Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2020,
19.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

šport Marjan Dolinšek Simona Kustec Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Četrtek, 21. 5. 2020, 19.10

3 leta, 11 mesecev

Ministrica še pred poletjem napovedala poseben sistemski paket ukrepov za šport

"Športa nismo spregledali, a morali smo upoštevati realne razmere"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Simona Kustec | Simona Kustec je na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije še pred poletjem obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. | Foto STA

Simona Kustec je na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije še pred poletjem obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu.

Foto: STA

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije še pred poletjem obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. Državni sekretar za šport Marjan Dolinšek je dodal, da so sredstva za programe v državnem proračunu ostala nedotaknjena.

V letnem programu športa (LPŠ) je za dejavnosti predvideno 18,76 milijona evrov, kot pred krizo, je izpostavil Dolinšek. Direktorica direktorata za šport na MIZŠ Poljanka Pavletič Samardžija je dodala, da bi se lahko pogodbe z izvajalci začele podpisovati že v prvi polovici junija.

Iz LPŠ je šlo na druge postavke 3,2 milijona evrov, prej namenjenih za investicije za objekte. Po Dolinškovih besedah za prve ukrepe za pomoč zdravstvu, za socialne zadeve in gospodarstvo, pri teh prvih pretežno socialnih ukrepih pa je bil udeležen tudi šport. Dolinšek je napovedal prve pogovore za ureditev perečih vprašanj športa že v kratkem, "da čim prej pridemo do rešitev".

V tretjem zakonskem ukrepu, vrednem milijardo evrov, so izmed 11 predlaganih ukrepov za šport, ki jih je dal OKS, ostale le vrednotnice v zameno za vstopnice za velika športna tekmovanja, ki so bila zaradi razglasitve epidemije odpovedana. Zato se bo področje športa urejalo posebej na eni izmed naslednjih sej vlade.

Dolinšek je napovedal prve pogovore za ureditev perečih vprašanj športa že v kratkem. | Foto: Getty Images Dolinšek je napovedal prve pogovore za ureditev perečih vprašanj športa že v kratkem. Foto: Getty Images

"Športa nismo spregledali, a morali smo upoštevati realne razmere"

"Prepričana sem, da bomo po načelih solidarnosti in razumevanja našli take rešitve, da bodo različne podsisteme družbe, tudi šport, peljali naprej v boljšo prihodnost. Šport v vladi dojemamo kot izjemno pomemben in vitalen element za razvoj družbe," je pojasnila Simona Kustec. V nadaljevanju je opisala dosedanje ukrepe, najprej popolno ustavitev športa za preprečevanje pandemije novega koronavirusa ter nato za njegov ponoven zagon o upoštevanju zdravstvenih priporočil. Poudarila je, da je bil šport deležen pomoči kot vse gospodarske dejavnosti v prvih dveh velikih državnih zakonodajnih ukrepih, ki so bili pretežno socialne narave.

"Športa nismo spregledali, a morali smo upoštevati realne razmere. Zato smo aktivno sodelovali z OKS, na vladi je bilo sprejeto, da bomo zanj na eni od prihodnjih sej pripravili posebne rešitve. Gre za predloge pretežno sistemske narave zaradi težav, ki se niso zgodile le zaradi koronske krize, ampak obstajajo že nekaj časa. Zato bodo potrebne dolgoročne rešitve pri davčnih olajšavah sponzorjem, pri davku od srečk športne loterije in podobno. To ne smejo biti začasne rešitve, ampak za dolgoročne," je nanizala ministrica.

Dodala je, da za letošnje leto še ni bil sprejet rebalans proračuna. "Primanjkuje nam med drugim 100 milijonov evrov samo za plače v šolstvu zaradi napačnih izračunov predhodnikov. Obetajo se tudi številne druge težave zaradi gospodarske krize. Iz športnega dela državnega proračuna iz dejavnosti nismo vzeli niti centa, 15 milijonov pa je šlo za drugi paket pomoči iz polja znanosti," se je nekaj drugih tem dotaknila Kustečeva ter IO OKS pozvala k razumevanju in sodelovanju "v težkih časih, ki prihajajo".

Šport v Sloveniji ne bo deležen neposredne finančne pomoči. | Foto: Sportida Šport v Sloveniji ne bo deležen neposredne finančne pomoči. Foto: Sportida

Šport pri nas ne bo deležen neposredne finančne pomoči

Dolinšek je dejal, da šport pri nas ne bo deležen neposredne finančne pomoči, kakršno so namenile nekatere druge države. "Najprej moramo poskrbeti za zagon gospodarstva, 10.000 delovnih mest bo manj v avtomobilski industriji, 91.000 brezposelnih je ta čas, zelo verjetno jih bo v dveh mesecih med 120.000 do 130.000. V nujni postopek je bil včeraj vložen zakon, ki bo dajal hitre rešitve pri gradnji železnic, cest, za tretjo razvojno os ... Na voljo je milijarda, tu bo prišlo do novih zaposlitev. Aprila bo 40 odstotkov manj denarja od davkov v državi. Zdravstvena blagajna bo imela letos prek 200 milijonov primanjkljaja, 129 jih bo pokrila država, ostalo pa sama iz sredstev iz preteklih let," je nizal Dolinšek.

Direktorica direktorata za šport Poljanka Pavletič Samardžija je ob koncu vladnega dela na seji IO OKS ponovno pojasnila, da pri programih za šport ni prišlo do sprememb v državnem proračunu, kar se skupnega obsega tiče. A ga zaradi pandemije potrjujejo drugič v tem letu, ker je prišlo do prerazporeditev znotraj postavk, kjer je bilo to zaradi v skladu s pravilnikom mogoče. Na nekaterih so se sredstva povečala tudi do 200 odstotkov.

IO OKS potrdil lansko poslovanje v višini 7,4 milijona evrov

OKS Slovenija | Foto:

IO je glasoval tudi o letnem programu športa (LPŠ), v katerem je za dejavnosti iz državnega proračuna predvidenih 18,76 milijona evrov, toliko kot pred krizo. Na druge postavke so prerazporedili 3,2 milijona evrov, prej namenjenih za investicije za športne objekte.

Po daljši razpravi so LPŠ-ju dali pozitivno mnenje s pridržkom. Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so predlagali, da se iz drugih postavk prerazporedi 280.000 evrov za rekreacijo, ki po novem razrezu ne bi dobila ničesar. V ponedeljek je LPŠ-ju na dopisni seji dal pozitivno mnenje tudi slovenski strokovni svet za šport.

Uvodoma je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec še pred poletjem obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. Državni sekretar za šport Marjan Dolinšek je napovedal, da naj bi se pogovori začeli v kratkem. Nato sta podrobneje predstavila načrte vlade na tem področju.

"Le umrl še ni nihče, da bi bil to vzrok za capljanje športa na mestu"

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je bil vesel, izrazil pa je upanje, da se ne bo ponovilo dogajanje v prejšnjih letih. "O tem, kar se je danes govorilo, se pogovarjamo že 12 let. Vedno je bil kakšen drug razlog, da ni prišlo do uresničitev. Prišlo je do nenadnih zamenjav pristojne ministrice ali ministra, predčasnega konca vlade, nastanka nove vlade, le umrl še ni nihče, da bi bil to vzrok za capljanje športa na mestu, na katerem je tako dolgo," je bil slikovit Gabrovec.

"V športu smo še vedno med petimi najuspešnejšimi državami sveta na število prebivalcev. Vložek pa je po odstotkih najmanjši med 55 državami Evrope. Upam, da bo tokratni pogovor z vodilnimi športa v državi z OKS, ki smo ga imeli pred sejo, ter kar smo slišali na IO OKS, tokrat obrodil sadove. Pet let tudi že predlagamo vedno znova, da se 10-odstotni davek na srečke, ki je bil uveden kot začasni v času prejšnje gospodarske krize, uredi vsaj tako, da bo imel od tega kaj tudi šport. Ta je zgolj zato v sedmih letih izgubil 18 milijonov evrov," je še dodal Gabrovec.

"Prišlo je do nenadnih zamenjav pristojne ministrice ali ministra, predčasnega konca vlade, nastanka nove vlade, le umrl še ni nihče, da bi bil to vzrok za capljanje športa na mestu, na katerem je tako dolgo," je bil slikovit Gabrovec. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Prišlo je do nenadnih zamenjav pristojne ministrice ali ministra, predčasnega konca vlade, nastanka nove vlade, le umrl še ni nihče, da bi bil to vzrok za capljanje športa na mestu, na katerem je tako dolgo," je bil slikovit Gabrovec. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Podpredsednik OKS Janez Sodržnik je začel razpravo in se ni strinjal s podporo strokovnega sveta za šport, katerega član je tudi on, k LPŠ-ju. Izpostavil je, da je rekreacija ostala brez sredstev, četudi je bilo sprva zanjo namenjenih manj kot 1,5 odstotka celotnih proračunskih sredstev za šport. Podobno mnenje je imelo še nekaj članov IO, ki prihajajo iz organizacij na lokalni ravni.

Vidni gospodarstveniki in predsedniki zvez Franjo Bobinac (rokomet), Tomaž Grm (kolesarstvo) in Roman Dobnikar (atletika) so pozvali, da naj se sredstva športu iz LPŠ-ja čim prej začne deliti, saj bodo časi, ki so pred nami, zelo zahtevni. Vojka Ravbar, predstavnica sponzorjev v OKS, pa je spomnila na uvedbo dodatnih davčnih olajšav, da se ohrani vsaj dosedanje sponzorje.

Uvodoma sta dogovor o sodelovanju podpisala Gabrovec in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup.

IO je mandat članstva v nadzornem svetu Športne loterije, OKS ima v njej 20-odstotni delež, še za štiri leta podaljšal Tomažu Baradi. Slednji je tudi podpredsednik OKS.

Preberite še:

Novice Prihodnost je tu: v Sloveniji nastaja nova športna zveza
Bogdan Gabrovec
Sportal Za šport slabe tri milijone manj, Gabrovec razočaran
Nogomet splošna, Športni park Lendava
Sportal Naslednji teden zelena luč za treninge in tekme vsem športnikom
Ne spreglejte