Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2020,
10.30

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

19

Natisni članek

zdravljenje bolnišnica okužba Koronavirus

Ponedeljek, 21. 9. 2020, 10.30

3 leta, 7 mesecev

Na intenzivni negi tudi trije bolniki brez pridruženih bolezni

V nedeljo le 50 novih okužb, a tudi manj testov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

19

V Sloveniji so v nedeljo okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 50 ljudeh, a je bilo opravljenih tudi manj testov, le 984. V bolnišnici se zdravi 70 bolnikov, od tega 14 na intenzivni negi. Noben bolnik z boleznijo covid-19 ni umrl. Na intenzivnem oddelku v UKC Ljubljana je sicer trenutno najmlajša bolnica stara 47 let, trije bolniki, ki jih zdravijo, pa nimajo nobene resne kronične bolezni.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 1.280 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V Sloveniji so od začetka epidemije skupaj potrdili 4.470 okužb, umrlo je 142 bolnikov z novim koronavirusom. Včeraj so na novo hospitalizirali pet ljudi, enega pa so odpustili v domačo nego. 

Kje so potrdili največ novih okužb

Po pet novih okužb so po podatkih sledilnika za covid-19 včeraj potrdili v Ljubljani, Mariboru in Slovenskih Konjicah, tri okužbe so potrdili v Slovenski Bistrici. Po dve okužbi so potrdili v Celju, Žalcu, Vojniku, Pesnici in Šoštanju, po eno okužbo pa v naslednjih občinah: Rogaška Slatina, Log - Dragomer, Novo mesto, Šentjur, Dravograd, Medvode, Tabor, Lendava, Ravne na Koroškem, Zreče, Muta, Prebold, Selnica ob Dravi, Sveta Ana, Črna na Koroškem, Kidričevo, Videm, Kozje, Majšperk, Mežica, Ribnica na Pohorju in Vodice.

Pričakujejo, da se bo število ljudi v bolnišnici še višalo

Glede na epidemiološko situacijo v državi pričakovano raste tudi število bolnikov, ki jih zaradi covid-19 sprejemamo v bolnišnici, je povedal vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Kot je dejal, imajo danes v UKC Ljubljana na navadnem oddelku 34 hospitaliziranih bolnikov in osem bolnikov na oddelku za intenzivno zdravljenje. Kot je dejal, so pričakovali, da bodo šle številke navzgor in gredo navzgor. In tudi v naslednjih dneh in tednih pričakujejo, da bo glede na neugodno epidemiološko situacijo, ki smo ji priča, število še naraščalo.

Matjaž Jereb | Foto: STA , Foto: STA ,

Najmlajša bolnica na intenzivnem oddelku ima 47 let

Na intenzivnem oddelku je sicer trenutno najmlajša bolnica stara 47 let, najstarejši bolnik pa 81 let, je povedal Jereb. Skrb vzbujajoč je podatek, da je povprečna starost bolnikov, ki jih trenutno zdravijo na intenzivnem oddelku, 57 let. V povprečju so mlajši, kot so bili v prvem valu, trije od njih pa tudi nimajo sočasno nobene resne kronične bolezni. Ponovno je opozoril, da je covid-19 bolezen, pred katero ni varen nihče, zbolevajo lahko tudi mlajši in tudi ti so lahko potencialno ogroženi. 

"Te bolezni ne smemo podcenjevati" 

Stanje se pri najtežjih primerih poslabša šesti ali sedmi dan. Ponovno pa je treba opozoriti, da se lahko stanje pri teh bolnikih poslabša v nekaj urah. V nedeljo so po njegovih besedah sprejeli bolnika, ki je prišel na urgenco, potem ko se mu je stanje začelo slabšati, ob prihodu na njihov oddelek pa so ga morali takoj priklopiti na umetno predihavanje. "Te bolezni ne smemo podcenjevati. Zdravstveni delavci je ne podcenjujemo. Bojim se, da slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen," je dejal. 

