Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
16.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

Natisni članek

redni letalski prevoznik nizkocenovni letalski prevozniki easyJet Ryanair

Torek, 2. 10. 2018, 16.48

5 let, 6 mesecev

So nizkocenovniki zares cenejši od rednih letalskih prevoznikov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97
Ryanair | Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair s prvim novembrom uvaja spremembe glede prtljage. | Foto Reuters

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair s prvim novembrom uvaja spremembe glede prtljage.

Foto: Reuters

Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair s prvim novembrom uvaja nova pravila glede prtljage. Potniki, ki se ob rezervaciji oziroma nakupu letalskih vozovnic ne bodo odločili za prednostno vkrcanje, bodo morali po novem, če bodo hoteli potovati z dvema kosoma prtljage, za to plačati. Ob tem se postavlja vprašanje, kaj omenjene spremembe pomenijo za potrošnike in ali nizkocenovni letalski prevozniki svoje storitve dejansko ponujajo po nižji ceni od rednih letalskih prevoznikov.

Pri Ryanairu so do zdaj vsem potnikom, ne glede na to, ali so izbrali možnost prednostnega vkrcanja (angl. priority boarding), dovolili, da so na krov letala brezplačno prinesli ročno prtljago in kos prtljage v dolžini 35 centimetrov, širini 20 centimetrov in višini 20 centimetrov.

Po prvem novembru se bo to spremenilo. Za drugi kos prtljage, ki je bil do zdaj brezplačen, bodo morali potniki ob rezervaciji oziroma nakupu letalskih vozovnic doplačati osem evrov. Če bodo drugi kos prtljage hoteli dodati k rezervaciji po nakupu vozovnic in bodo to storili najkasneje 40 minut pred načrtovanim odhodom letala, bodo morali doplačati deset evrov.

Ryanair
Novice Znani nizkocenovnik bo zaračunal tudi ročno prtljago

Brez sprememb za potnike, ki bodo izbrali prednostno vkrcanje

Glede na nova pravila bodo morali potniki drugi kos prtljage predati na okencu letalskega prevoznika, torej preden bodo odšli na varnostni pregled, ne pred vrati za vkrcanje na letalo kot do zdaj.

Potniki, ki bodo na letališče prišli z drugim kosom prtljage in tega ne bodo dodali k rezervaciji najkasneje 40 minut pred poletom, bodo prtljago lahko predali bodisi pri okencu letalskega prevoznika bodisi pri vratih za izkrcanje, vendar bodo za to v prvem primeru plačali 20, v drugem primeru pa 25 evrov.

Potniki, ki ne bodo izbrali možnosti prednostnega vkrcanja, bodo morali za drugi kos prtljage, ki so ga lahko do zdaj brezplačno prinesli na krov, po novem plačati. 
 | Foto: Reuters Potniki, ki ne bodo izbrali možnosti prednostnega vkrcanja, bodo morali za drugi kos prtljage, ki so ga lahko do zdaj brezplačno prinesli na krov, po novem plačati. Foto: Reuters

Potniki, ki bodo pri rezervaciji oziroma nakupu letalskih vozovnic izbrali možnost prednostnega vkrcanja, bodo lahko tako kot do zdaj do vrat za izkrcanje in na krov prinesli dva kosa prtljage. Možnost prednostnega vkrcanja sicer lahko izbere največ 95 od skupaj 189 potnikov.

Ryanair
Novice Ryanair zaradi stavke odpovedal 200 poletov, a ni objavil njihovega seznama

Nova politika glede prtljage naj bi zmanjšala zamude poletal

Pri Ryanairu zatrjujejo, da bo nova politika glede prtljage zmanjšala zamude letal in poenostavila postopke označevanja prtljage. Kot poudarjajo, so morali njihovi uslužbenci na letališčih na vratih za vkrcanje pred posameznim poletom do zdaj označiti tudi do 120 kosov prtljage, kar jim je vzelo do 25 minut. 

Po njihovih besedah bodo potniki po novem lahko v drugi kos prtljage shranili več tekočin, saj prtljaga ne bo šla skozi prostor za varnostni pregled. Dodajajo, da bodo potniki skozi prostor za varnostni pregled odšli bistveno razbremenjeni, saj bodo pri sebi imeli le ročno prtljago.

Pri Ryanairu poudarjajo, da bo nova politika glede prtljage zmanjšala zamude letal, njihovi uslužbenci pa bodo pregled prtljage lahko opravili hitreje preprosteje kot do zdaj. | Foto: Reuters Pri Ryanairu poudarjajo, da bo nova politika glede prtljage zmanjšala zamude letal, njihovi uslužbenci pa bodo pregled prtljage lahko opravili hitreje preprosteje kot do zdaj. Foto: Reuters

Poleg tega pri Ryanairu pravijo, da so povečali dovoljeno velikost drugega kosa prtljage za 43 odstotkov. Nove dimenzije omenjenega kosa prtljage znašajo 40 centimetrov v dolžino, 20 centimetrov v širino in 25 centimetrov v višino. Največja dovoljena teža omenjenega kosa prtljage je deset kilogramov.

Če ste vozovnice kupili do konca avgusta, vam za drugi kos ni treba doplačevati

Spremembe glede prtljage bodo začele veljati prvega novembra. Potniki, ki so letalske vozovnice kupili do vključno 31. avgusta in bodo z Ryanairom leteli po prvem novembru ter niso izbrali možnosti prednostnega vkrcanja, bodo lahko z drugim, desetkilogramskim kosom prtljage potovali brezplačno.

