Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
5. 10. 2017,
17.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Matej Avanzo RK Gorenje Velenje Željko Babić Rokometna liga prvakov

Četrtek, 5. 10. 2017, 17.11

6 let, 6 mesecev

Željko Babić ne bo dobil noge, tudi če ga bo doletel niz porazov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
gorenje velenje babić babic | Foto Sportida

Foto: Sportida

Dobri dve leti minevata, odkar se je Matej Avanzo iz košarke preselil v rokomet in prevzel vlogo direktorja pri velenjskem Gorenju. Ves ta čas je klub čakal rezultatski preboj.

Zadnji naslov prvaka je velenjski klub osvojil leta 2013. Zadnji vidnejši dosežek pa je star dve leti manj. Maja 2015 so Velenjčani namreč nastopili na zaključnem turnirju pokala EHF v Berlinu.

Med tem časom so se vrstili, kljub dobri ekipi, (bistveno) manj odmevni evropski dosežki, ob bok katerih so šli ekspresno menjavanje trenerjev, triletni post od lige prvakov in podrejenost v kontekstu s celjskimi tekmeci. Teh Gorenje ni premagalo že vse od decembra 2013.

Morda pa je letošnja jesen pripravila zasuk. Liga prvakov se je, resda s pokroviteljskim pospeškom, vrnila v Rdečo dvorano. Gorenje pa je postavilo tri zmage v vrsto. Pred njim so pokleknili španski Ademar, romunski Dinamo in danski Skjern. Resda gre za spodnji dom elitnega tekmovanja, a vseeno spoštovanja vreden dosežek. V Velenju se ne slepijo: cilj je boj za osmino finala. Za ta dosežek morajo biti vsaj drugi v skupini. Nato pa se ekipi iz skupine C za mesti v nadaljevanju pomerita z najboljšima iz skupine D.

Željko Babić ima rezultate in zaupanje kluba. Državnega naslova, največje želje, pa (še) ne. | Foto: Sportida Željko Babić ima rezultate in zaupanje kluba. Državnega naslova, največje želje, pa (še) ne. Foto: Sportida

"Čakali na zmago, ki bi dala zagon"

Evropska sezona se je torej začela odlično. "Kemija? Vsi se trudimo zanjo. Znani košarkarski delavec Janez Drvarič je nekoč dejal, da je kemija v moštvu odvisna od števila zmag. Proti Ademarju bi lahko na primer tudi remizirali ali izgubili. Čakali smo na zmago, ki bo dala zagon. A lovorik še nimamo. Vsekakor pa je bolje graditi ob zmagah," ima Matej Avanzo bistveno preveč izkušenj v športu, da bi letel na nepremišljenih izjavah.

Podpisal je dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja, v klubu razmišljajo tudi o dolgoročnejšem sodelovanju. | Foto: Martin Metelko/Sportida Podpisal je dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja, v klubu razmišljajo tudi o dolgoročnejšem sodelovanju. Foto: Martin Metelko/Sportida

Zaupanje

Gorenje je trenerje menjalo pogosto. Verjetno prepogosto. Po Ivanu Vajdlu, Gregorju Cvijiču, Marku Šibili in Borutu Plaskanu je Željko Babić že peti v štirih letih. A kot kaže, so Velenjčani z nekdanjim hrvaškim selektorjem zadeli. "Je velik delavec, ima avtoriteto in je lačen uspehov. Razhod s hrvaško reprezentanco je pripomogel k temu, da smo si ga lahko privoščili. Ima našo popolno podporo. Morda so se nekatere stvari po tekmah s Celjem in Vardarjem zdele slabe, smo mu na sestanku izrazili popolno podporo. Mislim, da se v ekipi postavljajo trdni temelji," je Avanzo dal vedeti, da Babića ne bo odnesel niti niz porazov.

"Kar govori, tudi dela. Vse zna povedati v obraz, a tudi nagraditi in pohvaliti. Gre za zelo neposrednega in poštenega človeka. Mislim, da se je veliko naučil na lastnih napakah. Nenehno srka znanje, tudi od trenerjev iz drugih športov. Izhaja iz skromnosti. Ne jemlje si zaslug, ampak prevzema odgovornost," je direktor navdušen nad Babićem, ki naj bi se mu že obetalo podaljšanje sodelovanja.

V Gorenju želijo graditi na generacijah letnikov 1998 in 2000. | Foto: RK Gorenje Velenje/Jurij Kodrun V Gorenju želijo graditi na generacijah letnikov 1998 in 2000. Foto: RK Gorenje Velenje/Jurij Kodrun
V Velenju želijo prihodnost graditi na generacijah letnikov 1998 in 2000, ki so v klubu kar nadarjene. Nekaj od teh fantov je že blizu članski ekipi. A ko bodo na glavnem odru, Avanza ne bo več v klubu. Seli se namreč nazaj h košarkarski žogi. V prihodnji sezoni bo deloval pri novem članu druge lige Aba, Sixtu Primorski.

 

Ne spreglejte