Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
23. 6. 2017,
19.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca Veselin Vujović Gašper Marguč

Petek, 23. 6. 2017, 19.20

6 let, 6 mesecev

Žreb za evropsko prvenstvo 2018

Rokometaši na evropskem prvenstvu v balkansko obarvani skupini #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija Nemčija rokomet | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Rokometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki ga prihodnje leto gosti Hrvaška, v prvem delu v Zagrebu pomerila z Nemci, Makedonci in Črnogorci. Prva tekma bo 13. januarja.

Slovenci so si svoje 11. evropsko prvenstvo dokončno zagotovili po zmagi nad Portugalsko. Že predhodno so bili določeni za igranje v Zagrebu. V skupini C, ki jo bo gostila moderna dvorana Arena s kapaciteto 15 tisoč gledalcev, bodo za tekmece imeli Nemce, Makedonce in Črnogorce.

Petindvajseto evropsko prvenstvo, drugo na Hrvaškem, bo potekalo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto. Druge skupine tekmovanja s 16 reprezentancami bodo gostili Split (skupina A), Poreč (skupina B) in Varaždin (skupina D).

Dve nekdanji Vujovićevi ekipi

Slovenski selektor Veselin Vujović si iz čustvenih razlogov ni želel balkanske skupine. A ravno to se je zgodilo: tekmeci so njegovi rojaki in Makedonci. Obe reprezentanci je v preteklosti tudi sam vodil – Črnogorce v obdobju, ko so bili še pridruženi Srbiji. Makedonce pa v času, ko je treniral Vardar.

Žreb prvega dela se zdi ugoden, čeprav si Slovenija deli skupino z evropskimi prvaki Nemci, s katerimi se z izjemo letošnjega svetovnega prvenstva redno "druži" na velikih tekmovanjih. Makedonci in Črnogorci so nevarni, a ne bi smeli biti pretrd oreh, če Slovenija želi ostati v lovu na visoka mesta.

Gašper Marguč je (so)odločal o slovenski usodi

Organizatorji so k žrebu povabili tudi slovenskega reprezentanta Gašperja Marguča, ki je po skupinah delil ekipe iz prvega bobna. Slovencem je "namenil" Nemčijo.

Kako je šlo doslej?

Slovenija je do zdaj nastopila na desetih evropskih prvenstvih: na Portugalskem leta 1994 (10. mesto), v Španiji leta 1996 (11. mesto), na Hrvaškem leta 2000 (5. mesto), na Švedskem leta 2002 (12. mesto), v Sloveniji leta 2004 (2. mesto), Švici leta 2006 (8. mesto), na Norveškem leta 2008 (10. mesto), v Avstriji leta 2010 (11. mesto), Srbiji leta 2012 (6. mesto) in na Poljskem leta 2016 (14. mesto).

Največji uspeh je dosegla leta 2004, ko je pred domačimi gledalci osvojila naslov podprvaka Evrope. V zadnjem letu je osvojila šesto mesto na olimpijskih igrah in tretje na svetovnem prvenstvu.

Hrvaška je bila za Slovence že dežela srečnega imena. Leta 2000 so tam dosegli najboljši rezultat dotlej. Peto mesto je pomenilo tudi uvrstitev na prve olimpijske igre v Sydneyju.

Skupine na evropsko prvenstvo 2018:

Skupina A (Split):
Hrvaška
Švedska
Srbija
Islandija

Skupina B (Poreč):
Francija
Belorusija
Norveška
Avstrija

Skupina C (Zagreb):
Nemčija
Makedonija
Črna gora
Slovenija

Skupina D (Varaždin):
Španija
Danska
Češka
Madžarska
Ne spreglejte