Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
26. 10. 2017,
17.27

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

Natisni članek

top 10

Četrtek, 26. 10. 2017, 17.27

6 let, 5 mesecev

TOP 10

Kaj, za vraga, so delali s svojimi milijoni?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

Že velikokrat smo slišali, kako so nekdaj vrhunski športniki zapravili vse milijone oziroma so celo bankrotirali. Vsak človek se lahko (ne)upravičeno vpraša, kaj, za vraga, so delali s svojimi milijoni, da so na koncu ostali brez svojega premoženja.

V športu se že dolgo vrtijo izredno visoki zneski, saj vrhunski športniki s svojimi klubi in sponzorji podpisujejo večmilijonske pogodbe. To je več kot dovolj za njihovo življenjsko eksistenco. S tem denarjem bi lahko preživele še njihove prihodnje generacije. A realnost je povsem drugačna. Vedno več je tistih, ki zapadejo v finančne težave in na koncu razglasijo bankrot. V Sportalovi rubriki TOP 10 smo našli nekaj najzanimivejših

Boris Becker je skoraj ves denar pustil v Nigeriji. | Foto: Reuters Boris Becker je skoraj ves denar pustil v Nigeriji. Foto: Reuters

Bekcker se je opekel z naftnimi naložbami v Nigeriji

V zadnjem obdobju je veliko prahu dvignil Boris Becker, nekdanji vrhunski teniški igralec in nekdanji trener Novaka Đokovića. Legendarni Nemec naj bi ves svoj denar izgubil, potem ko se je odločal za napačne naložbe. Šestkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je po pisanju Spiegela sto milijonov evrov investiral v naftna podjetja v Nigeriji, ki so kmalu za tem propadla.

Mike Tyson si ji kupoval celo tigre. | Foto: Reuters Mike Tyson si ji kupoval celo tigre. Foto: Reuters

Mike Tyson in njegovi domači tigri

Pred leti je odmeval bankrot nekdanjega boksarskega prvaka Mika Tysona, ki je v svoji športni karieri zaslužil neverjetnih 350 milijonov evrov. Tyson je svoj denar porabil za luksuzne hiše, avtomobile, za več milijonov evrov pa naj bi si kupoval tudi hišne tigre. Kar nekaj milijonov, devet, je porabil za ločitev, 13 milijonov pa je moral plačati davčni službi.

Evander Holyfield je denar pustil v igralnicah. | Foto: Reuters Evander Holyfield je denar pustil v igralnicah. Foto: Reuters

Skoraj ves denar pustil v igralnicah

Nekdanjem boksarju Evandru Holyfieldu je uspelo zapraviti neverjetnih 200 milijonov dolarjev. Ta je večino svojega denarja pustil v igralnicah, imel je nekaj propadlih naložb in prav tako živel precej razkošno življenje. Holyfield ima kar 11 otrok s petimi različnimi ženskami, za katere mora plačevati preživnino.


Zadnje iz rubrike:

Tudi nekdanji zvezdnik lige NBA, Allen Iverson, je bil zelo razsipen z denarjem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tudi nekdanji zvezdnik lige NBA, Allen Iverson, je bil zelo razsipen z denarjem. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zapravil tudi do 40 tisoč dolarjev na noč

Eden tistih, ki je "razmetal" ves svoj denar, je tudi nekdanji košarkar Allen Iverson. Ta je v svoji košarkarski karieri zaslužil okrog 180 milijonov evrov. Tudi njega so "odnesle" igre na srečo in bil je zelo razsipen z denarjem. Upokojeni zvezdnik lige NBA je po besedah njegovega nekdanjega soigralca Matta Barnesa na noč zapravil od 30 do 40 tisoč dolarjev.

