Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2020,
21.47

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

4

Natisni članek

vlada šola maska Koronavirus

Petek, 18. 9. 2020, 21.47

3 leta, 7 mesecev

Vzgojiteljicam v vrtcih ne bo treba nositi mask, lokali bodo lahko odprti do 22.30

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

4

otrok vrtec | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vlada je na dopisni seji z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite v zaprtih prostorih in na prostem, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra. Pri tem pa je predvidenih nekaj izjem. Brez maske bodo lahko med drugim učenci do 6. razreda in vzgojiteljice v vrtcih, ob zagotavljanju razdalje  pa tudi učitelji do 6. razreda osnovne šole. Po vladnem odloku bodo lahko gostinski lokali od ponedeljka odprti med 6.00 in 22.30.

Z odlokom se zaradi preprečitve vnovičnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 začasno določita uporaba zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Odlok začne veljati v soboto, 19. septembra 2020, so sporočili z vlade.

Maske obvezne tudi na prostem, če ni ustrezne razdalje

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra.

Izjeme: učiteljem do 6. razreda in vzgojiteljem ne bo treba nositi mask

Obezna uporaba zaščitne maske pa ne velja za naslednje izjeme:

– osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole,

– vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki,

– učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti mogoče zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje,

– učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti mogoče zagotoviti vsaj 1,5 m medosebne razdalje,

– osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Za izjeme se glede uporabe zaščitnih mask ali druge oblike zaščite uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so objavljena na spletnih straneh inštituta, so še sporočili z vlade.

koronavirus, laboratorij
Novice Tega si res nismo želeli: štirje mrtvi in rekordno število novih okužb #video

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado. Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v komunikaciji z osebami ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru na vhodu v tak prostor.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Po Čopovi ulici v Ljubljani bom šel z masko #video
Strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka Vlada Republike Slovenije ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti državni zbor in javnost, je še sporočila vlada.

Gostinski lokali bodo lahko odprti do 22.30

Z vladnim odlokom še naprej ostajajo zaprte diskoteke in nočni klubi. Opravljanje gostinske dejavnosti pa bo od ponedeljka, 21. septembra, po novem dovoljeno med 6.00 in 22.30 zvečer. Določba se nanaša na vse gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo jedi in pijače. To velja tudi za gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo samo pijačo ali samo hrano. Nastanitveni obrati so lahko odprti zunaj zgoraj omenjenega časa, vendar lahko pripravljajo oziroma strežejo hrano in pijačo le od 6.00 do 22.30.

Ne spreglejte