Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2019,
13.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

5

Natisni članek

Skiing The Fire Ring ekspedicija Ivica Kostelić

Nedelja, 3. 3. 2019, 13.30

5 let, 1 mesec

Ekspedicija Skiing The Fire Ring

Kostelić v močni slovenski zasedbi na ekspedicijo, kakršne se ni lotil še nihče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

5

Ivica Kostelić Skiing the fire ring | Nekdanji hrvaški smučar Ivica Kostelić se s tremi Slovenci odpravlja na Islandijo, kjer bodo smučali s še nepresmučanih vulkanskih gora. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Nekdanji hrvaški smučar Ivica Kostelić se s tremi Slovenci odpravlja na Islandijo, kjer bodo smučali s še nepresmučanih vulkanskih gora.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Legendarni hrvaški smučar Ivica Kostelić se v družbi treh Slovencev, freeride smučarja Mateja Bradaškje, alpinističnega inštruktorja, plezalca, turnega smučarja in fotografa Jana Podgornika ter smučarja in snemalca Mihe Deisingerja konec marca podaja na smučarsko odpravo na Islandijo. Četverica ljubiteljev narave bo plezala in smučala po pobočjih dveh vulkanskih gora Herdubreid in Askja, kjer ni smučal še nihče. Odprava temelji na filozofiji clean-in in clean-out, kar pomeni, da si na odpravi ne bodo pomagali z nikakršno zunanjo podporo ali oskrbo in da bodo celotno pot opravili brez pomoči motornih vozil, letal ali motornih sani.

Odprava, ki so jo poimenovali Skiing The Fire Ring je poseben hibrid nordijskega, turnega in alpskega/freeride smučanja ter plezanja, četverica pa bo uporabljala zgolj javni prevoz in svojo moč, torej smučke in posebne sani, t. i. pulke.

Fantje se bodo v islandsko centralno planoto, do vulkana Herdubreid, znanega tudi kot kraljica islandskih gora, in vulkana Askja podali s turnimi smučmi, pulkami in celotno opremo, njihov cilj pa bo plezanje in smučanje po še nepresmučanih pobočjih obeh vulkanskih gora.

Eden od ciljev odprave je vzpon in smučanje z vulkanske gore Herdubreid, znane tudi kot kraljice islandskih gora. | Foto: Getty Images Eden od ciljev odprave je vzpon in smučanje z vulkanske gore Herdubreid, znane tudi kot kraljice islandskih gora. Foto: Getty Images

Člani odprave Skiing The Fire Ring imajo v načrtu tudi smučanje z vulkanske gore Askja, ki je od vulkana Herdubreid oddaljena 40 kilometrov. | Foto: Getty Images Člani odprave Skiing The Fire Ring imajo v načrtu tudi smučanje z vulkanske gore Askja, ki je od vulkana Herdubreid oddaljena 40 kilometrov. Foto: Getty Images

Odprava, vodil jo bo Kostelić, ki je v preteklosti pri takšnih projektih že sodeloval s Slovenci (TransIsland 2016 in Grenlandija 2017 v družbi Mihe Podgornika ter Vatnajokull-Hofsjokull-Langjokull 2017 z Matejem Kordežem), bo predvidoma potekala med 20. marcem in 5. aprilom 2019.

Dogajanje na odpravi bodo ovekovečili s kamero in fotoaparatom, vse skupaj pa bodo strnili v dokumentarni film, ki ga nameravajo poslati na različne outdoor festivale.

Člani odprave Jan Podgornik (skrajno levo), Miha Deisenger (s kapo), Matej Bradaškja in Ivica Kostelić med usklajevanjem zadnjih podrobnosti. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Člani odprave Jan Podgornik (skrajno levo), Miha Deisenger (s kapo), Matej Bradaškja in Ivica Kostelić med usklajevanjem zadnjih podrobnosti. Foto: Peter Podobnik/Sportida

S člani odprave smo se pogovarjali v Gozdu Martuljku, kjer so se srečali na enem od sestankov pred odhodom.

"Fantom povsem zaupam." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Fantom povsem zaupam." Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ivica, po treh letih se spet vračate na Islandijo, v domovino svoje žene, ne samo na obisk, ampak na posebno smučarsko odpravo. Kaj pričakujete, da bo tokrat največja oteževalna okoliščina?

Nestanovitno vreme. Če bomo imeli srečo, bomo imeli dva do tri dni lepega vremena v enem kosu.

