Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
12. 1. 2017,
13.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Veselin Vujović Borut Mačkovšek Gašper Marguč

Četrtek, 12. 1. 2017, 13.49

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Angolo

Angola dobila kljukico, Slovenija dosegla največ golov v zgodovini #foto #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Slovenija Angola | Foto Flickr/francehandball2017.com

Foto: Flickr/francehandball2017.com

Od našega poročevalca iz Metza | Foto:

Rokometna reprezentanca je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Metzu premagala tretjo afriško ekipo Angolo z 42:25 (22:13). V soboto popoldne sledi drugi dvoboj proti Islandiji.

Slovenska reprezentanca je zanesljivo odpravila Afričane, čeprav se ti niso pokazali v tako slabi luči. Nekaj igralcev bi prav prišlo tudi na primer kakšnemu slovenskemu klubu. Predvsem v prvih minutah je imela slovenska zasedba z njimi kar nekaj preglavic v obrambi. Angola je celo povedla s 4:2. A kmalu so stvari prišle na svoje mesto.

Dvainštirideset zadetkov je največ, kolikor jih je Slovenija dosegla do zdaj na svetovnih prvenstvih. To je njeno osmo. Prej je rekord držala tekma proti Maroku na prvem SP, ko je ekipa Mira Požuna dosegla 37 golov. Enako porcijo so leta 2005 dobili Grki. A iz tega rekorda ne gre delati velike zgodbe. Slovenijo čakajo bistveno težje tekme, ki bodo odločale o uvrstitvi med prvo četverico v skupini, ki napreduje v osmino finala.

Pogled: Gašper Marguč, strelec osmih golov:

Pri Sloveniji sta prebujeni Borut Mačkovšek, ki je izvedel tudi nekaj cepelinov in bil razglašen za igralca tekme, in Gašper Marguč dosegla po osem golov. Matevž Skok je v prvem polčasu ustavil deset žog. Pri Angolcih – nihče iz njihove reprezentance ne igra v Evropi – je Sergio Avelino Lopes dosegel sedem golov.

Proti Islandiji bo ključna trdna obramba, je poudaril Veselin Vujović. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Proti Islandiji bo ključna trdna obramba, je poudaril Veselin Vujović. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Težave le prve četrt ure

"Čestitke Angoli. Prve tekme so vedno težke. V obrambi smo imeli težave na začetku. Po 15 minutah so se stvari uredile. Slovenija je bila danes boljša. Se že pripravljamo na naslednjo tekmo z Islandijo.

Proti njej je vselej težko igrati. Islandci se borijo vseh 60 minut, igrajo zelo hitro. Postaviti  moramo močno, agresivno obrambo," se je Vujović, ki tokrat ni bil zadovoljen z obrambnim prispevkom Mateja Gabra, že ozrl proti sobotnemu tekmecu.

S Kastelicem, brez Zarabca, a z nekaj eksperimenti

Matevž Skok je bil zanesljiv v vratih, Borut Mačkovšek in Blaž Janc sta skrbela za gole. Slovenija je imela že v prvem polčasu deset protinapadov in hitrih centov. Veselin Vujović je imel čas in priložnost tudi za nekaj eksperimentiranja, na primer za kombinacijo Mačkovška in Nika Henigmana hkrati v igri.

Nik Henigman je dosegel dva gola iz šestih poskusov. Enega tudi prav v zadnjih sekundah prvega polčasa, ki se ga je takole razveselil. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Nik Henigman je dosegel dva gola iz šestih poskusov. Enega tudi prav v zadnjih sekundah prvega polčasa, ki se ga je takole razveselil. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Prvi je igral srednjega zunanjega. Na tem položaju je v nadaljevanju Vujović, da je dovolj počitka dobil Marko Bezjak, preizkusil še Vida Kavtičnika in Darka Cingesarja. To tekmo je izpustil Miha Zarabec, ki še vedno ni popolnoma zacelil poškodbe mišice. A naj bi predvidoma zaigral proti Islandiji. Na tribuni je ostal Urban Lesjak, prvi nastop na velikih tekmovanjih pa je vpisal 20-letni Urh Kastelic.

V soboto z Islandijo

Naslednja tekma Slovence torej čaka v soboto. Prav tako v popoldanskem terminu, ob 14.45. Drugi nasprotnik bodo Islandci, ki so se morali zaradi poškodbe posloviti od prvega zvezdnika Arona Palmarssona. Nato sledijo še tekme z Makedonijo, Tunizijo in Španijo.

Slovenija : Angola 42:25 (22:13)

Arena Metz, gledalcev 2000, sodnika: Grilo Lopez in Lenci (oba Argentina).

Slovenija: Skok (10 obramb), Kastelic (6 obramb), Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 8, Kavtičnik 3 (1), Janc 6, Dolenec 3, Cingesar 4, Poteko, Miklavčič, Kodrin 2, Gaber 1, Bezjak 4 (2), Mačkovšek 8.

Angola: Gaspar (1 obramba), Figueira, Muachiessengue (6 obramb), Aguiar 1, Hebo 5, Mulenessa, Antionio 2, Kamuanga, Maneco 2, Teca 4, Nascimento, Quinanga 1, Lopes 6 (2), Pestana, Ferreira 4 (1).

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Angola 5 (39.
Izključitve: Slovenija 8, Angola 6 minut.
Rdeči karton: /.
(STA)
Ne spreglejte