Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
1. 3. 2018,
18.17

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

Natisni članek

top 10

Četrtek, 1. 3. 2018, 18.17

6 let, 1 mesec

TOP 10

Norčevali so se, potem pa je postal olimpijski junak

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

Pred kratkim so se končale olimpijske igre v Pjongčangu in tudi te niso bile nobena izjema. Tudi v Južni Koreji ni manjkalo presenečenj. V rubriki TOP 10 smo izbrali nekaj najbolj razburljivih presenečenj in dogodkov na zimskih olimpijskih igrah.

Naslednje olimpijske igre bodo leta 2022 v Pekingu. | Foto: Reuters Naslednje olimpijske igre bodo leta 2022 v Pekingu. Foto: Reuters

Olimpijske igre so dogodek, na katerem se pišejo takšne in drugačne zgodbe športnikov. Vse športno dogajanje popestrijo tudi prvovrstna športna presenečenja in nenavadne športne zgodbe. To je samo še en dokaz, da je olimpijska tekma zmeraj nekaj posebnega. To vedno znova poudarjajo tudi športniki.

1. Ester Ledecka

Nič drugače ni bilo v Pjongčangu. Brez dvoma je za največje presenečenje poskrbela čudežna Ester Ledecka. Medtem ko so v olimpijskem superveleslalomu vodilne smučarke v cilju praktično že slavile, se je s številko 26 kot strela z jasnega pojavila mlada, šele 22-letna Čehinja in za pičlo stotinko sekunde premagala Avstrijko Anno Veith. Da je bila mera polna, je Ledecka pozneje zmagala še na paralelnem veleslalomu in tako spisala zgodovino. Postala je prva olimpijska zmagovalka v dveh različnih disciplinah. 

2. Ameriška hokejska reprezentanca

Tisto tekmo so poimenovali kar "čudež na ledu". Leta 1980 je ameriška hokejska reprezentanca v finalu senzacionalno premagala takrat hokejsko velesilo Sovjetsko zvezo (4:3), ki je pred tem štirikrat zapored slavila na olimpijskih igrah. Ameriška ekipa je bila takrat večinoma sestavljena iz golobradih mladeničev, ki so prišli v reprezentanco s tamkajšnjih univerz ali pa so bili amaterski igralci. Pred finalom nihče ni računal na zmago Američanov, saj so ti mesec pred tem proti Sovjetom izgubili z izidom 10:3. Vsekakor je bila to ena od najbolj znamenitih zmag na olimpijskih igrah. Ta zmaga je v času "hladne vojne" med ZDA in Sovjetsko zvezo pomenila veliko več kot samo zmago na ledu.

3. Nemška hokejska reprezentanca

Nemčija Kanada OI polfinale Pjongčang hokej | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za prvovrstno senzacijo so v Pjongčangu poskrbeli tudi hokejisti Nemčije. Ti so na hokejskem turnirju dosegli presenetljivo drugo mesto in bili zelo blizu olimpijskemu zlatu. Veliki Rusiji je uspelo nemški oreh streti šele v podaljšku velikega finala. Tekma se je končala z izidom 4:3.

4. Chloe Kim

Chloe Kim | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Ameriška deskarka Chloe Kim je šele pri svojih 17 letih postala olimpijska prvakinja v snežnem žlebu. Čeprav je ameriška najstnica že pred temi olimpijskimi igrami navduševala s svojimi triki, ni bilo malo tistih, ki so menili, da ne bo zdržala pritiska olimpijskih iger. A Chloe Kim je pokazala ravno nasprotno. Mlada ameriška junakinja je imela med tekmo čas objavljati sporočila po družabnih omrežjih. Ko je čakala na svojo vožnjo, si je namreč zaželela sladoleda.

5. Petra Majdič

Številni menijo, da bi lahko po olimpijski zgodbi Petre Majdič posneli film ali napisali knjigo. Majdičeva je na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 merila na prvo mesto, saj je bila tudi prva favoritinja. Pred začetkom kvalifikacij je Petra padla v jarek in si hudo poškodovala rebra. S hudimi bolečinami in protibolečinskimi tabletami je bila na koncu tretja. V finalu se je ob prihodu Majdičeva zgrudila in za nekaj časa celo izgubila zavest. Pozneje so ugotovili, da je imela slovenska junakinja zlomljena štiri rebra.

6. Jamajški bob

Jamajka bob | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če po zgodbi Peter Majdič še niso posneli filma, pa je prava filmska uspešnica postala film z naslovom Ledene steze (Cool Runnings). Čeprav je bil film precej prirejen, pa je bila na olimpijskih igrah leta 1988 v Calgaryju jamajška bob ekipa prava senzacija. Njihova olimpijska zgodba se ni končala z medaljo, ampak s prevrnjenim bobom. So pa postali zgled preostalim državam, ki se do tedaj še niso ukvarjale s to disciplino.

7. Katja Koren

Katja Koren | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Vsekakor v dolgoletnem olimpijskem vrvežu ne moremo spregledati nekdanje slovenske alpske smučarke Katjo Koren. Ta je leta 1994 na olimpijskih igrah v Lillehammerju šokirala smučarski svet, ko si je v slalomu prismučala bron. Katja, ki je na tisti tekmi nosila številko 33, je po prvem teku celo vodila, v drugi vožnji je zdržala pritisk velike tekme in se na koncu zasluženo veselila olimpijske medalje. Ta je bila zanjo prva in zadnja.

8. Steven Bradbury

Zelo znana je zgodba avstralskega hitrostnega drsalca Stevena Bradburyja, ki je leta 2002 v Salt Lake Cityju senzacionalno osvojil olimpijsko zlato. Bradbury še zdaleč ni veljal za favorita za osvojitev medalje, a vendarle je po precej nenavadnem spletu okoliščin osvojil zlato medaljo, česar niti sam ni mogel verjeti. Ta bi moral tekmovanje končati že v četrtfinalu, a se je zaradi diskvalifikacije enega izmed tekmovalcev uvrstil naprej. Tako v polfinalu kot v finalu pa se je pripetil množični padec, kar ga je na koncu pripeljalo do največjega uspeha v športni karieri.

9. Hermann Maier

Posebno zgodbo je na olimpijskih igrah v Naganu spisal Herman Maier. Herminator, kot so ga poimenovali, je na olimpijskem smuku tako grdo padel, da je malokdo verjel, da se bo sploh pobral. Avstrijec je v naslednjem trenutku čudežno vstal in pomahal gledalcem. Številni so menili, da bo Maier čutil tako psihične kot fizične posledice vratolomnega padca. Dokazal je ravno nasprotno. Tri dni pozneje je zmagal v superveleslalomu, pozneje pa še v veleslalomu.

10. Eddie "The Eagle" Edwards

Kdo se ne bi spomnil britanskega smučarskega skakalca Eddieja "The Eagla" Edwardsa, ki je leta 1988 nastopil na olimpijskih igrah v Calgaryju. Če se ga je britanska olimpijska ekipa sramovala, pa ga je občinstvo v Kanadi naravnost vzljubilo. Še več, postal je prava zvezda, ki je zasenčila marsikaterega zmagovalca olimpijskih iger, saj je na tiskovnih konferencah ostajal po več ur. Igre v Calgaryju so bile zanj prve in zadnje, saj so prav zaradi njega spremenili pravila za kvalificiranje na OI. 

Ne spreglejte