabšala tudi gibljivost otrok. "To pomeni, da lahko v obdobju naslednjih desetih let pričakujemo težave v sklepih, večje število poškodb predvsem mišičnega tkiva in povezanih sklepnih površin," meni Strel.

Alarmantna zmogljivost srčno-žilnega in dihalnega sistema

Strela najbolj moti, da analize kažejo na skromen aerobni fitnes. "To pomeni, da je zmogljivost srčno-žilnega in dihalnega sistema današnje mladine na nižji ravni kot pred 30 leti. To pa ima lahko zelo velike posledice, ki bodo vplivale na pojavnost številnih obolenj, ki jih bodo danes mladi lahko razvili v starejši dobi. Od zmanjšanja odpornosti, zmogljivosti, zaradi lastne nezmogljivosti so lahko stresni položaji še hujši."

Ona od meritev je tudi predlon, ki kaže na gibljivost. | Foto: A. T. K. Ona od meritev je tudi predlon, ki kaže na gibljivost. Foto: A. T. K.

Glavni krivec je sodoben način življenja

Strel glavnega krivca za takšno stanje vidi v sodobnem načinu življenja, ki je mlade prikrajšal za vsaj tri ure spontanega gibanja na dan, ter veliki ponudbi zabavne tehnologije, ki pomeni uživanje v pasivnem načinu življenja.

"Športne ponudbe je vsak dan več, žal pa se premalo povečuje glede na minuse, ki so nastali z odsotnostjo spontane telesne vadbe. To je najslabše in najbolj skrb zbujajoče," opozarja Strel.

Kot zanimivost navaja dejstvo, da dekleta to dokaj uspešno rešujejo. "Ženske so povzele tiste športne vsebine, ki so v funkciji športa za zdravje, fantje pa tiste športne vsebine, ki so v funkciji zabave," pravi.

Video: Kako lahko dobimo vpogled v karton?

[video: 62310 / ]

"Otroci ne prenašajo bolečine"

Navedel je tudi spremenjen odnos do obremenitve. "Mladi so danes zelo občutljivi do večjih obremenitev. Kot zanimivost, v eni od raziskav smo 24 ur opazovali obremenitev otrok in ugotovili, da maksimalne obremenitve sploh več ne doživijo. To pomeni, da ne prenesejo niti najmanjše bolečine. Vemo pa, da v športu ni učinka brez prenašanja ustrezne obremenitve in majhnega deleža bolečine. Če hočemo razvijati gibljivost, moč in aerobno zmogljivost, je treba občasno preseči minimalen prag bolečine. Mladi tega ne znajo več."

Meritve se ne transformirajo v šolsko oceno, saj je preveč meritev dedno pogojenih. | Foto: A. T. K. Meritve se ne transformirajo v šolsko oceno, saj je preveč meritev dedno pogojenih. Foto: A. T. K.

Novosti: podatki meritev tudi na spletu

V prihodnjih treh letih se na področju športnovzgojnega kartona s finančno pomočjo iz tujine obetajo velike spremembe z vidika digitalizacije podatkov. Podatki meritev bodo z geslom dostopni prek spletnih strani.

Video: Janko Strel o digitalizaciji podatkov iz športnovzgojnega kartona

[video: 62308 / ]

"Podatke bomo prikazali in ovrednotili, staršem in otrokom pa bodo na voljo tudi nasveti, kako podatke analizirati in spremeniti negativne vzorce. Prek spletnih strani bodo starši in otroci lahko sami dodajali informacije, po katerih jim bomo s povratno informacijo svetovali, kako se zadeve lotiti. Skratka, šlo bo za Individualen pristop," pojasnjuje sogovornik.

Do podatkov meritev bo imelo dostop tudi zdravstvo, a le, če bodo starši to dovolili.

Video: Kako meritve opravljajo na OŠ Nove Fužine?

[video: 62309 / ]

Kako meritev za karton izvajajo v praksi? Na nekaterih šolah meritve še vedno opravljajo učenci višjih razredov, ponekod pa so to v svoje roke vzeli učitelji športne vzgoje ali razredne učiteljice.

Tako je tudi na Osnovni šoli Nove Fužine, kjer profesor športne vzgoje Tadej Šeme opaža, da so podatki meritev, potem ko so jih namesto učencev začeli opravljati učitelj, precej slabši kot pred tem. "Otroci vedo, da so rezultati zdaj bolj realni, in se toliko bolj potrudijo," je prepričan Šeme.

delitve: 101
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin