Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Nedelja,
3. 2. 2019,
11.37

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

infografika letalska družba zamuda poleti

Nedelja, 3. 2. 2019, 11.37

5 let, 2 meseca

Točnost letalskih družb

Katere so najbolj točne letalske družbe

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
airBaltic letaska družba | Analiza OAG za leto 2018 temelji na podatkovni bazi, v kateri je 58 milijonov zapisov o poletih. Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Analiza OAG za leto 2018 temelji na podatkovni bazi, v kateri je 58 milijonov zapisov o poletih. Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Najbolj točna letalska družba v letu 2018 je panamska Copa Airlines. Med vsemi evropskimi letalskimi prevozniki je najbolj točen latvijski airBaltic, svojo točnost pa so poslabšali Vueling, Austrian in SAS. Najbolj točen nizkocenovni ponudnik poletov je bil brazilski Azul.

Podjetje OAG se oglašuje kot največje podjetje za zbiranje podatkov o zračnem prometu na svetu. V okviru svojih analiz med drugim izdelujejo tudi poročila o točnosti letalskih družb. V analizi s pomočjo indikatorja (OTP-On Time Performance) ocenjujejo, katere so najboljše letalske družbe. Indikator OTP prikazuje, kakšen delež pristankov ali poletov letal se zgodi največ 15 minut po napovedanem času. Indikator upošteva tudi odpovedane polete, podatki o čarterskih poletih in prevozu blaga pa niso zajeti.

Boeing 777 300 ER Emirates
Novice Katere so najvarnejše letalske družbe

Med vsemi najboljša družba iz Paname

Poleti panamske letalske družbe Copa Airlines so bili v letu 2018 točni oziroma zamujali največ 15 minut v skoraj 90 odstotkih. Glede na prejšnje leto so imeli za dobre tri odstotne točke več točnih poletov, zato so se po lestvici najboljših letalskih družb povzpeli s četrtega na prvo mesto. Prvo mesto so prevzeli latvijski letalski družbi airBaltic. Ta je padla na drugo mesto, potem ko se je delež njenih točnih poletov na letni ravni malce zmanjšal.

Svojo točnost je najbolj izboljšala letalska družba Bangkok Airlines, saj se ji je OTP na letni ravni povečal s 77,58 odstotka na 87,16 odstotka. Na račun večjega deleža točnih poletov sta se med najboljših dvajset povzpeli tudi LATAM Airline Group (s 36. na 7. mesto) in KLM (s 30. na 10. mesto).

Med družbami, ki so opazno poslabšale delež točnih poletov, je tudi Japan Airlines, ki je s 4. mesta padla na 13. mesto. Še slabše jo je odnesla družba Vueling, ki je zdrsnila s sedmega na 63. mesto.

Med 20 najbolj točnimi letalskimi družbami štiri prihajajo iz Evrope. | Foto: Reuters Med 20 najbolj točnimi letalskimi družbami štiri prihajajo iz Evrope. Foto: Reuters

Najboljša evropska družba na 10. mestu med največjimi

Med največjimi letalskimi prevozniki (lestvica ne upošteva nizkocenovnih prevoznikov) se je najvišje povzpel prevoznik LATAM Airlines Group, ki je imel 85,6 odstotka poletov v letu 2018 točnih. Družba je dosegla velik napredek, saj je leto 2017 končala na osmem mestu. Bolj točne so bile tudi vse tri največje letalske družbe iz Kitajske. Na njihovo točnost je močno vplival predvsem nadzor kitajske uprave za civilno letenje (CAAC), ki je bila na misiji izboljšanja točnosti poletov kitajskih družb.

Najbolj točna velika evropska letalska družba je British Airways, ki je na skupni lestvici na desetem mestu. Poslabšali sta se švedska družba SAS in po pregovorni točnosti znana nemška Lufthansa.

Med nizkocenovniki najbolj točni Brazilci

Nizkocenovni letalski prevoznik iz Brazilije Azul je bil najbolj točen nizkocenovni prevoznik v letu 2018. Na prvo mesto se je povzpel s petega mesta v letu 2017. Tako kot v letu 2017 je bila tudi v letu 2018 na drugem mestu Jetstar Asia. Na lestvici točnosti nizkocenovnih prevoznikov imajo največ predstavnikov ZDA, in sicer štiri.

Ryanair
Novice So nizkocenovniki zares cenejši od rednih letalskih prevoznikov?

Edina nizkocenovna prevoznika med najboljšimi dvajseti, ki prihajata iz Evrope, sta šestouvrščena nizozemska družba Transavia in 17. norveška družba Norwegian. Glede na leto 2017 so z lestvice najbolj točnih izpadli Vueling, easyJet in Eurowings.

Najbolj točni v Evropi so Latvijci

Tako kot v letu 2017 je bila letalska družba airBaltic tudi leta 2018 najbolj točna letalska družba v Evropi. Na drugo mesto se je povzpel nizozemski KLM, ki je delež točnih poletov dvignil z 80,87 odstotka na 84,52 odstotka. Medtem ko ga lani ni bilo med najboljšimi v Evropi, je španski prevoznik Iberia letos zavzel tretje mesto. Med najboljših deset se je v letu 2018 uvrstil tudi ruski prevoznik Siberia Airlines. Z lestvice so izpadli prevozniki Vueling, Austrian in SAS.

Celotno lestvico in točnost glede na preostale regije si lahko pogledate v spodnji infografiki:

Loading...
Ne spreglejte