Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2024,
16.21

Osveženo pred

5 dni, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Natisni članek

Miran Kos Matjaž Han Dan slovenskega športa

Ponedeljek, 23. 9. 2024, 16.21

5 dni, 2 uri

Peto obeleževanje državnega praznika dneva športa

Praznično in živahno na Kongresnem trgu ob športnem državnem prazniku #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Dan slovenskega športa 2024 | Na Kongresnem trgu je bilo danes praznično in živahno. | Foto Katja Kodba/STA

Na Kongresnem trgu je bilo danes praznično in živahno.

Foto: Katja Kodba/STA

Osrednji dogodki ob petem obeleževanju državnega praznika dneva športa so v Ljubljani potekali na Kongresnem trgu. Tam se je zbralo tudi okrog 200 otrok, ki so opoldne začeli kratek tek. Pred tem jih je nagovoril podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Miran Kos in doživel odobravanje ob želji po povečanju športne vzgoje v šolah.

slovenski navijači
Sportal Blaž Tomažin Bolcar: Slovenski šport tako na vrhu sveta kot na robu krize

"Lepo bi bilo, da bi bil nekoč dan športa tudi dela in šole prost dan in bi lahko ves dan telovadili," je najprej dejal podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Miran Kos in doživel velik aplavz zbranih otrok ter kmalu nato še večjega, pospremljenega z navdušenimi vzkliki.

Kako je bilo na Kongresnem trgu? Video: STA

Nadaljeval je z željo vodilnih in strokovnjakov v športu po večjem številu ur športne vzgoje v osnovnih in srednjih šolah ter njeni ponovni uvedbi v visokošolski sistem izobraževanja. "A ne bi bilo lepo in zdravju koristno, da bi bila ena ura telesne vzgoje več tedensko v šolah?"

Dan slovenskega športa 2024 | Foto: Katja Kodba/STA Foto: Katja Kodba/STA

Šport pomemben pri gradnji zdravih osebnosti

Kos je v nadaljevanju k podpori tej pobudi pozval tudi druge ministre slovenske vlade, ne le ministra za gospodarstvo, šolstvo in šport Matjaža Hana. Ta je pred tem šolarjem orisal pomen športa za zdravo življenje, prijateljska druženja in gradnjo zdravih osebnosti. Nanizal je tudi nekaj velikih športnih vzornikov sedanjega časa. "Sam nisem le minister, ampak tudi sosed Benjamina Šeška. Navijajmo zanj, pa tudi za Luko Dončića, Tadeja Pogačarja, Janjo Garnbret in ostale naše izjemno uspešne športnice in športnike."

Dan slovenskega športa 2024 | Foto: Katja Kodba/STA Foto: Katja Kodba/STA

Med tistimi, ki so se udeležili teka otrok po ožjem središču slovenske prestolnice, ni bilo ljubljanskih, med njimi je bila z gosti iz Srbije zastopana le osnovna šola Božidarja Jakca. Iz okoliških krajev so prišli z Iga in iz Brezovice, pa tudi iz veliko bolj oddaljenih, tudi iz dvojezične osnovne šole iz Dobrovnika v Prekmurju.

Dan slovenskega športa 2024 | Foto: Katja Kodba/STA Foto: Katja Kodba/STA

Kos je pred tem zbrane vprašal, ali vedo, zakaj danes praznujemo, nato pa sam podal razlago. Poslanci državnega zbora so 18. junija 2020 podprli nov praznik na dan, ko so športniki samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju prvič prejeli zlata olimpijska odličja. Priborili so si jih strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju in veslaški dvojni dvojec Iztok Čop  Luka Špik.

Na ta dan se začenja tudi evropski teden športa, ki ga na pobudo Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Sloveniji med 23. in 30. septembrom tradicionalno obeležujemo od leta 2015.

Dan slovenskega športa 2024 | Foto: Katja Kodba/STA Foto: Katja Kodba/STA V sklopu tedna potekajo športne prireditve po vseh državi. Med drugim so bile v Športnem parku Portoval v Novem mestu športne igre, na katerih so zaposleni v slovenskih podjetjih tekmovali v petih športnih panogah: malem nogometu, košarki, odbojki, tenisu in teku.

Tudi naslednje dni bodo v prestolnici in drugih slovenskim mestih in krajih pripravili mnoge dejavnosti. Atletska zveza Slovenije bo v četrtek organizirala najbolj množični tek otrok pod geslom "Začni mlad, tekmuj pošteno", ki se je lani udeležilo okrog 27.000 najmlajših iz vse Slovenije.

Sobota in nedelja bosta namenjeni osmemu olimpijskemu festivalu. Na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo konec tedna od jutra do večera športne organizacije predstavljale svoje delovanje in panogo, športni navdušenci pa se bodo lahko pomerili v več kot 40 različnih športnih izzivih.

Teden športa bodo končali z aktivnim dnevom starejših, ki bo potekal po različnih lokacijah po vsej Sloveniji. Vsi dogodki in meritve so za udeležence brezplačni.

Luka Špik Iztok Čop
Sportal Na današnji dan (23. september) …
Ne spreglejte