Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 7. 2023,
16.49

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

Natisni članek

Urška Gazvoda Tyra Barada kikboks evropske igre

Nedelja, 2. 7. 2023, 16.49

9 mesecev, 4 tedne

Evropske igre, 2. julij

Tyra Barada po srebru osvojila še zlato, srebrni tudi Gazvoda in Balohova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14
Tyra Barada | Tyra Barada | Foto Aleš Fevžer/OKS

Tyra Barada

Foto: Aleš Fevžer/OKS

Slovenska tekmovalka v kikboksu, 18-letna Tyra Barada, je osvojila zlato kolajno na evropskih igrah v lahkem kontaktu v kategoriji do 50 kg. V finalu v Myslenicah je premagala Bolgarko Kristino Nikolova s 3:0. Pred tem je Barada že osvojila srebro v boju na točke. Srebrno kolajno je osvojila tudi Urška Gazvoda, ki jo je v finalu v lahkem kontaktu do 60 kg po točkah z 2:1 ugnala Italijanka Luna Mendy. Srebro je osvojila tudi Tina Baloh.

Tomaž Barada Tyra Barada
Sportal Kikbokserji lahko osvojijo štiri zlate kolajne, Lanišek šesti

Slovenska tekmovalka v kikboksu Tyra Barada je najprej osvojila srebrno kolajno na evropskih igrah v boju na točke v kategoriji do 50 kg. V finalu v Myslenicah jo je s 17:6 premagala Italijanka Federica Trovalusca. V svojem prvem finalu na igrah je 18-letna Barada že v prvi rundi hitro zaostala za osem let starejšo Italijanko. Po prvi rundi je Trovalusca vodila z 8:3, po drugi pa že s 13:6. Dvoboj je dobila predčasno še pred iztekom tretje runde z zadnjo točko za 17:6. Trovalusca, svetovna in evropska prvakinja, je Barado premagala že na prejšnjem EP in je prva na svetovni lestvici.

Barada si je dve uri in pol pozneje priborila še v lahkem kontaktu, ko je premagala Bolgarko Kristino Nikolova. V prvi rundi je bila prepričljivo boljša po ocenah vseh treh sodnikov. Še večja je bila razlika v točkah v drugi rundi, v kateri sta si borki izmenjali nekaj močnih udarcev. Po minuti in pol tretje runde so v tehničnem premoru oskrbeli krvavitev Baradi, ki pa je odločno nadaljevala in na koncu ubranila zmago. Edina na tekmovanju v kikboksu si je kot najmlajša priborila dva boja za zlato. 

Po zmagi se je znašla v objemu z očetom Tomažem Barado, ki je bil med borbo na mestu trenerjev ob tatamiju. Nedolgo zatem je sledila podelitev medalj in med igranjem slovenske himne so jo tako kot dopoldne oblile solze.

"To sta dva moja najboljša občutka v življenju doslej. Z očetom si v objemu nisva izmenjala besed, čista tišina je bila, objem, občutek topline in varnosti." | Foto: Aleš Fevžer/OKS "To sta dva moja najboljša občutka v življenju doslej. Z očetom si v objemu nisva izmenjala besed, čista tišina je bila, objem, občutek topline in varnosti." Foto: Aleš Fevžer/OKS

"To sta dva moja najboljša občutka v življenju doslej. Z očetom si v objemu nisva izmenjala besed, čista tišina je bila, objem, občutek topline in varnosti. Na zmagovalnem odru pa sem le uživala v svojem trenutku, v himni, ponosna nase in na to, da predstavljam Slovenijo," je občutke opisala Barada.

Želi postati poklicna trenerka

Mariborčanka bo po končani gimnaziji odšla na mariborsko fakulteto, da postane poklicna trenerka. Seveda pa je pred tem, kot je dejala, še veliko let tekmovanj. Sredi popoldneva je imela zadnji nastop na tretjih evropskih igrah, ki pa je bil veliko težji, kot je pričakovala.

"Bolgarka je tokrat prikazala zelo dober nastop, boljši kot na prejšnjih borbah, in se je tudi dobro pripravila name. V tretji rundi je bilo najtežje, trda, krvava runda je bila. Tudi kri mi je tekla iz nosa. A sem ubranila zlato," je strnila drugi finalni obračun Barada.

Gazvoda in Balohova srebrni

V finalu v lahkem kontaktu do 60 kilogram je nastopila Urša Gazvoda in osvojila srebro. Italijanka Mendyjeva je bila po sodniških odločitvah nekaj boljša od Gazvode v prvi rundi ter z nekaj večjo prednostjo v drugi. V tretji pa je zmaga nihala enkrat na eno, drugič pa na drugo stran, a je na koncu sodnik v ringu dvignil roko italijanski borki.

"Pričakovala sem težko borbo. Z Italijansko sem se namreč pomerila že lani na evropskem prvenstvu. Ta dvoboj na teh igrah je bil z moje strani neprimerno boljši, več sem pokazala, a mi je na koncu malo zmanjkalo do zmage," povedala Gazvoda.

"Izenačeno je bilo posebej v tretji rundi, a je na koncu pripadla tekmici. Je pa bilo to tekmovanje za vse nas neprecenljiva izkušnja, saj smo prvič sodelovali na evropskih igrah," je dodala Gazvoda. Petindvajsetletna Mariborčanka končuje višjo šolo za živilstvo in prehrano, zaposlena pa je v zavarovalnici Generali.

Tina Baloh je osvojila srebro. | Foto: Aleš Fevžer/OKS Tina Baloh je osvojila srebro. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Srebrna je bila tudi Tina Baloh, ki je v finalu v boju za zlato na točke v kategoriji do 70 kg osvojila srebrno medaljo na evropskih igrah. V finalu v Myslenicah jo je z 10:9 ugnala Italijanka Domenica Angelino.

Prva runda se je končala z 1:1, ko sta finalistki v istem napadu obe osvojili po točko. Po napadu Italijanke dobro minuto pred koncem druge runde je v njej prvo točko osvojila Baloh, a se je ta del dvoboja z izmenjavo točk ob koncu končal nedoločeno s 4:4.

Odločala je tretja runda. Dolgo je bolje kazalo Urški Baloh. V začetku zadnje minute je še vedno vodila z 9:6. Domenica Angelino pa je naprej izenačila, deset sekund pred koncem pa povedla z 10:9 in Slovenki je zmanjkalo časa, da bi pozlatila srebro. 

Balohova je poskrbela za 13 slovensko kolajno na evropskih igrah, četrto v kikboksu.

Nika Križnar
Sportal Zlato za Niko Križnar, še tretja kolajna za Niko Prevc
Eva Terčelj
Sportal Eva Terčelj reševala slovensko čast. Kauzer: Po toči zvoniti je prepozno.
Benjamin Savšek
Sportal Savšku in Hočevarjevi dotiki vzeli kolajno, Novakova do polfinala kajakaška krosa
Ne spreglejte