SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse manj aktivni otroci bodo imeli v odrasli dobi več težav #video

0,63

termometer

Rezultati preizkusa za športno-vzgojni karton pokažejo, da so otroci danes eksplozivni v nogah, šibki pa predvsem v rokah. Tudi pretežke torbe vplivajo na otrokovo gibalno sposobnost in zdravje in so slaba popotnica za življenje. Telovadba doma postaja bolj izjema kot pravilo, otroci vse bolj gledajo v zaslone vseh vrst. Stroka staršem polaga na srce: ne dovolite jim, da ždijo pred televizijo in računalniki, otroci naj imajo potolčena kolena!

 

"Izkazalo se je, da se znižajo medvretenčne ploščice, predvsem v ledvenem delu hrbta, položaj hrbtenice se spremeni, vsa hrbtenica se nagne nekoliko bolj naprej, medenica se nekoliko zravna," je posledice nošenja težkih torb opisal travmatolog Uroš Tominc iz UKC Ljubljana.

Motorične sposobnosti otrok

Vesa v zgibi:
- nekoč 60 sekund,
- danes 15 sekund.

Tek na 600 metrov:
- otroci so v 25 letih postali počasnejši za devet sekund.

Preval nazaj:
- nekoč so ga zmogli vsi,
- danes je otrok, ki to zmorejo, vedno manj.

15 odstotkov otrok ne zmore več rednih vaj.

Vzporedno je mogoče občutiti upad miselnih zmogljivosti

Neaktivnost otrok vodi v vedno več težav v odrasli dobi

"Ti otroci v odrasli dobi tvegajo enako mišično neučinkovitost, kar pomeni, da verjetno ne bodo veliko telesno dejavni, če pa ne bodo, pa bodo imeli nižjo kostno maso. Če se kosti ne bodo pravilno in učinkovito gradile, tudi tvegajo diabetes tipa 2 in celo paleto težav, ki iz tega izhajajo, od srčnožilnih težav do povečanih tveganj za nekatere vrste raka," je povedal Gregor Starc s fakultete za šport.

Mama in sin Novice "Ambicije staršev vedno plača otrok, ne glede na starost"

Telovadba doma je bolj izjema kot pravilo, otroci vse bolj gledajo v zaslone vseh vrst. Stroka staršem polaga na srce, ne dovolite jim, da ždijo pred televizijo in računalniki, otroci naj imajo potolčena kolena!

V studiu oddaje danes na Planetu sta bila tudi Gašper Plestenjak iz Zavoda za šport Planica, zagovornika precej več telovadbe v šolah, in fizioterapevt Tomaž Fuks, ki pravi, da vendarle ni prav vsak šport primeren za vsakega otroka.

123 Novice Tega ne delajte svojim otrokom #video

otrok telefon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin