Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2022,
21.00

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo kvalifikacije za SP 2023 Gašper Marguč Uroš Zorman slovenska rokometna reprezentanca

Nedelja, 20. 3. 2022, 21.00

2 leti

Po tekmi Slovenija : Italija

Zorman jasen: Tu bo treba še nekaj samokritike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Rokometne kv. za SP: Slovenija - Italija, Uroš Zorman | Uroš Zorman je Slovenijo popeljal do dveh zmag. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Uroš Zorman je Slovenijo popeljal do dveh zmag.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski selektor Uroš Zorman je z dvema zmagama uspešno debitiral na klopi izbrane vrste. Slovenci so na dveh tekmah z Italijo dosegli dve zmagi in se uvrstili v naslednji krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo, kar je bil tudi glavni cilj izbrane vrste. "Že čez dobre tri tedne bomo spet skupaj. Verjamem, da je šlo tisto začetno breme zdaj stran in da se bomo na polno lotili novega izziva," se je proti kvalifikacijskima tekmama s Srbijo ozrl Zorman.

slovenska rokometna reprezentanca Italija
Sportal Slovenci po novi zmagi na pol poti do končnega cilja

Verjetno si je malokdo v začetku letošnjega koledarskega leta mislil, da bo slovenska rokometna reprezentanca morala v boju za svetovno prvenstvo kar čez dve oviri. A zaradi slabega izkupička z januarskega evropskega prvenstva so Slovenci dobili nekaj dodatnega dela. Tako so v tem tednu v drugem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo dvakrat opravili z Italijo. Na drugi tekmi v Celju so prikazali boljšo predstavo kot v Padovi (28:21) in se zanesljivo prebili v zadnji del kvalifikacij, ki bodo dale potnika na svetovno prvenstvo.

Zorman je na slovenski klopi debitiral z dvema zmagama. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zorman je na slovenski klopi debitiral z dvema zmagama. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Kar zadeva mene, je bila ta reprezentančna akcija uspešna. Uvrstili smo se v drugi krog. Dejstvo je, da imamo še res veliko rezerv. Časa ni bilo, da bi spremenili kaj korenitega, lahko smo samo popravili nekatere stvari in dodali malo novega. Veliko pa res ne. Tudi danes so bili fantje v nekem krču, spet so zapravljali stoodstotne priložnosti. Že v prvem polčasu, ko smo vodili s petimi goli prednosti, smo imeli nekaj napadov, da bi se še bolj odlepili, a se nismo. Tu bo treba še nekaj samokritike, malo bo moral vsak pri sebi narediti še nekaj dodatnega," je po tekmi dejal slovenski selektor Uroš Zorman, ki je skupaj z novim strokovnim štabom tako z dvema zmagama debitiral na slovenski klopi.

Klemen Ferlin je v prvem polčasu zbral devet obramb. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Klemen Ferlin je v prvem polčasu zbral devet obramb. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Napredek od ene do druge tekme

A ti zmagi je slovenska izbrana vrsta dosegla malce težje od pričakovanega. "Naši ekipi čestitam za pristop, borbenost, željo in pokazan značaj. Na obeh tekmah smo sicer napravili veliko tehničnih napak in zgrešili precej neoviranih strelov. To moramo popraviti. Če bi število prepoceni izgubljenih žog prepolovili, bi bil rezultat popolnoma drugačen na obeh tekmah. Že čez tri tedne bomo spet skupaj. Verjamem, da je šlo tisto začetno breme zdaj stran in da se bomo na polno lotili novega izziva. Zdaj nas čaka še težji nasprotnik in verjamem, da fantje, če so imeli morda v teh dveh tekmah težave z motivacijo, tam te težave ne bodo imeli," je prepričan slovenski strateg.

"Z mojega zornega kota smo med tema tekmama naredili napredek, imeli smo tudi dva treninga več. Izdelali smo nekaj akcij, popravili nekaj stvari. Tudi danes je bila obramba z vratarji na čelu na dobri ravni. Prejeli smo 21 golov, kar se mi zdi zelo dobro. Danes je bilo res vrhunsko igrati pred domačimi navijači. Bili so izjemni, če sem iskren, nad pričakovanji. Tega sem zelo vesel. Res smo imeli pravo spodbudo in še enkrat lepa hvala vsem navijačem. Prav gotovo gre del zaslug za ta rezultat tudi njim," je bil po tekmi navdušen Zorman.

Marguč: Na drugem obračunu je bila obramba že na res visoki ravni

Da je bila v slovenski igri glavna težava realizacija strelov v napadu, je po tekmi dejal tudi Gašper Marguč, ki je tekmo končal pri dveh zadetkih in tudi sam zapravil nekaj velikih priložnosti. "Na teh dveh tekmah smo imeli res slabo realizacijo. Mislim, da nam to sicer ne dela toliko težav, da zgrešimo toliko strelov. Smo pa danes imeli odlično obrambo in izjemnega vratarja, ki nam je dal samozavest. Tudi če smo zgrešili ali zapravili kakšno žogo v obrambi, smo se za to odkupili v obrambi. Na drugem obračunu je bila obramba že na res visoki ravni," je bil zadovoljen novopečeni očka, ki je bil vesel tudi bučne podpore v dvorani Golovec.

Gašper Marguč ni bil učinkovit pri streljanju. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gašper Marguč ni bil učinkovit pri streljanju. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Zelo sem vesel, da se je Golovec napolnil. Res je bilo super vzdušje. Želeli smo odigrati res dobro tekmo za navijače in do neke mere nam je to tudi uspelo. Imamo pa še ogromno prostora za napredek in izboljšanje," je prepričan član Veszprema, ki je pozitivno ocenil tudi prvi teden dela pod novim vodstvom.

S Srbijo bo šlo na nož

"Z Urošem se res vsi dobro poznamo že od prej in tudi prej je imel kot kapetan neko avtoriteto, tako da s tem ni bilo težav. Je pa res, da nismo imeli veliko časa. Naredili smo tri ali štiri treninge v celem tednu, odigrali dve tekmi, tako da časa res ni bilo veliko, zato je bilo tudi težko uvesti kakšne spremembe. Verjamem, da ima Uroš še veliko idej, ki jih želi vpeljati v ekipo, in verjamem, da bo za to še čas. Začeli smo dobro in upam, da bomo tako tudi nadaljevali," je dejal Marguč in se že obrnil tudi proti aprilskemu nadaljevanju kvalifikacij.

"Srbija je po kakovosti res veliko boljša od Italije. Nadaljevati moramo v tej smeri, sploh obrambo moramo igrati na isti ravni, kot smo jo na tej drugi tekmi. V napadu bomo morali realizirati naše strele. Mislim pa, da bo to čisto drugačna tekma. Zagotovo bo šlo na nož in nas ne čaka lahka naloga. A verjamem, da je kakovost na naši strani, seveda pa bo to na koncu treba pokazati na igrišču," je še prepričan Marguč.

Slovenija : Italija, foto: Matic Klanšek Velej:

Fotogalerija
1 / 40

Preberite še:

slovenska rokometna reprezentanca Italija
Sportal Slovenci v drugo veliko bolj prepričljivi
slovenska rokometna reprezentanca, trening, Matej Gaber
Sportal Končno je prebrodil vse težave
Gašper Marguč
Sportal Italijani ob Zormanovem selektorskem debiju namučili Slovence
Ne spreglejte