Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 12. 2023,
16.47

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

EP v rokometu 2024 Slovenska rokometna reprezentanca pripravljalna tekma Aleš Pajovič Avstrija

Petek, 29. 12. 2023, 16.47

3 mesece, 2 tedna

Prva pripravljalna tekma na EP

Vujović z obrambo Sloveniji priskrbel zmago na prvem testu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Slovenska rokometna reprezentanca | Slovenci so s 34:33 premagali Avstrijo. | Foto RZS

Slovenci so s 34:33 premagali Avstrijo.

Foto: RZS

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v Slovenj Gradcu na prvi pripravljalni tekmi pred nastopom na evropskem prvenstvu v Nemčiji s 34:33 (16:15) premagala Avstrijo, ki jo vodi Aleš Pajovič. Avstrijci so imeli v zadnji sekundi tekme na voljo še sedemmetrovko, a je bil Miljan Vujović na pravem mestu.

priprave rokometna reprezentanca
Sportal Zorman: V naslednjih dneh ne bo nič praznično

Slovenija : Avstrija 34:33 (16:15)

Športna dvorana Slovenj Gradec, 600 gledalcev, sodnika: Z. Lončar, D. Lončar.
Slovenija: Vujović, Lesjak, Henigman 1, Marguč 3, Dolenec 3 (1), Cehte 1, Kljun, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 6, Zarabec, Horžen 3, Mazej 2, Ovniček 1, Bombač, Mačkovšek 3, Novak 6, Drobež 1, Suholežnik 3.
Avstrija: Eichberger, Häusle, Möstl, Mahr, Božović 3, Frimmel 3, Belos, Herburger, Weber 4 (1), Živković 4, Mittendorfer, Damböck 1, Bilyk 6, Wagner 7, Nigg 1, Hutecek 4, Miskovez.
Sedemmetrovke: Slovenija 3 (1), Avstrija 2 (1).
Izključitve: Slovenija 2 minuti, Avstrija 4 minute.
Rdeči karton: /.

Slovenska izbrana vrsta se je po nekaj dneh treningov v celjski dvorani Golovec edinkrat v domačih dvoranah javnosti pred EP predstavila na Koroškem. Pred polno športno dvorano v Slovenj Gradcu je tesno zmagala proti severni sosedi, ki bo prav tako udeleženka EP. 

Varovanci Uroša Zormana, med njimi so bili na tribuni Blaž Blagotinšek, Aleks Vlah in oboleli Klemen Ferlin, so bili od samega začetka zbrani v obrambi. Slovenci so srečanje, kjer se je kot posebna gostja mudila tudi Janja Garnbret, dobro odprli, po slabih šestih minutah igre je Domen Novak s krila zadel za vodstvo s 5:2, a so Avstrijci po nekaj napakah gostiteljev hitro izenačili na 5:5.

Gostje so v 15. minuti prvič na tekmi povedli (8:7), a so nato Slovenci hitro znova prevzeli pobudo in do konca prvega polčasa držali prednost dveh oziroma treh zadetkov, vse do zaključka, ko so Avstrijci spet zapretili, Slovenci pa so se na odmor podali s prednostjo 16:15.

Vujović junak Slovenije

Drugi polčas so bolje začeli Avstrijci, ki so v 37. minuti celo povedli z 21:20. Čeprav so domači vzpostavili ravnotežje, so v oči bodle tehnične napake, zaradi česar so gosti ostajali blizu. Ko napak ni bilo, so prednost Slovenci dvignili na tedaj najvišjih +4 (28:24). Po nekaj protinapadih, ki jih je uspešno zaključil Gašper Marguč, je bilo na semaforju 30:25, kar pa ni prineslo mirne končnice. Avstrijci so se namreč šest minut pred koncem približali na le gol razlike, po zgrešeni sedemmetrovki Marguča pa nato celo izenačili na 31:31.

Obramba za zmago:

V napeti končnici so imeli Zormanovi varovanci v zadnji minuti napad za vodstvo, po lepi akciji pa je zadel Kristjan Horžen. Avstrijci so imeli na voljo še en napad, po prekršku za sedemmetrovko pa je za domačo zmago z obrambo poskrbel Miljan Vujović. V slovenskem dresu sta bila najboljša strelca Domen Novak in Tilen Kodrin s po šestimi goli, pri gostih pa jih je sedem dosegel Tobias Wagner.

