Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Krim Mercator Krim Mercator stečaj

Torek, 2. 9. 2014, 9.50

8 let

Upnik postavil Krimu ultimat in klubu zagrozil s stečajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsi dogovori o poravnavah do številnih upnikov rokometnega kluba Krim še zdaleč ne potekajo gladko. Po naših informacijah je eden od njih sprožil stečajni postopek proti klubu.

Nekateri upniki Krima imajo dovolj obljub. Za enega, gre za zdaj že nekdanjega trenerja vratark Grego Karpana, vemo, da je njegova potrpežljivost pri koncu. Pri Krimu je deloval tri sezone, do konca lanske, pogodbo pa je imel podpisano tudi za prihodnjo.

Na zadnji julijski dan je dobil obvestilo o prekinitvi pogodbe, ker ni privolil v poravnavo. Plačilo zapadlih obveznosti mu je bilo sicer ponujeno, a brez časovnega roka. Pravi, da mu klub dolguje deset plač.

Serijskemu slovenskemu prvaku je bil pripravljen odpisati eno in zamudne obresti, polovico zneska razdeliti na obroke, vendar se klub, kot pravi nekdanji vratar Sežane, Slovana in Škofje Loke, ni strinjal. Prek pravnega zastopnika je zato Karpan že vložil predlog za stečajni postopek proti Krimu na sodišču. S plačilom predujma, ki bo ta predlog tudi aktiviral, pa bo še nekoliko počakal, ker želi klubu dati še zadnjo možnost.

Jutri zadnji vagon zadnjega vlaka "Krimu dajem čas do jutri do 12.00, ko nameravam plačati predujem za stečaj. Gre za visok znesek, ampak ne bom dovolil nespoštovanja do mojega strokovnega dela. Da bom počakal do jutri, je moja dobra volja. Zavedam se, kaj bi stečaj pomenil za klub. Verjetno konec vrhunskega ženskega rokometa v Sloveniji. Hočem, da javnost izve, da kluba nisem ugasnil čez noč," pravi Primorec, ki se je za ta korak odločil po tem, ko je obupal nad drugimi načini. Nadaljnji potek dogodkov je odvisen od sodnega kolesja.

Predlog stečaja še ne pomeni tudi njegovega začetka. Ta je, ko klub prizna obstoj terjatev oziroma plačilno nesposobnost. Če tega ne prizna, o tem, ali so pogoji za stečaj, odloči sodišče. Če se odloči za stečaj, potem se začne postopek. Lahko pa odloči tudi drugače – na primer če ugotovi, da klub ni insolventen in da lahko plačuje svoje obveznosti, dolgove – in potem stečajnega postopka ni.

Pogled nazaj Ljubljanski klub, 20-kratni slovenski prvak in dvakratni osvajalec lige prvakinj, je imel pozimi in spomladi izjemne finančne težave. Bil je na robu preživetja. Po nekaterih informacijah je bil igralkam in preostalim za sezono 2014/15 dolžen osem plač. Sanacije se je lotilo novo vodstvo, nekaj dolgov je že odplačanih, a proces denarnega čiščenja bo trajal leta.

Kaj je stečajni postopek in kako poteka Stečajni postopek teče po vnaprej določenih pravilih, z njim pa prezadolženi dolžnik preneha delovati. Poteka tako, da se iz celotnega premoženja dolžnika oblikuje stečajna masa, iz katere se po določenih pravilih in v določenem vrstnem redu upnikom, kolikor je to le mogoče, povrne znesek, ki jim ga dolguje dolžnik. Postopek vodi stečajni upravitelj, nadzira pa ga sodišče.

Stečajni postopek nad dolžnikom se vedno začne na predlog. Med drugim ga lahko predlaga upnik, če dokaže, da je podjetje dalj časa plačilno nesposobno ali da mu dolžnik terjatve ni poravnal več kot dva meseca. Dolžnik ima pravico, da predlogu ugovarja.

Trimesečni rok Ko je stečajni postopek začet, sodišče upnike pozove, da v treh mesecih brezplačno prijavijo in z dokazi podprejo svoje terjatve in druge pravice, vezane na stečajno maso dolžnika. Roka upniki ne smejo zamuditi, sicer izgubijo možnost uveljavljanja terjatev. To pomeni, da jim te propadejo in ne morejo biti več poplačane.

Potem nastopi faza, ko delo prevzame stečajni upravitelj. Ta mora o prejetih terjatvah in pravicah v enem mesecu povedati, ali jih priznava. Zatem stečajni upravitelj izdela končni seznam terjatev. V zvezi s terjatvami, ki jih stečajni upravitelj ni priznal, lahko upnik v enem mesecu sproži spor pred sodiščem. Za začetek stečajnega postopka nad pravno osebo je treba založiti predujem v višini dobrih 3.700 evrov.

Ne spreglejte