Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
13. 1. 2017,
13.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Urh Kastelic Blaž Janc rokomet svetovno prvenstvo Veselin Vujović

Petek, 13. 1. 2017, 13.11

6 let, 6 mesecev

Mladi up

Urh Kastelic, velika in visoka prihodnost slovenske reprezentance

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
urh kastelic | Foto Slavko Kolar

Foto: Slavko Kolar

Urh Kastelic, ki je proti Angoli debitiral na velikem rokometnem tekmovanju, je največji slovenski vratarski up.

Od našega poročevalca iz Metza | Foto: S prijateljem Blažem Jancem sta najmlajša v rokometni reprezentanci. Vratar Urh Kastelic pripada generaciji, ki velja za nadstandardno nadarjeno. To so fantje, rojeni leta 1996, dokazovali v zadnjih letih, ko so osvojili evropske in svetovne olimpijske igre mladih ter postali kadetski podprvaki sveta.

Slovenska rokometna reprezentanca nastopa na svetovnem prvenstvu v Franciji, ki poteka med 11. in 29. januarjem. Igra v skupini, ki jo gosti Metz, skupaj z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. V osmino finala napredujejo po štiri reprezentance iz vsake skupine.

Zdaj so dvajsetletniki "že" mladinci in pred kratkim jih je novi selektor Saša Praprotnik popeljal na svetovno prvenstvo. S kvalifikacijami so mladeniči uspešno opravili, čeprav so manjkali kar trije pomembni igralci. Jaka Malus je (bil) poškodovan, Janc in Kastelic pa sta že članska reprezentanta.

Tedni mejnikov

Proti Angoli se je Urh Kastelic izkazal, za Slovenijo pa prihajajo težje in odločilnejše tekme. Za začetek v soboto Islandija. | Foto: Slavko Kolar Proti Angoli se je Urh Kastelic izkazal, za Slovenijo pa prihajajo težje in odločilnejše tekme. Za začetek v soboto Islandija. Foto: Slavko Kolar Janc pospešeno razvija klubsko in reprezentančno kariero, Kastelic pa do pred kratkim še ni oblekel dresa članske reprezentance, čeprav je že sodeloval na pripravah. To se je spremenilo z letošnjim svetovnim prvenstvom.

Debitiral je proti Savdski Arabiji, branil – in to ne slabo – tudi na obeh tekmah proti Franciji ter dosegel tudi prvi reprezentančni gol.

To še ni konec zgodbe. Veselin Vujović se je odločil, da vsaj na začetku na tribuni ostane izkušenejši Urban Lesjak, ki seveda lahko nastopi v nadaljevanju turnirja. Dva metra visoki vratar Maribora, ki se v prihodnji sezoni vrača v Celje, od koder je posojen, je dobil priložnost že na tekmi z Angolo in jo začinil s šestimi obrambami.

Krško, Celje, Slovan, Celje in Maribor. To so karierne postaje Urha Kastelica. Po sezoni se vrača v Zlatorog. | Foto: Slavko Kolar Krško, Celje, Slovan, Celje in Maribor. To so karierne postaje Urha Kastelica. Po sezoni se vrača v Zlatorog. Foto: Slavko Kolar Oplemeniten iz izkušnjami iz preteklosti

Kastelic, ki prihaja iz Krškega, ni bil preveč presenečen, da je lahko stopil v vrata. Navsezadnje je na to Vujović namigoval že pred odhodom v Francijo. "Selektor je znan po tem, da daje priložnost mladim. Blaž Janc in Nik Henigman sta zaigrala na olimpijskih igrah. Zdaj sem na vrsto prišel še jaz. Ves čas sem treniral s tiho željo po svetovnem prvenstvu, ki se je uresničila," je po tednih prelomnic v svoji karieri jasno zadovoljen dvajsetletnik.

Še posebej zato, ker je bil zaradi zapestja približno tri mesece na bolniškem dopustu, s katerega se je v vrata vrnil šele decembra. V pomoč so mu tudi izkušnje z različnih tekmovanj, na katerih je redno sodeloval vsako poletje. "Poznaš ritem, sledenje tekem. Seveda je na tekmovanjih mlajših kategorij manj gledalcev. V veliko pomoč je, da smo evropska in svetovna prvenstva okušali že v mlajših selekcijah," razmišlja visoka in očitno tudi velika prihodnost v slovenskih vratih.

 

Ne spreglejte