SiolNET. Sportal Sportal +
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tudi evropske igre imajo svojo baklo

Bakla za evropske igre v Minsku tudi skozi Ljubljano, velika čast za Bertonclja

0,02

termometer

Sašo Bertoncelj | Sašo Bertoncelj je leta 2015 v Bakuju osvojil prvo in za zdaj zadnjo slovensko zlato medaljo na evropskih igrah. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Sašo Bertoncelj je leta 2015 v Bakuju osvojil prvo in za zdaj zadnjo slovensko zlato medaljo na evropskih igrah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Olimpijska bakla ima dolgo tradicijo. Po vzoru "večjega brata" pa imajo svojo baklo tudi evropske igre, ki bodo svojo drugo izvedbo - premiera je bila pred štirimi leti v Bakuju - letos doživele v Minsku v Belorusiji. Na svoji poti se bo bakla 8. maja ustavila tudi v Ljubljani.

Uradno je bila bakla prižgana že 14. marca v Rimu, na poti v Minsk je iz Rima potovala v Courmayeur, prek severne Italije pa se bo odpravila v Slovenijo.

Na slovesnosti v Minsku bo sodelovala tudi teniška zvezdnica Viktorija Azarenka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na slovesnosti v Minsku bo sodelovala tudi teniška zvezdnica Viktorija Azarenka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po postanku v Ljubljani sledi še obisk Dunaja, Bratislave, Varšave, pot pa bo 19. junija sklenila v Minsku, kjer bodo dva dni kasneje z njo na stadionu Dinama na odprtju iger prižgali tudi olimpijski ogenj. V 100 dneh bo bakla opravila dobrih 2.500 kilometrov poti.

Izbrali lisjaka Lesika

Športnike in športnice bo letos v Minsku pričakal Lesik. | Foto: Reuters Športnike in športnice bo letos v Minsku pričakal Lesik. Foto: Reuters Na dogodku v Sloveniji bo nosilec bakle telovadec Sašo Bertoncelj, ki je na premieri evropskih iger v Azerbajdžanu Sloveniji priboril edino zlato kolajno.

Več pozornosti dogodku namenjajo v Belorusiji, kjer bodo med nosilci bakle tudi dvakratna zmagovalka Odprtega prvenstva Avstralije v tenisu Viktorija Azarenka, štirikratna olimpijska prvakinja v biatlonu Darja Domračeva, nekdanji svetovni prvak v skoku s palico Vimitrij Markov in drugi športni zvezdniki.

Minsk ob organizaciji iger veliko stavi na dolge poti. Za maskoto so v Belorusiji namreč izbrali lisjaka Lesika. Gre za lik, ki so si ga izposodili iz romana Antoina de Saint-Exuperyja Mali princ. Lesik upodablja lisjaka, ki je Malemu princu svetoval v zvezi s prijateljstvom.

Zdaj lisjak prijatelje išče po Evropi in v Minsk jih bo junija pripeljal kar 6.000 (4.000 športnikov in 2.000 spremljevalcev).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin