Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2016,
9.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Natisni članek

uspeh športnik leta Tim Gajser Tim Gajser Brigita Bukovec Peter Kauzer Lucija Polavder

Četrtek, 15. 12. 2016, 9.02

6 let, 6 mesecev

Športniki o tem, kaj je tisto, kar te pripelje do uspehov

Brigita Bukovec opozarja: Starši športnikov se morajo izobraziti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Kolikor športnih uspehov, toliko različnih poti, ki vodijo do njih. A prav vsem je skupno, da zahtevajo veliko trdega dela in odrekanj. A to ni vse. Kaj vse je poleg treninga še pomembno?

Nekdanja atletinja, petkratna športnica leta Slovenije Brigita Bukovec meni, da bi se morali starši izobraziti za zdravo podporo mlademu športniku. | Foto: Mediaspeed Nekdanja atletinja, petkratna športnica leta Slovenije Brigita Bukovec meni, da bi se morali starši izobraziti za zdravo podporo mlademu športniku. Foto: Mediaspeed

Če kdo pozna recept, ki prinaša zmagovalni oder na olimpijskih igrah ter evropskih in svetovnih prvenstvih, je to zagotovo nekdanja odlična atletinja Brigita Bukovec.

"Na vrh te pripelje ogromno dejavnikov, ključni pa so veselje do tega, kar delaš, volja in želja ter ljudje, ki te obkrožajo in ti stojijo ob strani. To so starši in trenerji. V mojem primeru je bila družina tista, ki mi je vlivala oporo, trener pa mi je pomagal do napredka. Vedno poudarim, da je za polovico mojega uspeha zaslužen moj trener Jure Kastelic. Vsak dan znova me je znal prepričati, da sem prišla na trening in ga opravila tako, kot si ga je zamislil," pravi 46-letnica, ki danes znanje prenaša na mlade.


-> Nešportno navijanje in vmešavanje staršev hromi mlade športnike

-> Kako vrhunski športniki svoje otroke usmerjajo v šport?


Ob tem opozarja, da bi se morali starši mladih športnikov bolje ozavestiti, kako pomagati otroku: "V preteklosti se staršem ni bilo treba izobraževati na tem področju, saj se niso vmešavali v šport, medtem ko je danes povsem drugače. Starši se preveč vmešavajo v rezultate in tudi v proces treninga, kar na koncu otroke povsem zmede. Morali bi se umakniti in izobraževati za zdravo podporo."

Pomembna je vsa zgodba, v kateri odločajo malenkosti Srebrni kajakaš iz Ria Peter Kauzer poudarja, da na poti do uspeha odločajo malenkosti. | Foto: Mediaspeed Srebrni kajakaš iz Ria Peter Kauzer poudarja, da na poti do uspeha odločajo malenkosti. Foto: Mediaspeed

Na to, da lahko starši povzročijo več škode kot koristi, je opomnil tudi kajakaš Peter Kauzer.

"Za športni uspeh je pomembna vsa zgodba. Odločajo malenkosti, tudi to, kako se zjutraj zbudiš, ali si miren navznoter, kakšni ljudje te obkrožajo. Ključna je podpora staršev. Največjo napako delajo tisti, ki otroka na silo vpišejo v športno dejavnost, saj želijo izživeti svoje neizpolnjene sanje. Zgodba se običajno konča tako, da otrok zasovraži šport in do njega začne gojiti velik odpor," razmišlja dobitnik srebrne kolajne z olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Kot pravi, svoje hčerke ne bo nikoli silil v nekaj, česar ne bo želela: "Če bo hotela veslati, naj vesla, če bo hotela metati kroglo ali trenirati balet, jo bom podpiral. Nikoli pa od nje ne bom zahteval presežkov."


Preberite še:

-> "Staroselec" Peter Prevc na vrhu v družbi Tine Trstenjak #foto

-> Slovenski športniki, kot jih v letošnji sezoni še niste videli #foto

-> S čim se ukvarjajo nekdanji najboljši športniki Slovenije?

-> Črta čez staro in strah pred novo sezono


"Če ni podpore domačih ..."

Da imajo še kako pomemben vpliv pri vzponu športnika proti vrhu bližnji in tisti, ki ga vsakodnevno obdajajo, se zaveda tudi nekdanja judoistka Lucija Polavder.

Nekdanja judostka Lucija Polavder prisega na samodisciplino, ob kateri pa ne sme manjkati zaupanja bližnjih v športnike. | Foto: Bobo Nekdanja judostka Lucija Polavder prisega na samodisciplino, ob kateri pa ne sme manjkati zaupanja bližnjih v športnike. Foto: Bobo

"Zelo pomembno je, da te družina podpira. Če nimaš podpore domačih, če ti ne stojijo ob strani, ne verjamejo vate ali pa te kakorkoli drugače obremenjujejo, ne moreš doseči tistega, kar si želiš in za kar delaš," meni bronasta borka z olimpijskih iger, ki danes veščine juda prenaša na mlade nadobudneže.

Dvaintridesetletnica s prstom kaže še na en pomemben dejavnik, brez katerega bi sama težko dosegla vse uspehe. "Ne smemo pozabiti na to, da je pri športnikih zelo pomembna samodisciplina. Za velike dosežke moraš biti res osredotočen in ne smeš dopustiti, da te stvari vržejo iz tira. Ko smo trenirali doma, smo se držali določenega urnika, ritma. Po treningu smo šli domov, pojedli, se naspali in pripravili na nov trening. Če smo bili na pripravah, smo bili vedno le na lokaciji hotelska soba – telovadnica. Vse misli in dejanja smo usmerili v dosego cilja."

Za nov uspeh trdo delo z očetom

Že v krstni sezoni kraljevskega razreda MXGP je cilje presegel in na vrh odbrzel mladi motokrosist Tim Gajser. Mladenič iz Makol, ki je postal svetovni prvak pri komaj 19 letih, bo v prihodnji sezoni branil naslov.

Svetovni prvak v kraljevskem razredu MXGP Tim in oče Bogomir Gajser sta v zadnjem letu poskrbela za izjemno popularizacijo motokrosa v Sloveniji. | Foto: Mediaspeed Svetovni prvak v kraljevskem razredu MXGP Tim in oče Bogomir Gajser sta v zadnjem letu poskrbela za izjemno popularizacijo motokrosa v Sloveniji. Foto: Mediaspeed

Zaveda se, da "branjenje naslova ni lahka stvar. Tako iz fizičnega kot iz psihološkega vidika. Mislim, da je naslov najlažje osvojiti prvič, drugič ali tretjič pa je veliko težje. V prvo sezono sem šel res brez pritiskov, sproščeno, v naslednji bo precej drugače. A jaz sem pripravljen na to in z očetom bova trdo delala, da nam bo uspelo."

Tudi 20-letni Štajerec ob vseh treningih in odrekanjih, ki so ga pripeljali do naslova svetovnega prvaka, poudarja pomembnost bližnjih: "Vsekakor je za dosego uspehov treba imeti okoli sebe prave ljudi. Take, ki jim lahko zaupaš, ki te spravljajo v dobro voljo, te dobro poznajo, vedo, kako se v določenem trenutku počutiš, in ti znajo prav svetovati. Pri meni je to tudi družina. Ta ima veliko vlogo pri mojih uspehih."

Ne spreglejte