SiolNET. Sportal Rokomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ljudje iz ozadja

Zoran Čulk: Slovenec, ki je s Hrvaško osvojil šest kolajn #video

2

termometer

zoran culk čulk
Foto: Vid Ponikvar

Hrvaški rokometni reprezentanci, z nekaj izjemami v zadnjih letih precej redni osvajalki kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah, kot snemalec in videoanalitik že skoraj desetletje pomaga Slovenec Zoran Čulk.

Poldrugo desetletje je branil gol Radeč, nato je bil predsednik tega kluba. Svoje podjetje ima skoraj tri desetletja, v rokometu je še eno desetletje več. Zoran Čulk vrsto let plodno sodeluje s hrvaško rokometno reprezentanco kot snemalec in videoanalitik. Selektorji so se menjali, on pa je ostal.

Ultrakratke noči

V rokometu v različnih vlogah deluje že 40 let. V rokometu v različnih vlogah deluje že 40 let. Foto: Vid Ponikvar V od tri- do petminutne povzetke, ki jih nato analizira skupaj s selektorjem in ekipo, zgoščuje neštete tekme. Njegovo delo je precej specifično:

"Neprespanih noči je zelo veliko. Bolj ko gredo turnirji h koncu, več je dela in manj spanca. Premorov med tekmami skoraj ni, to se je v zadnjih letih sicer nekoliko izboljšalo. Treba je tudi potovati. Včasih spim le po dve uri na noč. Manko sicer delno nadoknadim popoldne."

Prvo kolajno, zdaj jih ima sedem, je osvojil s Slovenci. Leta 2004 je bil v ekipi, ki je postala evropski podprvak. Kako je potem sledil "prestop" na Hrvaško?

Od Lina do Lina

"Slovenija se ni uvrstila na svetovno prvenstvo leta 2009. Tedanji in zdajšnji hrvaški selektor Lino Červar me je vprašal, ali bi prišel pomagat hrvaški ekipi, ki se je pripravljala na olimpijske igre v Pekingu. Ker Slovenija z izjemo prijateljskih tekem ni imela opravkov, sem se odzval."

Ali se je kasneje zgodil klic domovine? Zoran je ostal malce skrivnosten: "Vrnil bi se, a ne moreš kar tako skakati levo, desno. Odločil sem se za Hrvaško, ni mi žal. Domovina mi veliko pomeni: sodelujem s Celjem in Krimom, dejaven sem v radeškem klubu. Poklicno pa … Med letoma 2009 in 2013 je bila Hrvaška res na visoki ravni, osvojili smo kopico kolajn."

Še eno, če se le da najžlahtnejšo, bodo Hrvati, tudi s Čulkom seveda, poskušali osvojiti prihodnje leto, ko bodo gostili evropsko prvenstvo.

Zoran Čulk o žrebu za evropsko prvenstvo 2018:

[video: 63481 / ]

Brez polovičarstva in s poštenim stiskom rok

Slovenija se s Hrvati na njihovem evropskem prvenstvu ne more srečati vse do polfinala. Čulk je precej mešane občutke sicer doživljal letos na kultni tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Franciji.

"Vse sem naredil, da bi Hrvaška zmagala. Normalno, če tega ne storiš, ne spadaš v ekipo. Ne moreš biti polovičar. Sem pa po hrvaškem porazu pokončno stopil k slovenskim prijateljem in jim čestital. Tako dolgo sem že v tem športu, da se zavedam: če zmagaš, se veseliš. Če izgubiš, pa je treba tekmecu pošteno stisniti roko," na vrednote stavi Zoran.

O slovenski reprezentanci:

"V dveh ali treh letih je naredila ne enega, ampak tri korake naprej. Tako organizacijsko kot tudi kot ekipa. Slovenija v zadnjih nekaj letih spada med najboljše štiri ali recimo šest ekip na svetu. Ima velik potencial, Veselin Vujović je stvari postavil na pravo mesto."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 118
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin