Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2022,
20.06

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

17

Natisni članek

Padova Italija kvalifikacije za svetovno prvenstvo kvalifikacije za SP 2023 Uroš Zorman slovenska rokometna reprezentanca

Sreda, 16. 3. 2022, 20.06

2 leti, 1 mesec

Kvalifikacije za SP 2023, prvi krog

Italijani ob Zormanovem selektorskem debiju namučili Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

17

Gašper Marguč | Slovenci so zgolj za zadetek premagali Italijane. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Slovenci so zgolj za zadetek premagali Italijane.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem 2023, na kateri je kot selektor debitiral Uroš Zorman, s težavo premagala Italijane (29:28). Povratna tekma bo v nedeljo v Celju.

slovenska rokometna reprezentanca, trening, Uroš Zorman
Sportal Veliki debi za Uroša Zormana

Slovenski rokometni prvokategorniki so bili na krstni tekmi Uroša Zormana na selektorskem položaju v prvem in v začetku drugega polčasa v velikih težavah. Bojeviti Italijani so jim bili povsem konkurenčni, na trenutke pa so jih močno zasenčili.

Papirnati favoriti iz Slovenije so predvsem slabo predstavo prikazali v obrambi, njihovo postavitev so gostitelji skozi celoten prvi polčas in v prvi polovici drugega dokaj zlahka prebijali.

V slovenski igri je kapljalo in curljalo na vse strani. Poleg blede predstave v obrambi je močno šepalo tudi v napadu, počasno igro z neučinkovitimi posamičnimi akcijami pa so "azzurri", ki so na današnji tekmi v Padovi nastopili v rdečih dresih, znali izkoristiti sebi v prid.

Jože Baznik je poskrbel za nekaj pomembnih obramb. | Foto: Reuters Jože Baznik je poskrbel za nekaj pomembnih obramb. Foto: Reuters Slovenci so v prvem polčasu imeli nekaj prebliskov, v 22. minuti so po golu Gašperja Marguča povedli z 12:10, a nato gostiteljem dovolili, da so v naslednjih šestih minutah naredili delni izid 5:1 in jih pahnili v zaostanek (13:15).

Slovenski primanjkljaj je na polovici tekme znašal dva gola (14:16), v začetku drugega polčasa pa se je podvojil (15:19, 16:20). Nato so Slovenci le strnili vrste in, tudi na krilih nekaj pomembnih obramb Jožeta Baznika, z delnim izidom 5:0 po dolgem času spet povedli (21:20).

Slovenski rokometaši v končnici tekme niso blesteli, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so le strnili svoje vrste. Po zaslugi občasnih prebliskov - predvsem vratarja Baznika - so le strli odpor Italijanov. Po golih Aleksa Vlaha in Tilna Kodrina so si si poldrugo minuto pred koncem dvoboja priigrali dva gola prednosti (29:27), na koncu pa v Padski nižini slavili z 29:28.

Kaj sta povedala

"Zmagi se ne gleda v zobe. Fantom nimam česa za očitati," pravi selektor Uroš Zorman. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Zmagi se ne gleda v zobe. Fantom nimam česa za očitati," pravi selektor Uroš Zorman. Foto: Grega Valančič/Sportida
"Zmagi se ne gleda v zobe. Fantom nimam česa očitati. Pokazali so željo in borbenost. Naredili smo preveč tehničnih napak in zgrešili preveč strelov. Na koncu smo iztržili dober rezultat. Verjamem, da bo povratna tekma na višji ravni," je po tesni zmagi povedal Zorman.

"Za to zmago smo morali trdo garati. Morda smo pred tekmo pričakovali, da bo nekoliko manj zahtevna, a Italijanov nikakor nismo podcenjevali. Izkazali so se za zahtevne tekmece. To zmago smo si prigarali, v Celju pa bomo pokazali, kaj je prava Slovenija," pa je po srečanju dejal z osmimi goli prvi strelec Slovenije Marguč.

Povratna tekma v nedeljo v Celju, zmagovalca čaka Srbija

Povratna tekma se bo v nedeljo v celjskem Golovcu pričela ob 14.30, skupnega zmagovalca slovensko-italijanskega obračuna pa nato čakata še dve tekmi s Srbijo, ki bosta 13. in 16. aprila.

Zmagovalec aprilskih tekem se bo prebil na svetovno prvenstvo, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem.

slovenska rokometna reprezentanca, trening, Miha Zarabec
Sportal Slovenski reprezentant priznal: Še vedno nas boli
Uroš Zorman
Sportal Slovenci zbrani prvič po januarskem polomu: "Zavel je nov, pozitiven veter"

Kvalifikacije za SP 2023, prvi krog:

Sreda, 16. marec, Padova:
Italija : Slovenija 28:29 (16:14)

Kione Arena, gledalcev 2.200, sodnika: Bolić in Hurich (oba Avstrija).
Italija: Ebner, Sampaolo, Bulzamini 2, Nardin 1, Savini 1, Kasa, M. Mengon 1, D'Antino, Bronzo 7, Arcieri 3, S. Mengon 1, Iballi, Bortoli 1, Oppedisano 2, Marrochi 6, Parisini 3.
Slovenija: Baznik 1, Ferlin, Blagotinšek 2, Henigman 1, Marguč 8 (1), Dolenec 2, Cehte 3, Kodrin 3, Gaber 3, Zarabec 1, Mazej, Makuc, Bombač 1, M. Kavčič, Novak, Vlah 5.
Sedemmetrovke: Italija 1 (0), Slovenija 1 (1).
Izključitve: Italija 2, Slovenija 8 minut.
Rdeči karton: M. Mengon (55.).

Nedelja, 20. marec, Celje, dvorana Golovec:
14.30 Slovenija - Italija

Ne spreglejte