SiolNET. Novice Slovenija
1,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako katastrofalno se je zaradi epidemije poslabšalo zdravje slovenskih otrok

1,03

termometer

Debelost.
Foto: Thinkstock

Meritve v okviru spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok SLOfit – športnovzgojni karton po preklicu epidemije covid-19 kažejo največji upad gibalne učinkovitosti otrok in največji porast deleža otrok z debelostjo v zgodovini spremljanja. Avtorji analize pozivajo k ukrepanju.

Med epidemijo, ki jo je vlada razglasila 12. marca, je veljala vrsta ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja okužb. Med njimi so bili tudi zaprtje šol, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih. Omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo pa je imelo pri otrocih posledice, kaže analiza podatkov meritev, ki so jih na več kot sto osnovnih šolah izvedli po vrnitvi učencev v šolske klopi v maju in juniju, poroča STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice V nedeljo le 50 novih okužb, a tudi manj testov #video

Analiza tako vključuje podatke več kot 20 tisoč otrok od 1. do 9. razreda osnovne šole, po navedbah njenih avtorjev s fakultete za šport pa daje "dovolj zanesljivo sliko" o trendih sprememb, ki so se zgodile med zadnjimi meritvami aprila 2019 in meritvami, izvedenimi po epidemiji junija 2020.

Upad gibalne učinkovitosti pri skoraj dveh tretjinah otrok

Rezultate analize bodo podrobneje predstavili v torek na novinarski konferenci. Ena od njenih ključnih ugotovitev pa je, da so upad gibalne učinkovitosti odkrili pri skoraj dveh tretjinah otrok. Splošna gibalna učinkovitost je pri povprečnem slovenskem otroku upadla za več kot 13 odstotkov, navaja STA.

OŠ Franceta Bevka Novice Alarm: na ljubljanski osnovni šoli več razredov v karanteni

Prav tako je analiza pokazala, da je delež otrok z debelostjo narasel bolj kot kadarkoli v zgodovini spremljave. Povečal se je namreč za več kot 20 odstotkov, kar je več od povečanja v vsem obdobju 2003–2007, v obdobju najhujše krize naraščanja debelosti. Povečanje podkožnega maščevja so opazili pri več kot polovici otrok.

Podatke meritev šol je obdelal Laboratorij za diagnostiko telesnega in gibalnega razvoja Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, ki podatke šol obdeluje že od leta 1982. Avtorji analize pa glede na njene rezultate opozarjajo, da lahko govorimo o najhujši krizi telesnega in gibalnega razvoja otrok v Sloveniji vseh časov, zato pozivajo k ukrepanju, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 101
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin