Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
4.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

2

Natisni članek

strah Veronika Podgoršek otroci

Sreda, 13. 2. 2019, 4.02

5 let, 2 meseca

Tega ne delajte svojim otrokom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

2

Na družbenih omrežjih so v zadnjem obdobju priljubljeni videi, kako starši strašijo svoje otroke. To niso šale, starši, ne počnite tega, svetuje psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Takšne potegavščine imajo za otroke hude negativne posledice, ki jih lahko spremljajo vse življenje.

Starši si nadenejo strašljivo masko in prestrašijo svojega malčka. Tovrstnih posnetkov je na družbenih omrežjih na stotine. Odzivi otrok pa - panika in groza.

V enem od posnetkov se deklica brezskrbno igra v varnem zavetju doma in niti najmanj ne pričakuje tega, kar se ji zgodi v naslednji sekundi. Panika, groza, strah.

Psihoterapvtka zgrožena: To je odziv groze

"Na posnetku pa nekdo udre v dom, kar otroku v tisočinki sekunde podre občutek varnosti," je bila po ogledu posnetkov zgrožena psihoterapevtka Veronika Podgoršek. | Foto: Maruša Rožič "Na posnetku pa nekdo udre v dom, kar otroku v tisočinki sekunde podre občutek varnosti," je bila po ogledu posnetkov zgrožena psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Foto: Maruša Rožič "Kakšni kriki, in to lastnega otroka," je ob ogledu posnetkov za Planet zgroženo dejala psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Pravi, da to ni potegavščina, saj je potegavščina nekaj simpatičnega. V teh videih pa otroke prestrašijo, to je odziv groze, dodaja.

"Tukaj gre za dve stvari. Prva je ta, da je to dom, dom naj bi bil nekaj varnega. Na posnetku pa nekdo vdre v dom, kar otroku v tisočinki sekunde podre občutek varnosti," je razlagala Podgorškova.

pogovor, par
Trendi "Čutim, da bo ta pogovor naznanil konec zveze" #VeronikaSvetuje

"To je zame psihopatsko. Da uživaš ob mučenju svojega otroka."

Najhuje pa je, da to počne nekdo, ob katerem se počutiš najbolj varno, tvoj starš.

"Torej nekdo, ki daje občutek varnosti in stabilnosti, ki mu otrok zaupa," je opozorila Podgorškova.

Na nekaterih posnetkih se ob koncu starši smejijo svojim prestrašenim otrokom. "To je zame psihopatsko. Da uživaš ob mučenju svojega otroka," je bila zgrožena.

družina
Trendi "Partner si nadvse želi še enega otroka, meni pa je eden dovolj" #VeronikaSvetuje

Lahko imajo težave tudi, ko so odrasli

Posledice tovrstnih dejanj lahko ostanejo vse življenje. "Nekateri otroci začnejo zaradi tega močiti posteljo, drugi se zbujajo sredi noči," je o mogočih posledicah dejala psihoterapevtka.

otrok, dojenček, jok | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Ko pridejo že starejši na terapijo, potožijo, da se še vedno spominjajo te prestrašenosti, tega dogodka, je opisala Podgorškova. Pogosto imajo travmatične izkušnje s parklji, tistimi ob Miklavžu.

 Tudi pust, ob katerem bi se morali sprostiti, se zabavati, norčevati, postane vse prej kot to. Zato starši in drugi, ne počnite tega.

 

Ne spreglejte