Druga težava bi lahko bila pomanjkanje snega. Za našo odpravo je zelo pomembno, da bomo po ravninskem delu, torej na poti do obeh vulkanov in nazaj (vsega skupaj okrog 200 kilometrov), lahko s turnimi smučmi hodili po snegu, sicer bo vse še toliko teže.

Ne gre namreč za povsem raven teren, ampak za lavinasta področja, po katerih potovanje ni ravno preprosto. Če bi se na odpravo odpravili pozneje, bi sicer imeli lepše vreme, verjetno pa tudi manj snega.

Pričakujem, da se bodo temperature gibale nekje med ničlo in -20 stopinjami Celzija.

Ocenjujem, da ne gre za preveč zapleteno odpravo, Islandija je še vedno v civilizaciji, imajo tudi zelo dobro reševalno službo, se pa stvari lahko zapletejo na vulkanih, kjer bo treba plezati in smučati na precej zahtevnem terenu.

Kako se bo smučarska odprava na Islandijo razlikovala od prejšnjih?

Z vami odhajajo trije Slovenci. Zakaj, ali na Hrvaškem nimate takšnega profila ljudi?

V resnici jih niti nisem iskal. Tudi zato, ker sem bil, ko se mi je utrnila ideja, na Kaninu v Sloveniji, s Slovenci. Nekako naravno se je izšlo, da so vsi Slovenci. Poleg tega na Hrvaškem ne poznam nikogar, ki bi se tako intenzivno ukvarjal s freeride smučanjem, kot to počne Matej Bradaškja.

Kdo so člani odprave Skiing The Fire Ring?

Ivica Kostelić (vodja odprave), nekdanji vrhunski alpski smučar
Ivica Kostelić, nekdanji vrhunski alpski smučar, zdaj pomočnik v hrvaški smučarski reprezentanci, ljubitelj jadranja in polarnih odprav. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Ivica Kostelić, nekdanji vrhunski alpski smučar, zdaj pomočnik v hrvaški smučarski reprezentanci, ljubitelj jadranja in polarnih odprav. Foto: Peter Podobnik/Sportida
Odprave: TransIceland 2016, Solo unassisted-unsupported zimsko prečkanje islandske centralne planote 2017, Vatnajokull-Hofsjokull-Langjokull 2017 (v paru z Matejem Kordežem), Grenlandija 2017 (zimsko prečenje Grenlandije v paru z Miho Podgornikom).

Matej Bradaškja, freerider/tehnični smučar
Freerider in tehnični smučar Matej Bradaškja. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Freerider in tehnični smučar Matej Bradaškja. Foto: Peter Podobnik/Sportida
Odprave: Kašmir 2009, Aljaska 2017
Večkratni zmagovalec na tekmah freeride v Sloveniji in tujini, za njim je več kot 100 turnih in alpinističnih spustov z vrhov v Sloveniji in tujini, tudi prvenstvenih variant in prvih ponovitev.

"Z Ivico sva se spoznala na Kaninu, kjer sva par dni tudi skupaj smučala. Predstavil mi je idejo o odpravi na Islandijo in takoj sem bil za. V preteklosti sem že obiskal Kašmir v Indiji, kjer sva se spoznala tudi s snemalcem odprave, Mihom Deisingerjem, in Aljasko, Islandija pa bo zame povsem nova izkušnja.

Na odpravo se posebej ne pripravljam, ker sem že tako ali tako stalno v pogonu. Zase pravim, da sem se že rodil pripravljen."

Jan Podgornik, alpinistični inštruktor, plezalec, turni smučar, fotograf
Alpinistični inštruktor in fotograf Jan Podgornik. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Alpinistični inštruktor in fotograf Jan Podgornik. Foto: Peter Podobnik/Sportida
"Glede na to, da sem alpinist, bo moja vloga predvsem pomoč pri vzponu na vulkanski gori. Na odpravo se pripravljam na več načinov, pravkar sem se vrnil iz Chamonixa, kjer sva z bratom Miho, ki me je predlagal za odpravo, smučala s 4.000 metrov visokega Gran Paradisa.

Nekaj izkušenj s polarnimi odpravami že imam. Ravno za novo leto sem bil na Švedskem, kjer smo potovali s turnimi smučmi in spali v šotorih. Tudi sicer sem spanja na prostem vajen, pogosto sem v gorah ali bivakiral ali pa spal kar na prostem.

Kaj pričakujem? Ravninski del po moji oceni ne bo problematičen, razen če bo zapadel svež sneg, to bi vse skupaj malce otežilo, zahteven bo predvsem vzpon na vulkansko goro, saj gre za povsem neznan teren. Razen normalnega pristopa na goro, še nobena smer ni bila ne preplezana ne presmučana. To so mi potrdili tudi na Islandski planinski zvezi. Najteže bo najti dobro linijo, ki bo omogočila vzpon in smučanje."

Miha Deisinger, smučar in snemalec
Smučar in snemalec Miha Deisinger. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Smučar in snemalec Miha Deisinger. Foto: Peter Podobnik/Sportida
"V islandsko zgodbo sem padel prek Mateja (Bradaškje, op. a.), ki sem ga leta 2009 spoznal na smučanju v Kašmirju v Indiji in še zdaj pogosto skupaj smučava, pomagal pa sem mu tudi z montažo njegovih smučarskih posnetkov.

Ko smo lani skupaj z Ivico smučali na Kaninu, me je povabil na odpravo. Sprva sem malo okleval, predvsem zaradi kondicije, a mislim, da se mi bo uspelo dostojno pripraviti. Veliko hodim v hribe, obiskujem vadbo, tečem … V šotoru na nizkih temperaturah še nisem spal, a me to niti ne skrbi. Saj imamo dobre spalne vreče in šotore, mislim, da ne bo težav. Moja vloga na odpravi bo predvsem snemanje."

BRDWN from Miha Deisinger on Vimeo.

Miha Podgornik, s katerim je Kostelić prečil Islandijo in del Grenlandije, bo zaradi osebnih razlogov (pričakuje otroka) tokratno ekspedicijo izpustil. V vlogi plezalca in fotografa ga bo nadomestil brat Jan Podgornik. | Foto: Miha Podgornik Miha Podgornik, s katerim je Kostelić prečil Islandijo in del Grenlandije, bo zaradi osebnih razlogov (pričakuje otroka) tokratno ekspedicijo izpustil. V vlogi plezalca in fotografa ga bo nadomestil brat Jan Podgornik. Foto: Miha Podgornik

Z Miho Podgornikom, ki vas je spremljal na prejšnjih dveh odpravah po Islandiji in Grenlandiji, zdaj bo zaradi pričakovanja otroka odpravo izpustil, ste se pred prvo odpravo srečali le enkrat, a sta precej hitro navezala zelo pristne odnose. Kako boste ustvarili kemijo z drugimi člani odprave?

Res je, ne poznamo se še preveč dobro, a kot vedno, se tudi zdaj zanašam na instinkte. Takšne odprave bi bilo seveda idealno pripravljati več let, a tega časa žal nimamo.

"Vse, razen plezanja in ekstremnega smučanja, sem počel že na prejšnjih odpravah." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Vse, razen plezanja in ekstremnega smučanja, sem počel že na prejšnjih odpravah." Foto: Peter Podobnik/Sportida Zelo dobro poznam Mateja, saj sva skupaj smučala na Kaninu, kjer se je nekako tudi rodila ideja o smučanju z islandskih vulkanov, ki so mi že zdavnaj padli v oči, saj sredi islandske divjine res izstopajo, poleg tega do zdaj še nihče ni smučal z njihovih vrhov.

Na odpravo sem najprej povabil gorskega vodnika Roka Zalokarja, ki sem ga srečal na delavnici reševanja iz ledeniških razpok na Kaninu, a se ji je moral zaradi drugih načrtov odpovedati (heliskiing v Albaniji).

Potem sem srečal Mateja, ga povabil in takoj je bil za. Na Kaninu sem srečal tudi snemalca Miho. Seveda smo potrebovali še plezalca in fotografa v eni osebi in moja želja je bila, da bi se nam pridružil Miha Podgornik, ki pa ima zdaj druge načrte (aprila pričakuje otroka) in je priporočil svojega brata Jana.

Pripravljamo se vsak po svoje, tudi jaz treniram, kolikor lahko. Morda bi v teh dneh lahko v Sloveniji opravili še kak skupen vzpon.

Koliko so vam spoznanja s prejšnje ekspedicije lahko v pomoč?

Vse, razen plezanja in ekstremnega smučanja, sem počel že na prejšnjih odpravah. Od orientacije, man-haulinga (vlečenje sani, pulk) in spanja v šotorih.

Kakšno opremo boste potrebovali?

Hrano za 14 dni, dva para smuči (turne smuči za vleko pulk in en par smuči za turno in alpsko smučanje), celotno plezalno opremo, tudi cepine, dereze … Ocenjujem, da bomo s seboj vlekli približno 70 kilogramov.

