Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
12.47

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Ljubomir Vranješ Egipt svetovno prvenstvo slovenska rokometna reprezentanca

Petek, 11. 9. 2020, 12.47

3 leta, 7 mesecev

SP v rokometu, januar 2021

Slovenci bodo SP v Aleksandriji začeli proti Južni Koreji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Slovenska rokometna reprezentanca | Slovenska rokometna reprezentanca bo svetovno prvenstvo odprla proti Južni Koreji. | Foto Reuters

Slovenska rokometna reprezentanca bo svetovno prvenstvo odprla proti Južni Koreji.

Foto: Reuters

Po sobotnem žrebu so znane tudi preostale podrobnosti začetka januarskega svetovnega prvenstva v Egiptu. Slovenska moška članska reprezentanca bo uvodoma nastopala v mestu Borg El-Arab, ki je v pokrajini Aleksandrija. V skupini H, od koder bodo v drugi del napredovale tri reprezentance, se bo najprej pomerila z Južno Korejo, nato Rusijo in nazadnje Belorusijo, so sporočili iz Rokometne zveze Slovenija (RZS).

Ljubomir Vranješ
Sportal Selektor po žrebu za SP: Moramo biti zadovoljni

Uvodna tekma izbrance selektorja Ljubomira Vranješa čaka drugi dan prvenstva, v četrtek, 14. januarja. Rusi, ki na prvenstvo prihajajo s posebnim povabilom, jim bodo nasproti stali po dnevu premora, v soboto, 16. januarja, obračun z Belorusi pa bo na sporedu v ponedeljek, 18. januarja, so zapisali pri RZS.

Kaj pravi zgodovina?

Slovenija se z večino uvodnih tekmecev dobro pozna, izjema je le Južna Koreja, s katero je v zgodovini odigrala tri tekme. Zadnji obračun sega v leto 2013. Na svetovnem prvenstvu v Španiji je bila Slovenija boljša s 34:27, uspešnejša je bila tudi na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 (26:23).

Rusija je medtem edini izmed treh uvodnih tekmecev, proti kateremu je imela slovenska vrsta v preteklosti negativen niz. Na dozdajšnjih 12 tekmah je namreč dosegla štiri zmage, osemkrat pa so bili boljši Rusi. A vse vendarle ni tako črno. Slovenski rokometaši so namreč dobili zadnje tri medsebojne obračune, vključno s tistima na svetovnih prvenstvih v Španiji (28:27) in Parizu (32:26).

Belorusi bodo tretji skupinski tekmec Slovencev. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Belorusi bodo tretji skupinski tekmec Slovencev. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zadnji tekmec v prvem delu bo Belorusija, proti kateri so slovenski fantje izmed naštete trojice odigrali tudi zadnjo tekmo. Aprila 2018 so bili ti na dveh zaporednih pripravljalnih tekmah v Trbovljah in Laškem boljši s 34:29 in 27:23. Beloruska in slovenska reprezentanca sta sicer do danes odigrali 13 tekem, osemkrat so se zmage razveselili slovenski rokometaši, enkrat pa sta se ekipi razšli z neodločenim rezultatom.

Slovenci bi se selili v Kairo

V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile najboljše tri ekipe vsake izmed skupin. Slovence v primeru osvojitve enega izmed prvih treh mest čaka selitev v Kairo, kjer bodo ostali tudi ob vseh morebitnih dvobojih končnice za najvišja mesta. V egiptovski prestolnici je v sklopu velikega športnega kompleksa največje prizorišče januarskega tekmovanja, ki na tribunah sprejme več kot 16 tisoč gledalcev. 

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ | Foto: Reuters Slovenski selektor Ljubomir Vranješ Foto: Reuters

Slovensko skupino 4 v drugem delu čakajo tekme z najboljšo trojico skupine G, kjer bodo v prvem delu nastopale reprezentance gostitelja Egipta, Švedske, Češke in zmagovalcev dodatnega kvalifikacijskega turnirja za Srednjo in Južno Ameriko.

V drugi del tekmovanja, v katerem so obračuni predvideni 20., 22. in 24. januarja, bodo izbrane vrste prenesle le rezultate medsebojnih tekem. Najboljši ekipi skupine 4 pa bosta napredovali v četrtfinale, ki bo na sporedu tri dni po zaključku prejšnje ravni tekmovanja (27. januar). Tam se bosta srečali s tekmeci iz skupine 2, kjer bosta v drugem delu združeni najboljši trojici skupin C in D (Argentina, Kongo, Danska, Bahrajn). Polfinalni tekmi sledita v petek, 29. januarja, za končna odličja pa dva dni za tem.

Največji uspeh pred tremi leti

Slovenska moška izbrana vrsta je do danes na svetovnih prvenstvih nastopila osemkrat. Največji uspeh je dosegla leta 2017 v Franciji, ko je po epskem preobratu osvojila bronasto kolajno. 

Preberite še:

slovenska ženska rokometna reprezentanca, Slovenija : Srbija
Sportal Zelena luč za EP, tekme na Norveškem le na enem prizorišču

 

Ne spreglejte