Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
16. 6. 2013,
20.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rokometna reprezentanca Belorusija

Nedelja, 16. 6. 2013, 20.10

8 let

Šok v Stožicah – Slovenci bodo EP gledali po TV

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Stožicah izgubila z Belorusijo s 33:35 (17:18) in se ni uvrstila na Dansko.

Slovenija, ki je nastopila brez Gorazda Škofa, je za uvrstitev na evropsko prvenstvo morala zmagati. Belorusija je namreč do zadnjega kroga zbrala dve točki več. Slovenija je dvakrat premagala Romunijo, remizirala v Minsku in dvakrat za gol izgubila z Islandijo. Ravno slednjo, sicer v zelo pomlajeni in dokaj anonimni zasedbi, je Belorusija ugnala v predzadnjem krogu. Selektor Boris Denič je srečanje začel v postavi Primož Prošt, Dragan Gajić, Jure Dolenec, Uroš Zorman, David Špiler, Luka Žvižej in Miha Žvižej. V obrambi je Špilerja menjal Matej Gaber, ki je pred tekmo opravil manjši zdravniški poseg na očeh. Obe ekipi sta se branili s postavitvijo 6-0. Začetek tekme je prinesel ščepec pričakovane nervoze. Slovenci nekaj časa proti čvrstim gostom niso uspeli razviti značilne hitre igre. Vseeno je vzhodnoevropska odprava, odeta v značilne rdeče-zelene drese, v prvem polčasu le dvakrat vodila. Precej optimizma je vzbujal dober Proštov večer, predvsem v prvi četrtini tekme, ko je med drugim sedemmetrovko obranil tudi Sergeju Rutenki.

Izgubljene žoge sladkor v slovenski motor

Kmalu je postalo jasno, kaj je lahko napadalni smerokaz v slovenski igri: polprotinapadi in Nenad Bilbija. Celjski velikan v prvem polčasu od petih strelov za hrbet beloruskih vratarjev ni spravil le ene žoge. Prav po njegovem četrtem zadetku pa je v 21. minuti Slovenija povedla z najvišjih 14:9, Denič je zaploskal odlični obrambi, gostujoči selektor Jurij Ševcov pa je vzel minuto odmora. Zdelo se je, da je ujela svoj ritem. A ga ni. Belorusi, ki so veliko igrali na krožnega napadalca, so se do izenačenja in kasneje minimalnega vodstva vrnili v petih minutah. Najbolj pereč problem so bile slovenske izgubljene žoge in tehnične napake, pri teh elementih so domači v prvi polovici tekme prednjačili z 8:3. Posledice so bile jasne, beloruski protinapadi, v katerih je bil odličen Baris Puhovski. Beloruski zunanji igralec je zadeval tudi iz številnih drugih položajev in se že v prvem polčasu ustavil pri sedmih golih, vse je zabil iz igre. Španska sodnika sta bila precej milostna tudi pri dolžini gostujočih napadov, kar so gostje seveda hvaležno sprejeli.

Slovencem kodral živce vratar v trenirki

Tudi drugi polčas se je začel v podobnem slogu. Belorusi se niso zlomil, še ojeklenili so obrambo in omrtvili napad. V vratih se je ''razbranil'' Kazimir Kotlinski, ki je svoje delo na igrišču opravljal kar v trenirki (!) in ne v dresu. V 38. minuti je Rutenka svojo ekipo prvikrat popeljal na dva zadetka prednosti (21:19). A rešitev se je skrivala pri Proštu in na krilu. Desnem. Kavtičnik in Gajić sta prispevala vsak po dva gola, Prošt pa je ustavil sedemmetrovko in ''zicer'' za vnovično minimalno vodstvo v 43. minuti (23:22). A do vodstva Belorusi niso potrebovali veliko časa, tudi po zaslugi še vedno nezbrane slovenske igre v napadu. Dobrih deset minut pred koncem je Denič pri zaostanku Slovenije za gol vzel minuto odmora. Po njej so Belorusi ušli za dva gola, a odlična Bilbija in Kavtičnik sta ob izvrstnem vzdušju v 51. minuti spet poskrbela za izenačenje.

Belorusi zakraljevali v končnici

Puhovski, igralec SKA-ja iz Minska, je očitno igral življenjsko tekmo. Zabil je še deseti gol, Denis Rutenka pa iz protinapada sedem minut do konca za 31:29. Znižal je Matej Gaber, ki mu je kasneje odlični Vitalij Čarapenka obranil ''zicer''. Dobre tri minute pred koncem je poravnal Skube, Čarapenka je obranil super priložnost Mihi Žvižeju. Belorusi so spet povedli, nato pa je njihov vratar obranil strel še Gajiću. Drugi zaporedni gol je za 34:32 dobro minuto in pol pred koncem zabil levičar Baranau. Nekaj upanja je vrnil šesti gol Nenada Bilbije za vrnitev na gol zaostanka, a Slovenija je potrebovala zmago, do konca pa je bila manj kot minuta. Baranau je dosegel tudi zadnji zadetek – četrtega zapored! – za 35:33. Slovenija je tako kvalifikacije končala na tretjem mestu in se ni uvrstila na svoje deseto evropsko prvenstvo. Okrog 5.000 gledalcev pa ji je vseeno namenilo aplavz.

Ne spreglejte