Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2019,
12.40

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

evropske igre Evropske igre Minsk 2019 Sašo Bertoncelj

Četrtek, 25. 4. 2019, 12.40

4 leta, 11 mesecev

Tudi evropske igre imajo svojo baklo

Bakla za evropske igre v Minsku tudi skozi Ljubljano, velika čast za Bertonclja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Sašo Bertoncelj | Sašo Bertoncelj je leta 2015 v Bakuju osvojil prvo in za zdaj zadnjo slovensko zlato medaljo na evropskih igrah. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Sašo Bertoncelj je leta 2015 v Bakuju osvojil prvo in za zdaj zadnjo slovensko zlato medaljo na evropskih igrah.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Olimpijska bakla ima dolgo tradicijo. Po vzoru "večjega brata" pa imajo svojo baklo tudi evropske igre, ki bodo svojo drugo izvedbo - premiera je bila pred štirimi leti v Bakuju - letos doživele v Minsku v Belorusiji. Na svoji poti se bo bakla 8. maja ustavila tudi v Ljubljani.

Uradno je bila bakla prižgana že 14. marca v Rimu, na poti v Minsk je iz Rima potovala v Courmayeur, prek severne Italije pa se bo odpravila v Slovenijo.

Na slovesnosti v Minsku bo sodelovala tudi teniška zvezdnica Viktorija Azarenka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na slovesnosti v Minsku bo sodelovala tudi teniška zvezdnica Viktorija Azarenka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po postanku v Ljubljani sledi še obisk Dunaja, Bratislave, Varšave, pot pa bo 19. junija sklenila v Minsku, kjer bodo dva dni kasneje z njo na stadionu Dinama na odprtju iger prižgali tudi olimpijski ogenj. V 100 dneh bo bakla opravila dobrih 2.500 kilometrov poti.

Izbrali lisjaka Lesika

Športnike in športnice bo letos v Minsku pričakal Lesik. | Foto: Reuters Športnike in športnice bo letos v Minsku pričakal Lesik. Foto: Reuters Na dogodku v Sloveniji bo nosilec bakle telovadec Sašo Bertoncelj, ki je na premieri evropskih iger v Azerbajdžanu Sloveniji priboril edino zlato kolajno.

Več pozornosti dogodku namenjajo v Belorusiji, kjer bodo med nosilci bakle tudi dvakratna zmagovalka Odprtega prvenstva Avstralije v tenisu Viktorija Azarenka, štirikratna olimpijska prvakinja v biatlonu Darja Domračeva, nekdanji svetovni prvak v skoku s palico Vimitrij Markov in drugi športni zvezdniki.

Minsk ob organizaciji iger veliko stavi na dolge poti. Za maskoto so v Belorusiji namreč izbrali lisjaka Lesika. Gre za lik, ki so si ga izposodili iz romana Antoina de Saint-Exuperyja Mali princ. Lesik upodablja lisjaka, ki je Malemu princu svetoval v zvezi s prijateljstvom.

Zdaj lisjak prijatelje išče po Evropi in v Minsk jih bo junija pripeljal kar 6.000 (4.000 športnikov in 2.000 spremljevalcev).

Ne spreglejte