Smrtnost bolnikov s covid-19 je na intenzivnem oddelku višja

Kar zadeva smrtnost, je bila ta v prvem valu na intenzivnem oddelku 31-odstotna in je višja, kot je sicer povprečna smrtnost bolnikov, ki jih zdravijo na oddelku za intenzivno zdravljenje. Do danes so v UKC Ljubljana v drugem valu umrli štirje bolniki, vendar je nekaj bolnikov še v akutni fazi in ne vedo, kako se bo bolezen končala. Dodal je, da imamo tudi v Sloveniji že zbrano plazmo prebolelih, so pa v fazi, da bodo začeli zdravljenje s tem. Vendar pa s plazmo zdravijo paciente na navadnem oddelku in ne na intenzivni negi.

"Ni države na svetu, ki bi lahko število potrebnih postelj povečevala v nedogled"

"Mi smo za določen obseg bolnikov s covid-19 pripravljeni, če bodo šle te številke prek potenciala, ki ga imamo, bo težava. Imamo načrte, kako povečevati število teh postelj, zavedati pa se moramo, da je ni države na svetu, ki bi lahko število potrebnih postelj povečevala v nedogled," je povedal. Ob tem je dejal, da je treba omejiti število novih okužb, kar lahko naredimo s tem, da upoštevamo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Načrt je, da se bodo prestrukturirali v bolnišnico za covid-19

V UKC Ljubljana imajo v tem trenutku pripravljenih 16 intenzivnih postelj. Kot je povedal Jereb, imajo v načrtu, da se prestrukturirajo v bolnišnico za covid-19,  in že delajo v tej smeri. Selitev infekcijske klinike se sicer še ni začela, o tem pa razmišljajo. Kot je povedal, je ključen problem kader, na to pa so opozarjali že pred epidemijo. 

Bolnike s covidom-19 sicer zdravijo tudi v drugih bolnišnicah po državi. Gre za UKC Maribor, Splošno bolnišnico Celje in kliniko Golnik. Iz UKC Maribor so danes sporočili, da trenutno zdravijo 23 takšnih bolnikov, od tega trije potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Radio Slovenija pa je poročal, da so v soboto za zdravljenje bolnikov s covidom-19 aktivirali tudi splošne bolnišnice Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. (STA)

V četrtek rekordno število okužb 

Največ okužb, to je 137, so od začetka epidemije potrdili v četrtek, 17. septembra. V prvem valu so največ okužb potrdili konec marca, in sicer 61. V soboto so okužbo potrdili pri 111 ljudeh, v petek pa pri 114. V zadnjih dveh tednih smo v Sloveniji začeli tudi bolj intenzivno testirati, na posamezne dneve smo opravili tudi več kot tri tisoč testov. 

V domu starejših v Rogaški Slatini dve novi okužbi

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so konec tedna potrdili dve novi okužbi pri stanovalcih, tako da je okuženih 18 stanovalcev in pet zaposlenih, je za STA danes povedala direktorica doma Kristina Kampuš.

Kampuševa je tudi dejala, da so se v soboto iz bolnišnice vrnili trije okuženi stanovalci z novim koronavirusom, te so namestili v rdečo cono doma, ki je ločeno organizirana v kletni etaži doma. Tja so namestili tudi oba na novo okužena stanovalca. V bolnišnici na zdravljenju ostajajo trije stanovalci, njihovo zdravstveno stanje pa je stabilno. Po besedah Kampuševe so stanovalci v domu izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba, v drugo sobo oziroma drugo skupino.

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, pa imajo eno novookuženo stanovalko. Direktor Doma Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu Tomaž Lenart je danes za STA povedal, da so v nedeljo vzeli kontrolne brise v zadnji sivi coni 20 stanovalkam in desetim zaposlenim. Pri eni stanovalki je bil test pozitiven, pri preostalih pa negativen. Dejal je, da je okužena stanovalka, ki je asimptomatska, v sobi bivala sama, zato ne pričakuje, da bi okužila še koga, piše STA.

"Po strokovnih smernicah bodo od torka prvi stanovalci, ki so bili najprej okuženi, že ozdravljeni. Tudi okužena zaposlena se v torek vračata na delovno mesto in bosta delala v rdeči coni. Od srede bomo imeli tako v domu samo dva okužena stanovalca," pravi Lenart. Prepričan je, da jim je s hitrim in strokovnim ukrepanjem okužbo z novim koronavirusom v domu uspelo zajeziti. Menil je še, da se vsi okuženi stanovalci počutijo zelo dobro in so brez simptomov. Kontrolne teste pa bodo izvajali tudi v prihodnjih dneh, še navaja STA.

Ne spreglejte