Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
22. 3. 2013,
9.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Boštjan Cesar Slovenija Islandija kvalifikacije

Petek, 22. 3. 2013, 9.06

7 let, 12 mesecev

Boštjan Cesar: Na to, da ne bi premagali Islandije, nočem niti pomisliti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V zdajšnji reprezentanci je Boštjan Cesar tisti, ki se ponaša z največ nastopi v dresu Slovenije. Zbral jih je 66. Novopečeni kapetan verjame, da se bo s soigralci v 67. veselil zmage nad Islandijo.

Kaj sporočate navijačem pred tekmo z Islandijo? Na Islandce smo se dobro pripravili, zato komaj čakamo, da se tekma začne. Verjamemo v to, da se bo razpletla po naših željah. Da bomo igrali dobro in se bomo ob koncu tekme skupaj z navijači veselili zmage.

Kako se lotiti Islandcev? Težko je reči. Morali bomo gledati predvsem na nas. Čim manj napak moramo narediti in delati dobro predvsem tisto, kar znamo in nas je v preteklosti že krasilo. Zabiti moramo gol več od Islandije in zmagati.

Če ne boste zmagali, bo nastop na svetovnem prvenstvu 2014 utopija. Vsi vemo, kaj ta tekma prinaša. Igramo za točke, potrebujemo zmago in naredili bomo vse, da do nje tudi pridemo. Vsi, od prvega od zadnjega, moramo biti vsako minuto tekme popolnoma zbrani in osredotočeni na cilj, ki smo si ga zadali. Moramo izpolniti pričakovanja. To pa je seveda nič drugega kot zmaga. Smo profesionalci in se s tem, kaj bo po tekmi z Islandijo, ne obremenjujemo. Razmišljamo le o tokratni tekmi in o tem, kako zmagati. Če bi že zdaj razmišljali o tem, kaj bo, če ne bomo zmagali, potem bi bilo najbolje, če sploh ne bi igrali. Kot sem že rekel. Verjamem, da se o tem po tekmi ne bomo pogovarjali, saj bomo zmagali.

Pritiska torej ni čutiti? Ne. Do konca kvalifikacij je še šest tekem, pred nami je še veliko izzivov. Prišle bodo zmage in verjetno tudi porazi. Moramo gledati le iz tekme v tekmo. Ne smemo se obremenjevati z daljno prihodnostjo. Gremo iz tekme v tekmo in gledamo samo nase. To je najboljši recept. Na to, da ne bi premagali Islandije, pa tako ali tako nočem niti pomisliti.

Po nekaterih informacijah se Islandci v Ljubljano niso prišli branit in bodo napadli tudi za zmago. Bo zaradi tega lažje? Seveda bo. Vedno je bolje, če nasprotnik igra nogomet. Vemo, da smo imeli v preteklosti precej težav z reprezentancami, ki so se zaprle in so igrale "bunker". Nam to prav gotovo odgovarja. Kot sem že rekel, moramo gledati predvsem nase, narediti čim manj napak in čim prej zabiti gol.

Kaj bo treba spremeniti v primerjavi z zadnjimi tekmami, v katerih je Slovenija razočarala? Predvsem bomo morali biti agresivnejši. Takšni kot smo bili pred dvema, tremi leti. Vse skupaj moramo spraviti na višjo raven. Vemo, da smo v zadnjem času prejeli dosti golov. Predvsem igro v obrambi moramo popraviti. Obrambo pa igrajo vsi. Od napadalcev do vezistov in nas, branilcev. Če bodo svojo nalogo v obrambi opravili napadalci, bo tudi branilcem lažje. In seveda obratno. Podobno velja za igro v napadu. Islandci bodo agresivni, mi pa moramo biti še bolj. Igramo doma in preprosto moramo biti gospodarji na igrišču.

Podobno agresivni kot ste bili vi na treningu, ko ste po enem izmed dvobojev poškodovali Valterja Birso? (smeh) Tako nekako. Škoda, da sem ga poškodoval. Bilo je nepotrebno, a se je zgodilo. To je pač nogomet. Gremo naprej. Obljubim pa, da bom z Islandci še bolj neizprosen in še bolj agresiven. Prav gotovo bom naredil vse, da ekipi pomagam do zmage.

Kaj reprezentanci pomeni povratek Milivoja Novakovića? Že večkrat sem rekel, da Slovenija potrebuje Novakovića. Jasno je, da je reprezentanci v preteklosti prinesel veliko in verjamem, da ji lahko tudi v prihodnosti. Prepričan sem, da je on tisti, ki lahko naredi razliko in na igrišču ponudi tisto, kar vsi pričakujemo od njega. To pa je veliko.

Na tokratno reprezentančno akcijo ste pripotovali z lepo popotnico. Po daljšem času, ko v dresu Chieva niste igrali, ste se vrnili v začetno enajsterico, na obeh zadnjih tekmah pa ste soigralcem pomagali do zmage. Najprej ste prišli do velikega skalpa Napolija, potem ste premagali še Pescaro. Kaj se je spremenilo? Težko povem. Vem le, da sem se zaradi položaja, v katerem sem bil, še bolj trudil na treningih in poskušal dokazati, da si zaslužim priložnost. Trener je to očitno videl in mi ponudil priložnost. Izkoristil sem jo, k sreči pa se je poklopilo tudi z rezultati. Zdaj smo osvojili prepotrebnih šest točk v boju za obstanek in vse skupaj je veliko lepše.

Pretekli konec tedna ste premagali Pescaro, katere član je Birkir Bjarnason, in jo premagali. Ste ga po tekmi zbodli in mu napovedali, da bo podobno tudi v petek? Ne, med tekmo in po tekmi se o obračunu med Slovenijo in Islandijo seveda sploh nisva pogovarjala. Razmišljal sem le o tem, kako klubu pomagati do točk, podobno verjetno velja tudi zanj. Seveda pa se ne bi pritoževal, če bi se tudi tokratna tekma razpletla podobno, kot se je tista med Chievom in Pescaro. Z zmago moje ekipe. Prepričan sem, da bo tako.

Koliko navijačev pričakujete v Stožicah? Pričakujem in želim si, da bi bil štadion poln, čeprav se seveda zavedam, da bo težko. Ne glede na vse pa navijačem lahko obljubim, da se bomo skupaj s soigralci potrudili, da bomo zmagali in poskrbeli za dvig navijaškega vzdušja, ki je v zadnjem času nekoliko upadlo. Lažje nam bo, če bomo imeli bučno podporo s tribun, a tudi če bo navijačev malo, se bomo morali potruditi, da zmagamo.

Še drugič zapored boste kapetan Slovenije. Se je, odkar imate kapetanske obveznosti, kaj spremenilo? Nič. Vse je več ali manj enako. Že prej sem dres Slovenije nosil z največjim ponosom in igral z vsem srcem, tudi zdaj ni nič drugače. Seveda pa sem ponosen, da sem kapetan reprezentance, ki predstavlja mojo državo. To je nekaj najlepšega, kar nogometaša lahko doleti.

Ne spreglejte