Slovenska rokometna reprezentanca | Foto: RZS Foto: RZS

"Pripravljenost je pri nekaterih boljša, pri nekaterih slabša. Tu ne morem kaj veliko narediti. Kje smo? Nikjer, če se tako izrazim. Je pa treba vedeti eno stvar, Avstrijci so pred mesecem dni premagali tako Portugalsko na Portugalskem in nato še Švico in Tunizijo. Tudi oni rastejo, to ni več Avstrija izpred petih, šestih let. Zmaga pomeni veliko. Tole praznično vzdušje morda pomeni, da pri igralcih glave niso čisto na mestu. A zmaga je zmaga, gremo pozitivno naprej. Meni je pomembno, da nadaljujemo pozitiven trend. Seveda bi rad, da določene stvari poskusimo, kar nam je tudi uspelo. Nismo vztrajali z le določenimi igralci, vsi so dobili priložnost. Na koncu pa je najbolj pomembna zmaga. Najbolj zadovoljen sem z njo, najmanj pa z našim taktičnim delom, kjer še vedno veliko grešimo pri uigravanju, zamudimo kakšno sekundo, gremo v napačno smer. Tu nas čaka še ogromno dela," je po tekmi dejal selektor Zorman.

"Da igram proti Sloveniji 33:34 in da imamo na koncu celo priložnost za izenačenje, sem zelo zadovoljen. Pred tekmo sem rekel, da je Slovenija favorit, saj ima širši kader, kar se nam je v zadnjih 15 minutah poznalo. Zato smo tudi igrali brez vratarja sedem na šest. Obramba je delovala, v napadu imamo še veliko rezerv, tudi pri vračanju v obrambo. Prejeli smo preveč lahkih golov. Kar se Slovenije tiče, menim, da so danes naredili preveč napak. Kakovost imajo, tudi taktično so dobro pokriti, saj je Uroš (Zorman, op. STA) v tem eden najboljših v Sloveniji. Morajo se le še uigrati, da se bo to poklopilo med igralci in v taktiki. Če jim to uspe, imajo zelo dobre možnosti na EP," pa je misli strnil selektor Avstrije Pajovič.

Avstrijo vodi Aleš Pajovič. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Avstrijo vodi Aleš Pajovič. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Do prvenstva Slovence čakata še dve pripravljalni tekmi

Med pripravami bo Slovenija odigrala še dve tekmi, naslednji petek proti Črni gori in dan kasneje proti Hrvaški. Prvi nastop na prvenstvu stare celine jo čaka 11. januarja proti Ferskim otokom v skupini D. V njej bo igrala še proti Poljski (13. januar) in Norveški (15. januar).

Zorman je imel v zadnjih dveh tednih nekaj težav z odpovedmi. Zaradi poškodb je najprej ostal brez Stefana Žabića, nato pa še brez Blaža Janca. Že takoj na začetku sezone pa je bilo po hudi poškodbi kolena jasno, da na EP ne bo niti Domna Makuca, Jančevega soigralca pri Barceloni.

Prvenstvo stare celine se bo začelo 10. januarja. Prva tekma Slovence v nemški prestolnici čaka dan kasneje, ko bodo v skupini D najprej igrali proti Ferskim otokom. Nato sledita še dvoboja proti Poljski (13.) in Norveški (15.). V primeru napredovanja, to si bosta zagotovili po dve najboljši reprezentanci iz šestih skupin, Zormanove varovance čaka selitev v Hamburg, kjer se bo skupina D križala s skupinama E in F. V skupini E bodo igrale Švedska, Nizozemska, Bosna in Hercegovina ter Gruzija, v skupini F pa Danska, Portugalska, Češka in Grčija.

Pripravljalne tekme na EP

Slovenija Madžarska rokomet slovenska rokometna reprezentanca Blaž Janc
Sportal Hud udarec za Slovence
Ne spreglejte