Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
5. 1. 2017,
15.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

selektor slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca rokomet intervju Veselin Vujović

Četrtek, 5. 1. 2017, 15.51

6 let, 6 mesecev

Intervju: Veselin Vujović, selektor rokometne reprezentance

Veselin Vujović razmišlja, da bi v ogenj poslal 20-letnika z enim nastopom

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
rokometna reprezentanca zrece zreče zbor | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Rad bi, da preostanek sveta postavi Slovenijo med pet, šest najboljših reprezentanca na svetu," pred svetovnim prvenstvom razmišlja rokometni selektor Veselin Vujović.

Njegov izbor je dvignil kar nekaj obrvi. Eden od temeljnih ciljev Veselina Vujovića na svetovnem prvenstvu v Franciji, ki se za Slovence začenja 12. januarja, je uveljavitev visokih strelcev. Ali mu bo to uspelo, bo delno pričal že skupinski del. Čeprav brez nekaj najizkušenejših igralcev za Slovenijo četrtfinale ostaja glavni cilj.


ABC prvenstva

Slovenija bo na svetovnem prvenstvu v Metzu nastopila v skupini B skupaj z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo. V osmino finala se uvrstijo po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine. Prva tekma Slovence čaka 12. januarja z Angolci.

V slovenski reprezentanci iz različnih razlogov manjkajo veterana Uroš Zorman in Gorazd Škof, Dean Bombač ter Simon Razgor, ki ima zdravstvene težave.

Ne glede na poškodbe in vaše odločitve v zvezi z ekipo je cilj še vedno četrtfinale?
Mislim, da bi se moralo zgoditi nekaj resnega, da ne bi prišli med osem najboljših. Da bi imeli slabe dneve, da bi bili tekmeci izjemno motivirani … Slovenija mora biti med osmimi najboljšimi na svetu. Z Urošem Zormanom ali Miho Zarabcem, z Gorazdom Škofom ali Urhom Kastelicem. Imamo dovolj kakovosti in izkušenj za preboj med osmerico.

Slovenijo bo po evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah vodil na tretjem velikem tekmovanju. | Foto: Vid Ponikvar Slovenijo bo po evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah vodil na tretjem velikem tekmovanju. Foto: Vid Ponikvar Je to prvenstvo torej neko prehodno območje?
Tako nekako smo ga definirali. A zame nikoli nič ni prehodno. Z vsemi svojimi potenciali se bom trudil, da, če je kakorkoli mogoče, vzamemo medaljo. Če je Nemčija kot obstranec s pomlajeno generacijo presenetila na Poljskem in prišla do zlate kolajne, zakaj ne bi mi? Smo brez pritiska, ker je velika stvar. Imamo pa velik motiv.

S čim bi bili zadovoljni po koncu svetovnega prvenstva?
Zadovoljen bi bil, če dobimo zanesljivega levega zunanjega igralca, novega vodjo reprezentance, če bi bil naš sistem igre prepoznaven. Verjeti moramo v to, kar zmoremo. Rad bi, da preostanek sveta postavi Slovenijo med pet, šest najboljših reprezentanc na svetu.

Kdo je najbližje vlogi vodje – Vid Kavtičnik, Marko Bezjak, Jure Dolenec, kdo četrti?
Ne morem reči. Velikokrat se mi je zgodilo, da je bil nekdo z igralske in osebne plati sposoben za vlogo vodje. Nato pa je to postal nekdo, na katerega sploh nisem računal.

V Zagrebu me je presenetilo, kolikšno vlogo je imel na primer Tin Kontrec. Morda najdemo koga takega. Tudi v naši reprezentanci so takšni igralci. Glasnejši so zdaj kot tedaj, ko so bili v ekipi še starejši igralci.

Kako bo spremenjena zasedba vplivala na modifikacije igre?
Igrali bomo malo hitreje, slog Uroša Zormana in Deana Bombača vsebuje precej vodenja. Nevarnejši bomo pri strelih od daleč. Tako Marko Bezjak kot Miha Zarabec sta nevarna za gol, ne desni strani imamo Vida Kavtičnika, Jureta Dolenca in Davida Miklavčiča, na levi pa Nika Henigmana in Boruta Mačkovška, ki lahko streljata in to tudi znata. Morda bo za nas nadzor žoge težava, strelsko pa bomo nevarnejši. To me veseli. Ko dobiš strel od daleč, dobiš tudi igro na črto in krila.

Borut Mačkovšek se je vrnil v ekipo. | Foto: Vid Ponikvar Borut Mačkovšek se je vrnil v ekipo. Foto: Vid Ponikvar Kako ste zadovoljni s trojko levih zunanjih igralcev Mačkovšek-Henigman-Jan Grebenc?
Rekel sem jim, da so bili vsi nekje na 33 odstotkih. Tisti odstotek je odločil, da na prvenstvo ne odhaja Grebenc.

Henigman in Mačkovšek sta za odtenek boljša obramba igralca od njega. On pa napadalno ni toliko boljši. Vsak dan na vsakem treningu so vse bolj napredovali. Upam, da bo tako tudi na tekmah.

Domnevamo, da imate v glavi tudi postavo brez menjav, ki bi bile ročna zavora za slovensko hitrost.
Res je. Na tem prvenstvu bomo igrali brez menjav ali z eno menjavo. To bo naš plus.

Koliko drugačno Slovenijo bomo gledali v primerjavi z Riom?
Bolj veselo, ekipa ima entuziazem, mladostni zanos.

Slovenci bodo nevarnejši z zunanjih položajev, poudarja Vujović. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenci bodo nevarnejši z zunanjih položajev, poudarja Vujović. Foto: Žiga Zupan/Sportida
Bi lahko pomanjkanje izkušenj igralcem vezalo roke?
Kdo lahko to pove pred začetkom tekem?

Vi lahko poveste iz svojih izkušenj.
Henigman je na primer v Riu igral nekaj tekem, na katerih ni prav zelo veliko grešil. Mačkovšek ima izkušnje. Miha Zarabec je nosilec igre, Marko Bezjak tudi. Kdo je debitant? Urh Kastelic. Blaž Janc in Gašper Marguč pa morda sestavljata najboljši par kril na svetu. Tilen Kodrin je pokazal, da nanj lahko računamo, a je Darko Cingesar v prednosti pred njim. Mladi smo, a imamo tudi rutino in izkušnje.

Razmišljate tudi o Kavtičniku na srednjem zunanjem?
Seveda. Na tem položaju občasno igra tudi v Montpellieru. Zakaj ne bi tudi v reprezentanci? Tega ni v nobeni drugi ekipi. To smo že poskusili in še bomo.

Urh Kastelic je naložba v prihodnost. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Urh Kastelic je naložba v prihodnost. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kot tretjega vratarja ste v Francijo odpeljali 20-letnega Urha Kastelica, ki je debitiral pred kratkim …
Kdo pravi, da bo tretji? O tem se še nisem odločil. Precej blizu sem ideji, da bi bil v kadru za prve tekme. Če ne tvegaš, ne zmagaš. Poglejte te postavne fante.

Izgubljamo sloves tranzistorjev, majhne in nizke ekipe. Postajamo resna ekipa, na katero bo marsikdo ljubosumen, češ, kje ste našli te igralce. Slovenija je majhna, a ima veliko talentov in dobrih trenerjev, ki delajo z njimi. Za to sem jih hvaležen.

Ste težko sprejeli, da kondicijskega trenerja Primoža Porija ne bo z vami?
To je neverjetno. On je najboljši kondicijski trener, s katerim sem delal v svoji karieri. Med pripravami je opravil odlično delo. Osvežil je nekatere igralce, jim dvignil formo. Zelo pomemben člen prvenstva bi bil, kot je bil na olimpijskih igrah. Zaradi službenih obveznosti na fakulteti, ki nima posluha za naše dejavnosti, ne gre z nami.

Ne spreglejte