Tudi na tokratni odpravi bodo vso hrano in opremo nosili oz. vozili s seboj. Kostelić ocenjuje, da bo teža tovora okrog 70 kilogramov. | Foto: Miha Podgornik Tudi na tokratni odpravi bodo vso hrano in opremo nosili oz. vozili s seboj. Kostelić ocenjuje, da bo teža tovora okrog 70 kilogramov. Foto: Miha Podgornik

Vso opremo in hrano boste nosili s seboj, spali pa boste v šotoru?

Da, pozimi so ceste na centralni planoti zaprte, zato druge možnosti skorajda ni, tudi spanja razen v šotoru ni. Pri vulkanu Askja je sicer nekakšen planinski dom, a je čez zimo prav tako zaprt.

"Največji težavi na odpravi sta lahko nestanovitno vreme in pomanjkanje snega." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Največji težavi na odpravi sta lahko nestanovitno vreme in pomanjkanje snega." Foto: Peter Podobnik/Sportida Kakšno hrano boste tovorili s seboj? Gre za dehidrirano hrano?

Tudi, da. Že vnaprej si bomo sestavili obroke za 14 dni, po izkušnjah je dobro, če zaužiješ do 4.000 ali 5.000 kalorij dnevno, čeprav se zna zgoditi, da bo poraba še večja.

Bo v prtljagi še kaj okusnega?

Nedvomno bodo v prtljagi tudi zaseka, klobase, slanina. Pomemben je tudi vnos proteinov, zato da si organizem opomore, pa tudi ogljikovih hidratov, kamor sodi tudi kaj sladkega. V mojem primeru so to običajno kosmiči.

Vodo boste verjetno talili iz snega?

Da, pomembno je, da se vodi doda minerale in naredi izotonične napitke.

Eden od izdelkov vaše odprave bo tudi dokumentarni film.

Da, tako bomo finančno hranili to in prihodnje ekspedicije. Tukaj bosta glavni vlogi igrala snemalec Miha Deisinger in fotograf Jan Podgornik.

Ste v zadnjem obdobju videli kak poseben film iz sveta outdoor športov?

Da, ne vem sicer, ali gre za novejši ali starejši film, zasledil sem ga na youtubu … film Twenty. Gre za kompilacijo posnetkov iz obdobja 20 let, v katerih je snemalec spremljal podvige treh ekstremnih smučarjev. Vrhunsko.

Potek odprave Skiing The Fire Ring boste lahko spremljali na družbenih kanalih Ivice Kostelića in glavnega sponzorja odprave, podjetja Lumar.

Omenili ste, da bo na odpravi tudi kar nekaj plezanja. Koliko plezalnih izkušenj že imate?

V mlajših letih sem plezal kar precej, večinoma na umetnih stenah, če pa bo na Islandiji kaj preveč ekstremnega, bom to prepustil ostalim. Povsem jim zaupam.

"Kakšno bo vreme, kje boš spal in kaj boš jedel, so edina tri vprašanja, ki štejejo takrat, ko si odmaknjen od civilizacije. Kot vemo, jih je v civilizaciji precej več, in to zagotovo niso ta vprašanja," ste lani na Festivalu gorniškega filma spomnili na projekciji filma Proti horizontu, ki opisuje vaše 18-dnevno prečenje Grenlandije na smučeh. Hrano boste nosili s seboj, enako velja za šotor oz. prenočišče, s kom boste v navezi glede vremenske napovedi?

Z mojo ženo Elin. Mislim, da bomo do prvega vulkana imeli celo signal, za naprej pa ne vem.

Elektronske naprave boste polnili na sončne celice?

Da. To bo zdaj laže, saj bomo postavili dva bazna tabora, kjer bomo več dni in se bodo lahko polnile po ves dan. Do zdaj smo bili ves čas na poti, še nikoli nismo postavljali baznega tabora.

Člani odprave se na ekspedicijo pripravljajo vsak po svoje:

Kostelić veliko hodi, smuča, v času svetovnega prvenstva v Aareju na Švedskem je dvakrat prespal tudi v šotoru. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Kostelić veliko hodi, smuča, v času svetovnega prvenstva v Aareju na Švedskem je dvakrat prespal tudi v šotoru. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Jan Podgornik se je z bratom Miho odpravil na štiritisočaka Gran Paradiso. Splezala sta S steno in čez ledenik smučala po normalki. | Foto: Miha Podgornik Jan Podgornik se je z bratom Miho odpravil na štiritisočaka Gran Paradiso. Splezala sta S steno in čez ledenik smučala po normalki. Foto: Miha Podgornik

Jan in Miha Podgornik Gran Paradiso | Foto: Miha Podgornik Foto: Miha Podgornik

Ne spreglejte