Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
29. 10. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Jan Grebenc Rokometna reprezentanca Nik Henigman Veselin Vujović

Sobota, 29. 10. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Mladeniča v rokometni reprezentanci

Ribnica ponuja rešitev za Ahilovo peto slovenske reprezentance

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Nik Henigman in Jan Grebenc, mlada rokometaša Ribnice, sta (lahko) reprezentančna naložba za prihodnost na deficitarnem položaju levega zunanjega igralca, kjer kronično primanjkuje dobrih strelcev.

Rokometna reprezentanca se bo zbrala prvič po olimpijskih igrah. | Foto: Reuters Rokometna reprezentanca se bo zbrala prvič po olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Rokometna reprezentanca začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2018, ki ga bo gostila Hrvaška. S Švico se bo v Velenju pomerila 2. novembra, s Portugalsko pa na gostovanju 6. novembra. V skupini je še Nemčija. Na prvenstvo potujeta prvi dve ekipi iz vsake skupine.

Selektor Veselin Vujović je na seznam uvrstil tudi Uroša Zormana in Gorazda Škofa.

Že nekaj časa se, ko beseda teče o vrhunskih rezultatih in ciljih rokometne reprezentance, pojavljajo pomisleki okrog strelcev, ki bi znali preskočiti obrambo in zabiti gol, ko zmanjka domišljije in ustvarjalnosti.

Reprezentanca ima na pretek hitrih in ustvarjalnih igralcev, ki lahko pokrijejo več položajev, a pravih "razbijačev" je malo. Eden od njih je Borut Mačkovšek, a selektor Veselin Vujović čaka njegovo pravo formo. Kot kaže, ta vendarle prihaja, vendar na zadnjem seznamu za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2018 Primorca ni.

Med 20-erico igralcev sta na tem položaju en debitant in en rokometaš, ki je za izbrano vrsto prvič zaigral letošnjega junija, a vseeno občutil tudi olimpijski duh. Gre za Jana Grebenca in Nika Henigmana, ki prihajata iz vodilnega kluba državnega prvenstva Ribnice. Ta se je v lanski sezoni pod vodstvom trenerja Roberta Beguša, ki je v klubu četrto sezono, zavihtela najvišje do zdaj, na tretje mesto v prvenstvu in pokalu. Sprejela pa je tudi evropski izziv.

Na mlada leva zunanja igralca, ki bi lahko postala prihodnost Slovenije in ki ju je Vujović za nekaj mesecev želel v Zagrebu, smo pogledali skozi oči njunega someščana in dolgoletnega reprezentanta, zdaj pa trenerja mlajših selekcij v Ribnici Tomaža Tomšiča.

slovenija norveska nik henigman | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Nik Henigman: 20 let, 200 cm, 102 kg
Reprezentanca: 9 tekem, 9 golov
Klub v sezoni 2016/17: 9 tekem, 31 golov

"Mislim, da Slovenija z izjemo Iztoka Puca še ni imela takšnih levih zunanjih igralcev. Vesel sem, da je selektor uvidel njun potencial. Zelo sta skočna, imata pa še rezerve v obrambi. Po značaju sta oba dovolj predrzna.

Nik Henigman ima podoben slog igre kot Poljak Karol Bielecki. Če mu soigralci pripravijo priložnost, lahko vratarja le vpraša, kam naj mu da gol."

 

jan grebenc | Foto: RD Riko Ribnica Foto: RD Riko Ribnica Jan Grebenc: 24 let, 194 cm, 94 kg
Reprezentanca: -
Klub v sezoni 2016/17: 9 tekem, 33 golov

"V nasprotju z Nikom sem Jana treniral tudi sam. Spomnim se tekme s tedanjim prvoligašem Šmartnim, na kateri je zaradi poškodb priložnost pri članih dobil pri le 16 letih in jo zelo dobro izkoristil.

Fizično in tekaško je dobro pripravljen, dober je v metu iz skoka, lahko preigrava eden na enega in v obrambi ustavi vsakega tekmeca.

Zakaj v klubu ne dajeta veliko golov? Po eni strani igrata na istem položaju, po drugi pa je igra ekipe Roberta Beguša zasnovana tako, da so zadetki razporejeni med več igralcev in tekmec nikoli ne ve, od kod preti nevarnost."

V gradnji in izdelavi

Seveda pa je treba biti realen. Slovensko prvenstvo je nekaj, kvalifikacije za različna tekmovanja nekaj drugega in velika prvenstva še stopničko višje. Nihanja so ne le pričakovana, ampak samoumevna.

Smiselno pa je odločitev za določeno linijo dela – s ciljem "ustvariti" levega zunanjega tudi za ceno kakšne napake – peljati do konca. Z delom Ribnice, kluba s častitljivo 60-letno tradicijo, stabilnim poslovanjem in odlično rokometno šolo, se je spet potrdila dragocenost tako imenovanih "malih" klubov. Nekateri med njimi, gotovo tudi Ribnica, znajo občasno zelo dobro zapretiti tudi "velikim".

Ne spreglejte