Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
29. 1. 2017,
12.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Matevž Skok Marko Bezjak Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca rokomet svetovno prvenstvo Veselin Vujović

Nedelja, 29. 1. 2017, 12.17

6 let, 6 mesecev

Epilog bronaste kolajne rokometašev

Veselin Vujović doživel prho pred mikrofoni #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Selektor rokometne reprezentance Veselin Vujović je kot igralec osvojil svet. V trenerski vlogi pa je s Slovenijo osvojil svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. Marko Bezjak in Matevž Skok sta mu ob tem pripravila posebno presenečenje.

pasica pariz | Foto: Slovenci se veselijo bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu. V trilerski tekmi so nadoknadili osem golov zaostanka in utrujene Hrvate premagali z 31:30. Za svetovni naslov bosta druga z drugo obračunali gostiteljica Francija in Norveška.

V trenutkih velikega slavja popusti marsikatera zavora in slovenski selektor Veselin Vujović je tako doživel predčasno prho kar pred kamerami in mikrofoni. Krivca za to sta navihana Matevž Skok in Marko Bezjak.

Prihod v Zagreb, slavnostni sprejem v Ljubljani

Slovenska reprezentanca se bo domov vrnila v nedeljo. Ob 14.35 bo z letalom prispela v Zagreb, v Ljubljani pa se bo predstavila navijačem v ponedeljek ob 17. uri pred Mestno hišo.

Prva medalja v selektorski karieri
 | Foto: L. G. Prva medalja v selektorski karieri Foto: L. G. Na meji mogočega s pogledom proti Hrvaški

"Naredili smo nekaj, mar je na meji mogočega. Kot igralec sem osvojil vse. V trenerski vlogi pa je to zame prva medalja. Upam, da ni tudi zadnja," je že moker, a še vedno pod vplivom adrenalina, vzhičen razlagal Vujović. Naslednja njegova misija bo nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018. Slovenija ima po dveh tekmah tri točke s tekem proti Švici in Portugalski. V skupini je še Nemčija.

Po osvojitvi bronaste kolajne bi bila morebitna spodletela uvrstitev na Hrvaško, kjer slovenske ekipe tradicionalno igrajo dobro, še toliko večji madež. A vsekakor je realno, da bo Slovenija zaigrala na srečanju najboljših evropskih reprezentanc prihodnje leto.

Kakšne tri četrtine tekme je bila Slovenija v globoko podrejenem položaju. | Foto: Reuters Kakšne tri četrtine tekme je bila Slovenija v globoko podrejenem položaju. Foto: Reuters Besedna juha

Nazaj k dvoboju s prihodnjimi gostitelji evropskega prvenstva. Vujoviću in tudi njegovim igralcem večino tekme, ki je odločala o prvi slovenski kolajni na svetovnih prvenstvih, nikakor ni bilo do smeha. Na polovici tekme je Slovenija zaostajala za pet golov, na dveh tretjinah celo za osem.

"Na polčasu tekme za tretje mesto z eno besedo nisem omenil taktike. Govoril sem o značaju igralcev, o tem, kako govorijo, da bo zmagala Slovenija, delujejo pa ne tako. Naj gredo na igrišče tako, da jih ne bo sram ne pred družino ne pred novinarji. Opozarjal sem, naj bodo čvrsti. Hrvati so leteli po igrišču in nam dali 18 golov. Vprašal sem jih, ali so izgubili tekmo že pred začetkom," je Vujović opisal gotovo vročo besedno juho na polovici tekme.

Nadaljevanje je bilo boljše, a le kratkoročno: "Nisem mogel najti pravih igralcev za osrednji blok. Malo je presenetil Miha Zarabec, ki je napravil precej napak, kar zanj ni značilno. Jan Grebenc je odigral, kot da ima za sabo 200 tekem. On je velik dobitek za reprezentanco. Začeli smo dajati lahke gole, a to ni bilo dovolj."

Zmaga proti Hrvatom za pogled proti EP na Hrvaškem 2018 | Foto: Reuters Zmaga proti Hrvatom za pogled proti EP na Hrvaškem 2018 Foto: Reuters

Umetno dihanje za utopljenca

"V nekem trenutku sem bil povsem razočaran. A sem pomislil, da moram biti jaz prvi, ki se mora odzvati na to. S klopjo smo začeli spodbujati igralce pri vsakem detajlu, da se dvignemo. Kot pri nekom, ki ga izvlečejo iz vode in mu dajo umetno dihanje. Začeli smo teči, dajati lahke gole, verjeti v zmago." Preostalo je bilo že napisano in opisano. Slovenci so v osmih minutah dobili le en gol. Dali so jih sedem.

"Čestitam Hrvatom, ki so bili boljši 55 minut. Izgubiti tako, kot so oni dvakrat, je katastrofalno. Vem, da imajo sijajne igralce in da se bodo vrnili na naslednjih tekmovanjih. Dotlej pa je Slovenija tretja na svetu," ni pozabil izreči spoštovanja sosedom Vujović, nekdanji trener Zagreba, ki ima v hrvaški reprezentanci devet "svojih" nekdanjih igralcev.

Ne spreglejte