Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2020,
6.17

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

7

Natisni članek

osnovna šola karantena epidemija Koronavirus

Ponedeljek, 21. 9. 2020, 6.17

3 leta, 6 mesecev

Alarm: na ljubljanski osnovni šoli več razredov v karanteni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

7

OŠ Franceta Bevka | Foto zajem zaslona/Google Maps

Foto: zajem zaslona/Google Maps

Kot smo izvedeli, so v Osnovni šoli Franceta Bevka potrdili prve okužbe z novim koronavirusom. Kar nekaj razredov in učiteljev omenjene osnovne šole je zato v karanteni. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob epidemioloških poizvedovanjih ugotovil veliko število rizičnih kontaktov (161 učencev in osem učiteljev), za katere je predlagal karanteno in prilagoditev pedagoškega procesa. Danes sicer začnejo v šolah veljati strožje zapovedi nošenja mask. Ves čas pouka jih morajo imeti učenci od 7. razreda in dijaki, če ne bodo 1,5 metra narazen.

koronavirus
Novice V karanteni več razredov bežigrajske osnovne šole in skupina ljubljanskega vrtca

Kot so poročali včeraj, je bila okužba na Osnovni šoli Franceta Bevka med koncem tedna potrjena pri učiteljici in dveh učencih. Vodstvo šole je o tem obvestilo starše otrok, ob posvetovanju s pristojnimi institucijami pa so tudi takoj sprejeli prve nujne ukrepe za zajezitev širjenja okužbe.

V karanteni šest razredov

Kot nam je pojasnila ravnateljica osnovne šole Barbara Kampjut, je NIJZ odredil karanteno za celotne oddelke dveh četrtih razredov, po en oddelek šestega, sedmega, osmega in devetega razreda ter posamezne učence iz preostalih oddelkov od drugega do devetega razreda.

"Upoštevajoč organizacijske in kadrovske težave pri izvedbi pouka za polovico učencev predmetne stopnje na daljavo, polovico pa v šoli, ob tem, da je veliko učiteljev predmetne stopnje v karanteni, sem predlagala, da se za vse učence od šestega do devetega razreda v tem tednu vzpostavi izobraževanje na daljavo. Preostali oddelki od prvega do tretjega razreda ter oba oddelka petega razreda imajo pouk normalno v šoli. Posamični učenci teh razredov, ki so v karanteni, pa na daljavo," nam je povedala Kampjutova.

otrok vrtec
Novice Vzgojiteljicam v vrtcih ne bo treba nositi mask, lokali bodo lahko odprti do 22.30

169 rizičnih kontaktov

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je predlog podprla, zato so v šoli sprejeli odločitev, da bodo v tem tednu za vse učence četrtega razreda in vse učence od šestega do devetega razreda izvajali izobraževanje na daljavo, ne glede na to, da je bila nekaterim učencem in učiteljem odrejena karantena. Preostali oddelki od prvega do tretjega razreda ter oba peta razreda bodo obiskovali pouk v šoli, kjer bo še naprej organizirano tudi podaljšano bivanje.

Šola, razred | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "V šoli smo izvajali vse ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, a so se okužbe kljub temu pojavile. To, da učenci ostanejo doma, je edini način, da ustavimo virus in da se vsi, upajmo, po enem tednu vrnemo v šolo. Staršem sem tudi predlagala, da njihovi otroci, ki bodo imeli pouk na daljavo, čeprav niso v karanteni, v prihodnjem tednu ne obiskujejo popoldanskih zunajšolskih dejavnosti," nam je še pojasnila ravnateljica Kampjutova. NIJZ je ob epidemioloških poizvedovanjih ugotovil veliko število rizičnih kontaktov – 161 učencev in osem učiteljev – ter opozoril, da se zaradi novih primerov že podaljšuje čas predhodno odrejenih karanten.

Kompjutova je tudi povedala, da so vsi trije okuženi imeli simptome okužbe, zato so jih tudi napotili na testiranje. Od učiteljev, ki so v karanteni, ni nihče zbolel, pouk na daljavo pa že poteka normalno, je dodala. Po neuradnih informacijah STA je v karanteni pristalo toliko otrok in učiteljev, ker okužena učiteljica pri delu ni striktno uporabljala maske. A Kompjutova to zanika. "Po priporočilih NIJZ so učitelji doslej v učilnici lahko sneli masko, če so bili od otrok oddaljeni vsaj dva metra. Ko so se otroku približali, so morali nadeti masko. A kljub temu so se na NIJZ odločili, da bodo vse dali preventivno v karanteno," je dejala ravnateljica šole.

Šola je konec tedna vse starše v šoli obvestila o potrditvi okužbe, starše so tudi obveščali o načinu pouka. Po besedah Kampjutove je bilo mnogo staršev zaskrbljenih, a se ji jih je veliko tudi zahvalilo za korektno in hitro obveščanje. Sicer pa ni med starši ali učenci nobene panike, pouk tako v šoli kot na daljavo pa teče kot običajno.

Karantena tudi v Mežici

Na Koroškem so okužbo potrdili tudi pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Mežica, piše STA. "Učiteljica je v samoizolaciji, učenci 4. razreda, 16 učencev iz 5. razreda, ena učenka iz 6. razreda ter tri učiteljice pa so do srede v karanteni," je na spletni strani objavila mežiška osnovna šola.

Simona Kustec Lipicer
Novice Ministrica o novih ukrepih v šolah: Ne gre za nobeno dramatično zgodbo #video

Okužbo potrdili tudi v ljubljanskem vrtcu

Po podatkih ministrstva za izobraževanje je bilo v četrtek z novim koronavirusom okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okužen je bil tudi en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev. V prejšnjem tednu je zaradi okužbe pouk potekal na daljavo tudi v podružnični šoli Kotlje, otroci so se danes vrnili v šole.

Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen je na Facebooku zapisal, da gre v karanteno oddelek Vrtca Solzice, saj so v nedeljo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri strokovni delavki. V karanteno gre do vključno četrtka, 24. septembra, vseh 20 otrok in tri zaposlene. "Celotna situacija je pod nadzorom NIJZ in vodstvom Vrtca Ravne ter štaba Civilne zaščite Ravne. Vsi starši so bili obveščeni o nastalih razmerah," je zapisal.

Okužbo so potrdili tudi v ljubljanskem vrtcu Pedenjped. Ravnateljica vrtca Marjana Zupančič je za STA pojasnila, da so jih v nedeljo poklicali z NIJZ, da je okužen triletni otrok, ki je pri njih v vrtcu. Tako je v karanteni pristalo 18 njegovih vrstnikov iz skupine in oba vzgojitelja, piše STA.

Telefon, telefonski klic
Novice NIJZ ravnateljem: Ne damo vam svoje številke!

V šoli danes z masko

Sicer pa je danes začela veljati strožja zapoved nošenja mask v šoli. Ves času pouka jih morajo imeti učenci od sedmega razreda in dijaki, če ne bodo 1,5 metra narazen, obvezne so za učitelje zadnjega triletja osnovnih šol in srednjih šol, za učitelje do šestega razreda pa le, če bodo preblizu.

Maska šola | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Med izjeme pri nošenju mask v zaprtih prostorih poleg otrok v vzgojno-izobraževalnih programih do vključno šestega razreda kljub sprva drugačnim napovedim spadajo tudi vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki. Za učitelje do vključno šestega razreda osnovne šole pa maske ne bodo obvezne pri izobraževalni dejavnosti, če bodo lahko zagotavljali vsaj dva metra medosebne razdalje.

Učencem od sedmega razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če bo v razredih mogoče zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Šolniki so sicer opozorili, da zagotavljanje takšne razdalje ob polnih razredih glede na velikost učilnic med učenci in dijaki marsikje ni mogoče. Izjeme veljajo tudi za organizirano športno vadbo ter komunikacijo z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami, poroča STA.

učilnica prazna šola
Novice V šolah in vrtcih z novim koronavirusom okuženih 62 zaposlenih in 79 otrok
Ne spreglejte