Potnikom, ki so letalske vozovnice kupili do vključno 31. avgusta in pri tem ločeno izbrali možnost prednostnega vkrcanja, bodo v letalski družbi po prvem septembru povrnili osem evrov, vendar bodo  kljub temu lahko brezplačno potovali z možnostjo prednostnega vkrcanja.

Potniki, ki niso izbrali možnosti prednostnega vkrcanja in polet rezervirali pred prvim septembrom, lahko tudi razveljavijo rezervacijo oziroma nakup vozovnic. V tem primeru bodo dobili 100-odstotno povrnjene stroške, zagotavljajo pri irskem letalskem prevozniku.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Trendi Zakaj iz Ljubljane ne moremo leteti v Španijo? #video

ZPS: Vsak potrošnik bi moral biti pred poletom obveščen o dodatnih stroških

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ob napovedanih spremembah pri Ryanairu poudarjajo, da bi moral biti vsak potrošnik pred poletom natančno obveščen o morebitnih dodatnih stroških, še zlasti pa o politiki prevoza prtljage.

"Kot vsaka potrošniška organizacija si prizadevamo, da bi se osnovna storitev prevoza v letalskem prometu standardizirala, kar pomeni, da bi potrošnik natančno vedel, kaj kupuje, ko rezervira vozovnico," pravijo na ZPS.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da bi moral biti vsak potrošnik pred poletom obveščen o dodatnih stroških, še zlasti pa o politiki prevoza prtljage. | Foto: STA , Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da bi moral biti vsak potrošnik pred poletom obveščen o dodatnih stroških, še zlasti pa o politiki prevoza prtljage. Foto: STA ,

Po njihovih besedah to ne velja samo za način vnosa prtljage na letalo, pač pa tudi za velikost kovčkov in torb, ki jih je dovoljeno prinesti na letalo. "Zdaj se namreč lahko zgodi, da potnik na delu poleta svojo prtljago prinese s seboj v kabino, na drugem delu poleta pa mu tega ne dovolijo, ker je pri njih dimenzija dovoljene prtljage manjša," pojasnjujejo na ZPS.

EasyJet potnikom dodatno zaračunava hotelske namestitve z okni

Nizkocenovni letalski prevozniki potnikom ob rezervaciji letalskih vozovnic že zdaj zaračunavajo izbiro sedeža, nekateri na letališču dosledno preverjajo tudi velikost prtljage, ki jo potniki vzamejo na krov. Britanski nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet, ki tako kot nekateri drugi prevozniki ponuja tudi svoje namestitve, v svojih hotelih potnikom po višji ceni zaračunava sobe, ki imajo okna.

Ob mogočih dodatnih stroških na ZPS potrošnike opozarjajo, da je pomembno, da natančno preberejo, kaj je vključeno v ceno in kaj je mogoče doplačati. "Z vozovnico potrošnik dobi pravico do sedeža, možnost izbire sedeža pa je nekakšen dodaten bonus, ki ga letalske družbe zaračunavajo," glede doplačila za izbiro sedeža pravijo na ZPS.

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet v svojih hotelih potnikom po višji ceni zaračunava namestitve, ki imajo okna. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Britanski nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet v svojih hotelih potnikom po višji ceni zaračunava namestitve, ki imajo okna. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Kot pojasnjujejo, se za takšno doplačilo odločajo predvsem tisti potniki, ki bi radi imeli več prostora, ali skupine potnikov, ki bi rade sedele skupaj. Dodajajo, da naj se potrošniki, če katere od informacij, ki jih potrebujejo, ne najdejo, obrnejo na letalskega prevoznika prek spleta, e-pošte ali obrazca prevoznika.

easyJet
Novice Naslednji teden nova letalska povezava med Ljubljano in Berlinom

"Nizka cena poleta vsekakor ne sme biti dovolj za pravo odločitev potrošnika"

Ob novostih, ki jih uvajajo nizkocenovni letalski prevozniki, vrsti doplačil za njihove storitve in dejstvu, da nekateri od njih, na primer Ryanair, svojih letalskih storitev ne ponujajo v Sloveniji, se postavlja vprašanje, ali nizkocenovni letalski prevozniki svoje storitve zares ponujajo po nižji ceni od rednih letalskih prevoznikov, ki so prisotni tudi v Sloveniji.

Na ZPS odgovarjajo, da morajo potrošniki pred izbiro poleta natančno ter skrbno preučiti prednosti in slabosti potovanja z različnih letališč. "Verjamemo, da ima vsak potnik s tem povezane želje in zahteve, vsekakor pa samo nizka cena poleta ne sme biti dovolj za pravo odločitev," poudarjajo na ZPS.

Po njihovih besedah marsikateri potrošnik, ki se odloči za odhod s tujega letališča, pozabi na ure prihoda in izgubljen čas, saj se je na pot do oddaljenih letališč treba odpraviti bistveno bolj zgodaj kot do bližnjih letališč. Hkrati potrošnike opozarjajo, da so cene hrane in pijače na tujih letališčih višje kot na domačih.

"Zagotovo je izbira tujega letališča bolj všeč posameznikom, ki niso vezani na čas, kot pa družinam z majhnimi otroki ali poslovnim potnikom," dodajajo na ZPS.

Ne spreglejte