Michael Vick je iz zapora sporočil, da je bankrotiral. | Foto: Guliverimage/Getty Images Michael Vick je iz zapora sporočil, da je bankrotiral. Foto: Guliverimage/Getty Images

Pasje borbe in zapor

Michael Vick je nekoč veljal za najbolj plačanega igralca lige NFL, potem ko je s svojim delodajalcem podpisal desetletno pogodbo, ki je bila vredna 110 milijonov evrov. Leta 2007 je moral zvezdnik ameriškega nogometa zaradi afere z nelegalnimi pasjimi borbami v zapor. To je pomenilo tudi prekinitev pogodbe z Atlanta Falcons, kmalu za tem je iz zapora sporočil, da je bankrotiral.

Vrniti je morala vse svoje medalje in denar, ki si ga je prislužila s tekmami. | Foto: Guliverimage/Getty Images Vrniti je morala vse svoje medalje in denar, ki si ga je prislužila s tekmami. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po dopinški aferi se je pokesala, a s tem so šli tudi vsi zaslužki

Na nečastnem seznamu se znajdejo tudi ženske. Ena izmed najbolj znanih je nekdanja ameriška atletinja Marion Jones. Ta je v svojih najboljših časih zaslužila med 70 in 80 tisoč dolarji na tekmo, zelo donosna je bila tudi njena pogodba z Nikejem. Jones, ki je na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojila tri zlate medalje, je pozneje priznala, da je jemala nedovoljena poživila. Vrniti je morala vse svoje medalje in denar, ki si ga je prislužila s svojimi uspehi.

Pippen je moral nato plačati še dodaten milijon, da so lahko sploh usposobili letalo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pippen je moral nato plačati še dodaten milijon, da so lahko sploh usposobili letalo. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nakup letala, ki sploh ni delalo

Neslavni bankrot je moral razglasiti Scottie Pippen, ki je bil v zlatih časih Chicago Bulls poleg Michaela Jordana eden najboljših košarkarjev. V dresu Bikov je osvojil šest naslovov lige NBA, v karieri pa je zaslužil 120 milijonov dolarjev. Zanj so bile usodne predvsem slabe naložbe, ki so precej stanjšale njegovo denarnico.  Ena izmed "najznamenitejših" naložb je bil nakup letala (4 milijone dolarjev), ki sploh ni delalo. Pippen je moral nato plačati še dodaten milijon, da so lahko sploh usposobili letalo.

George Best | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Alkohol in dekleta

Svoj bankrot je razglasil danes že pokojni nogometaš George Best. Največji pečat je pustil pri Manchester Unitedu, pri katerem je med člani igral med letoma 1963 in 1974, v statistiko pa po podatkih uradne strani kluba vpisal 470 tekem in 179 zadetkov. Po končani karieri se je predajal alkoholu in lepim dekletom.  "Spal sem z lepoticami, popival s prijatelji, igral nogomet in imel ogromno denarja. Vse skupaj je terjalo svoj davek, a svoje poti ne bi zamenjal. Še enkrat bi šel po isti," je v enem izmed intervjujev malo pred smrtjo dejal najbolj popularen nogometaš svojega obdobja.

John Daly | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

V petih urah zapravil 1,6 milijona dolarjev

John Daly je nekdanji uspešen golfist, ki je zaslužil med 50 in 60 milijoni dolarjev. Večino tega denarja je zapravil na igrah na srečo. Kot je priznal, je v pičlih petih urah zapravil 1,6 milijona dolarjev. Leta 2009 je moral celo prodati svojo hišo.

Amir Karić | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Amir Karić upa, da ne bo kdo ponovil njegovih napak

Tudi v Sloveniji je bilo kar nekaj športnikov, ki so izgubili ves svoj denar ali pa so celo razglasili osebni stečaj. Pred časom je svojo zgodbo za Sportal razkril Amir Karić, ki je leta 2012 šel v osebni stečaj. V osebni stečaj je šel tudi ljubljanski nogometaš Sebastijan Cimirotić. Lani je bankrotiral nekdanji hokejist Robert Ciglenečki, precej klavrno pa sta svojo finančno zgodbo končala tudi košarkar Marko Tušek in nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance Nastja Čeh.

Ne spreglejte