Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
28. 1. 2017,
23.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

svetovno prvenstvo Veselin Vujović rokomet slovenska rokometna reprezentanca

Sobota, 28. 1. 2017, 23.46

6 let, 6 mesecev

Po tekmi za bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu

Čudežni preobrat proti Hrvaški za bron na svetovnem prvenstvu #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

17

Rokometno SP Slovenija Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rokometna reprezentanca se je vpisala v zgodovino: s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu je poskrbela za enega največjih uspehov slovenskega športa. Za bronasto medaljo je v Parizu premagala Hrvaško z 31:30 (13:18).

pasica pariz | Foto: Po neverjetnem preobratu in zaostanku že za osem golov je rokometna reprezentanca premagala Hrvaško z 31:30 in osvojila bron na svetovnem prvenstvu. To je prva kolajna slovenskih zasedb v ekipnih športih na svetovnih prvenstvih. Pred tem so rokometaši osvojili srebro na evropskem prvenstvu 2004, srebrni pa so bili tudi odbojkarji, prav tako na EP, leta 2015. Slovenci so se z zmago oddolžili Hrvaški za poraz na tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu 2013.

To je bil preobrat, ki je na las spominjal na tistega v finalu lanske lige prvakov, ko so Kielce proti Veszpremu nadoknadile devet golov zaostanka.

Gašper Marguč, Darko Cingesar in Marko Bezjak so dosegli po štiri gole. Matevž Skok je zbral osem obramb. Za Hrvate je Luka Cindrić dosegel sedem golov, Luka Šebetić pa pet. Ivan Stevanović je obranil devet žog.

V nedeljo v Zagrebu, slavnostni sprejem v ponedeljek v Ljubljani

Slovenska reprezentanca se bo vrnila domov v nedeljo. Ob 14.35 bo z letalom prispela v Zagreb, v Ljubljani pa se bo predstavila navijačem v ponedeljek ob 17. uri pred Mestno hišo.

Pogled: Marko Bezjak, organizator slovenske igre:

Namesto Mihe Zarabca v prvi postavi Marko Bezjak

Matevž Skok, Darko Cingesar, Marko Bezjak, Vid Kavtičnik, Matej Gaber in Gašper Marguč je bila začetna napadalna postava Slovenije. V obrambi je Kavtičnika menjal Vid Poteko.

V prvem polčasu nikakor ni stekla igra v napadu, preveč je bilo izgubljenih žog. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com V prvem polčasu nikakor ni stekla igra v napadu, preveč je bilo izgubljenih žog. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Slabo je prava oznaka za slovenski začetek tekme. Pet tehničnih napak v napadu je ponudilo Hrvatom ponudilo priložnost za lahke gole, kar so ti hvaležno sprejeli. Hitra igra je bila torej v nasprotju z načrti hrvaško, ne slovensko orožje. Slovenci so se za vsak gol bistveno bolj mučili.

Pogumno je odigral Nik Henigman. Vujović je menjal, preizkušal različne kombinacije igralcev, a igra v napadu ni stekla. Slovenci so Hrvatom poklanjali nove in nove priložnosti. V prvi tretjini tekme so imeli že sedem tehničnih napak, učinkoviti, preprosti in hitri Hrvati pa štiri gole prednosti.

Nevarno življenje

A to še ni bila najnižja točka Slovenije. Z golom agilnega Luke Cindriča so Hrvati pobegnili kar na 18:12. Številka zadetkov je veliko previsoka za slovenske standarde in želje, izhaja pa iz kar devetih napak v napadu - nekaj je bilo tudi spornih prekrškov v napadu - in šestih hrvaških lahkih golov. Slovenija do odmora ni imela niti enega protinapada. Brez dvoma so bolj utrujeno delovali Slovenci kot Hrvati.

Preobrat se je začel v zadnji četrtini tekme. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Preobrat se je začel v zadnji četrtini tekme. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com

V (skoraj) izgubljenem položaju

Slovenija je drugi polčas odprla z dvema goloma, a nato padla v brezno, ko so Hrvati zadevali, Slovenci pa grešili iz čistih priložnosti. Ivan Stevanović je bil odličen. V 40. minuti pa je Tin Kontrec zadel za za takšno tekmo izjemno visokih 24:16. Razmerje v protinapadih je bilo 7:1 za Hrvate. Še četrt ure pred koncem so bronasti z evropskega prvenstva vodili za šest golov, nato pa je Slovenija počasi krenila v preobrat.

Izmučeni Hrvati niso mogli verjeti, kako so iz rok spustili zmago že drugi večer zapored. | Foto: Reuters Izmučeni Hrvati niso mogli verjeti, kako so iz rok spustili zmago že drugi večer zapored. Foto: Reuters

Od minus osem do zmage

Eden njegovih iniciatorjev je bil debitant na velikih tekmovanjih Jan Grebenc, ki je v drugem polčasu dosegel tri gole iz štirih poskusov. A južni sosedi se niso dali.

Slovencem je uspel fenomenalen preobrat. | Foto: Reuters Slovencem je uspel fenomenalen preobrat. Foto: Reuters Z goli je nadaljeval Luka Cindrić (strel 7/10), a v zadnjih osmih minutah so Hrvati dosegli le en zadetek. V njihove ude se je naselila utrujenost, po drugi strani pa so se Slovenci prebudili in našli svojo igro. Darko Cingesar in Grebenc sta zadela iz protinapada, Hrvatom je zmanjkovalo idej v napadu, kjer so želeli povsem omrtviti igro, Urban Lesjak je obranil štiri žoge.

Hrvaški navijači so obmolknili, dvorana je pomagala slovenskim. Mačkovškov cepelin je Slovence popeljal na zadetek zaostanka, Cingesar je izenačil, za 31:30 pa je spet zadel v preteklosti tako kritizirani Mačkovšek. To je bilo to, Slovenija je obranila hrvaški napad in slavila neverjetno zmago za prvo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Slovenija : Hrvaška 31:30 (13:18)

Accorhotels Arena, gledalcev 8625, sodnika: Raluy in Sabroso (oba Španija).

Slovenija: Skok (7 obramb), Lesjak (4 obrambe); Blagotinšek 3, Henigman 2, Marguč 4 (3), Kavtičnik 1, Janc 2 (1), Dolenec 2, Cingesar 4, Poteko, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 4, Grebenc 3, Zarabec 1, Mačkovšek 2.

Hrvaška: Stevanović (9 obramb), Pešić, Mihić, Duvnjak 4, Stepančić 1, Gojun, Matulić, Horvat 4 (1), Kontrec 1, Mandalinić 1, Štrlek 6, Musa, Jotić, Mamić 1, Šebetić 5, Cindrić 7.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Hrvaška 1 (1).
Izključitve: Slovenija 4, Hrvaška 6 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte