Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2013,
17.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rokomet Boris Denič Sergej Rutenka Belorusija Dragan Gajić

Četrtek, 17. 1. 2013, 17.24

7 let, 12 mesecev

Slovenija še brez oddane točke: padla Belorusija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska rokometna reprezentanca je v 4. krogu SP v Španiji v skupini C Zaragozi premagala Belorusijo s 27:26 (12:17), kar je njena še četrta zmaga V soboto zadnja tekma skupinskega dela s Srbijo.

Slovenska rokometna izbrana vrsta je na četrti tekmi sklepnega turnirja dosegla četrto zmago. Po Savdski Arabiji, Južni Koreji in Poljski je danes v aragonski prestolnici padla še Belorusija, njen odpor pa so - tako kot na torkovi tekmi s Poljsko - po slabemu prvemu polčasu zlomili šele v drugi polovici tekme. Slovenijo v prvem delu čaka še en dvoboj: v soboto, 19. januarja, se bo pomerila s Srbijo, tekma, ki se bo pričela ob 20.15., bo odločala o prvem mestu v skupini.

Slovenski selektor Boris Denič je obračun proti Belorusom začel z manjšim "eksperimentom", napadu je dvema zunanjima igralcema Urošu Zormanu in Juretu Dolencu ter dvema krilnima igralcema Draganu Gajiću in Luki Žvižeju dodal še dva krožna napadalca Mateja Gabra in Miho Žvižeja. A to postavitev, ki ni bila zgolj posledica neizvršene izmenjave igralcev iz obrambne v napadalno postavitev, so visoki in nekoliko okornejši beloruski rokometaši brez težav prestali, po petih minutah pa je Denič v ogenj poslal - visokoraslega Boruta Mačkovška.

A vstop enega od junakov poljskega obračuna ni prinesel razcveta v slovenski igri, zgodilo se je ravno obratno: na parketu dvorane Princa Filipa so se povsem razmahnili beloruski rokometaši in si prek svojega zvezdnika Sergeje Rutenke v 12. minuti priigrali tri gole naskoka (6:3). Deničeva minuta odmora in zamenjava celotne zunanje linije - vstopili so Sebastian Skube, Marko Bezjak in Vid Kavtičnik - ni prinesla napredka, njihovi tekmeci na nasprotni strani igrišča so še vedno prevladovali, predvsem to velja za Rutenko, ki je dosegel pet od osmih beloruskih golov, Slovenci pa so v 14. minuti zaostali za štiri zadetke (4:8).

Denič se je zavedal nevarne igre svojih varovancev, od njih je zahteval igro do skrajnih meja, dokončno pa mu je prekipelo po dveh neresnih akcijah Gajića in Žvižeja. Slednjega je nemudoma poklical na klop in ga zamenjal z Juretom Dobelškom, ki je bil na dosedanjih treh tekmah med najmanj obremenjenimi slovenskimi rokometaši. A neprestane kadrovske in taktične korekcije niso prinesle izboljšav, v slovenski igri je tako v napadu kot obrambi kapljalo in curljalo na vse strani. V 25. minuti so si celo pridelali zaostanek petih golov (10:15), na velik odmor pa odšli z nespremenjenim zaostankom (12:17).

Slovenski rokometaši so v drugem polčasu z odločno in veliko hitrejšo predstavo vendarle strli odpor žilavega vzhodnoevropskega tekmeca. Že v četrti minuti nadaljevanja so - posledica veliko bolj zavzete igre v obrambi - s prvima goloma Dolenca in Mačkovška na tekmi ter dvema Gajića znižali na 16:17, "šokirani" Belorusi pa so zahtevali minuto odmora. A ta je le začasno zaustavila silovit nalet slovenskih rokometašev, v 42. minuti so po golu Luke Žvižeja tekmo postavili v začetno izhodišče (21:21).

Slovenci so le tri minute zatem po golih Dolenca in Miha Žvižeja povišali na 23:21, po obdobju "statične igre" pa so v zadnjih osmih minutah - po Deničevi minuti odmora - vendarle znova uveljavili premoč na igrišču in osvojili četrti par točk. A pot do njih je bila silno dramatična, v 58. minuti je bilo še 26:26, za Slovence pa je zmagoviti gol prispeval Gajić po kazenskem strelu s sedmih metrov.

Ne spreglejte